maniak1985 Posted December 27, 2017 Share Posted December 27, 2017 Witam. Na dzień dzisiejszy mój zestaw wygląda następująco: Auto : Nissan Navara D40 2014 2,5 dci Radio: Alpine INE-W990BTProcesor DSP: Helix DSPGłośniki wysoko tonowe : scan speak d2904 6000Głośniki nisko tonowe : BRAX TT6Subwoofer : JL audio 10tw3 w obudowie zamkniętej pojemność około 14,2 litraWzmacniacz na nisko i wysoko tonowe: Focal FPX 4.400 SQWzmacniacz na Subwoofer: Focal FP 1.800 Rodzaj muzyki : Praktycznie wszystko ale sprzęt chciałbym stroić coś pomiędzy Rocka a Hip Hop Dodatkowo posiadam następujący sprzet który chciałbym wykorzystać:Wzmacniacze: Genesis Stereo 60 , Focal FP 2.75 , Focal FP2.150Głośniki: helix competition 6.3 oraz wysoko tonowe RS Audio RS PRO T25 , Helix RS802 Ogulnie to chce zbudować system 3 drożny w oparciu o Scan Speak d2904 i Helix RS802 oraz Brax TT6 do napędu Scana posłużyłby Genesis Stereo 60 do Braxa TT6 Focal FP 2.150 i do Helixa RS802 Focal FP 2.75 Niestety w moim aucie nie ma miejsca na rozbudowany zestaw car audio i kombinuję jak to upchać i jedną z możliwości na przyszłość jest montaż DSP pod siedzeniem kierowcy a jeden ze wzmacniaczy chcę zmieścić pod fotelem pasażera. Problem polega na tym że jeżeli chodzi o sprzęt to jestem kompletnie zielony cały czas się uczę i dowiaduję nowych rzeczy , nie mam możliwości odsłuchu rożnych typów wzmacniaczy czy głośników. Moje zakupy polegają na intuicji czerpanej głównie z forów i Panna Google oraz co aktualnie wyskoczy na ebayu. Czekam na waszą konstruktywną opinię oraz doświadczenie. Na dzień dzisiejszy posiadam tylko takie foty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a5150g Posted December 28, 2017 Share Posted December 28, 2017 Heja. Czy pod tylna kanapa nie ma miejsca zeby cos upchnąć ?Powiedz czy pianka gms trzyma sie dobrze pasty braxa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted December 28, 2017 Author Share Posted December 28, 2017 Pod kanapom znajduje się subwoofer , nie miałem problemu z przyklejeniem pianki i trzyma się naprawdę dobrze moje odczucie klej na piance uzyskuje swoje właściwości po jakimś czasie bo nie idzie jej odkleić bez uszkodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a5150g Posted December 28, 2017 Share Posted December 28, 2017 Widziałem właśnie jak w autach tego typu wykonuje sie zabudowę wszystkiego pod tylknią kanapą. Miałem kiedyś rangera w którym było tez miejsce po złożeniu kanapy za nią. Ty już cos tam upychałeś widać. Warto może wyjąc woofery przed tapicerki no i zwrotnice schować przy piecach zeby pózniej nie rozbierać jak będziesz szedł active ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted December 28, 2017 Author Share Posted December 28, 2017 To stara fota obecnie mam Braxa TT6 w active, może w najbliższym czasie będzie trochę czasu to zrobię co nieco fotek aktualnego stanu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rozek260 Posted December 28, 2017 Share Posted December 28, 2017 Witaj drzwi wyglądają na bardzo solidna i dobra pracę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted December 30, 2017 Author Share Posted December 30, 2017 Dziś przyszedł do mnie spóźniony Mikołaj. Do porównania mój stary TT6. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rozek260 Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 Dziś przyszedł do mnie spóźniony Mikołaj. Do porównania mój stary TT6.Lubię takie Mikołaje 6.1 to bardzo dobry woofer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted January 3, 2018 Author Share Posted January 3, 2018 Panowie proszę o pomoc mam okazję nabyć Genesis Four Channel chciałbym nim napędzie średniaki Helix rs802 i Brax Matrix 6.1. Co o tym myślicie czy lepiej się w to nie pchać. Istnieje jeszcze opcja ze z czasem Four napędza wysoko tonowe i średnio tonowe a na Braxa znalazł bym coś innego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankus Posted January 3, 2018 Share Posted January 3, 2018 Sam mam takiego Gienka, po naprawie i Passca. I moim zdaniem powinieneś