Cober Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Witam wszystkich Na forum jestem od jakiś 8-9 lat. Przez ten czas zrobiłem audio w swoich dwóch samochodach a teraz jest już trzecie auto - Passat B6. Składowe systemu w tej chwili: Stacja: Alpine IVA-W505RProcesor: Alpine PXA-H800 - serce systemu - system z podziałem aktywnym.Tweetery: Focal TN 51Midrange: Dego SP 3.0 MRWoofery: PHD AF 6.1 zamiennie z Andrian Audio A165G Black oraz Genesis Audiophile 16 - trudno się zdecydować.Subwoofer: Infinity Beta Ten Wzmacniacze:Genesis Quad Mono oraz Triple Mono* czyli niestandardowe wzmacniacze Genesisa delikatnie "dłubnięte" *czyli 4 kanały i 3 kanały. Jeden wzmacniacz to 2 x Dual Mono zaś drugi to Dual Mono łącznie z Miniblock'iem.Wzmacniacze przygotowane są pod chłodzenie wodne. Zdjęcia przedstawiają prace nad polerowaniem obudów Zabudowa posiada schowek na kable rozruchowe, kompresor oraz inne drobne rzeczy. Po złożeniu foteli i przesunięciu suba na kanapę zabudowę uchyla się w górę jedną ręką wyjmując koło zapasowe. Niestety nie mam zdjęć z wygłuszenia drzwi - robiłem to tyle razy, że nie chciało mi się cykać fotek Drzwi wyglądają standardowo jak w każdym Passacie B6. Woofery pod oryginalną maskownicą odgrodzone matami aby nie grały pod tapicerkę. Liczę na konstruktywną krytykę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M_A_X_A_M Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Liczę na konstruktywną krytykę Chciałeś to masz - dlaczego TN-51 zamontowane niezgodnie z zaleceniami producenta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cober Posted March 13, 2017 Author Share Posted March 13, 2017 Powinny być poziomo? Może coś w tym być Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel_luk1 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Jaką masz pojemność skrzynki dla Bety Ten? No i dlaczego IVA-W505R? Przecież wyjście optyczne z tej jednostki gra słabo... Powinny być poziomo? Może coś w tym być Poziomo podwyższają scenę, pionowo - poszerzają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
becker Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Widzę genesisy mi znajome..... . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cober Posted March 13, 2017 Author Share Posted March 13, 2017 No i dlaczego IVA-W505R? Przecież wyjście optyczne z tej jednostki gra słabo... IVA-505R ponieważ podobała mi