spróbować. Tym bardziej jeśli jest w korzystnej cenie. Jak nie przypasuje to sprzedaż dalej, sprzęty tej klasy szybko schodzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted January 5, 2018 Author Share Posted January 5, 2018 Panowie potrzebuje pomocy z ustawieniem zwrotnic w DSP jak to powinno poprawnie wyglądać.Aktualnie u mnie jest tak jak na fotkach niżej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankus Posted January 5, 2018 Share Posted January 5, 2018 Strasznie nisko ten tweeter cięty. Daj go wyżej i 2 rzędem. I ten equalizer puki co wyłącz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barth Posted January 5, 2018 Share Posted January 5, 2018 Ja mam pytanie dlaczego oprócz filtrów zwrotnicy dodatkowo tak mocno podcinasz EQ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted January 5, 2018 Author Share Posted January 5, 2018 Ja mam pytanie dlaczego oprócz filtrów zwrotnicy dodatkowo tak mocno podcinasz EQ?Odpowiedz jest tylko jedna brak kompetencji w tym temacie, z tego co czytam w necie robi mi się niezły młynek w głowie i dla tego proszę was o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raadek Posted January 5, 2018 Share Posted January 5, 2018 Wyłącz wszystkie dobrodziejstwa lub wyzeruj.Na początek ustaw tak i słuchając zmieniaj:sub 50-63Hz 18dbwf 63-80Hz 18db2-2,8kHz 18dbtw 3,2-4 18db Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barth Posted January 5, 2018 Share Posted January 5, 2018 Ok. Zatem wyzeruj to EQ - filtr zwrotnicy załatwia sprawę i nie trzeba go już wspomagać equalizerem. W zakładce GRAPH masz na dole okienko do zaznaczenia "SUM all selected" Wtedy wyświetli Ci sie symulacja wykresu charakterystyki nakldających sie filtrów Tweetera i woofera - to wstępnie pokaże czy cięcia nie są zbyt blisko/daleko od siebie i czy charakterystyka sie przez to nie podbija...albo zbytnio opada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankus Posted January 5, 2018 Share Posted January 5, 2018 Ok. Zatem wyzeruj to EQ - filtr zwrotnicy załatwia sprawę i nie trzeba go już wspomagać equalizerem. W zakładce GRAPH masz na dole okienko do zaznaczenia "SUM all selected" Wtedy wyświetli Ci sie symulacja wykresu charakterystyki nakldających sie filtrów Tweetera i woofera - to wstępnie pokaże czy cięcia nie są zbyt blisko/daleko od siebie i czy charakterystyka sie przez to nie podbija...albo zbytnio opada. Fajne dobrodziejstwa posiada ten Helix. Chodź nie zasymuluje on charakterystyki głośnika itp. Ale nie o to w tym chodzi, ważne że pomaga dobrać wyjściowe wartości filtrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted January 5, 2018 Author Share Posted January 5, 2018 Panowie Bardzo dziękuję !!! Fota 1 tak było Fota 2 obecnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raadek Posted January 5, 2018 Share Posted January 5, 2018 Jak gra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted January 5, 2018 Author Share Posted January 5, 2018 Jeszcze nie wiem bo żona mnie nie wypuści do auta ale jak tylko pujdzie spać to sprawdzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saltech Posted January 5, 2018 Share Posted January 5, 2018 No ale jak ustawiłeś to chyba posluchaleś chociaż jeden utwór? Czy ustawiasz procka i nie słuchasz ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted January 5, 2018 Author Share Posted January 5, 2018 Ustawiłem zwrotnice na laptopie w domu i teraz tylko wgram z pamieci, korekty dokonam dopiero w tedy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
intolerance Posted January 6, 2018 Share Posted January 6, 2018 Pssst, spi juz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barth Posted January 6, 2018 Share Posted January 6, 2018 Posprawdzaj kilka razy ustawienia zanim odpalisz ☺️ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniak1985 Posted January 6, 2018 Author Share Posted January 6, 2018 Różnica jest kolosalna może puźniej będę miał więcej czasu to ustawie co nieco. Czasy u nie wyglądają tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts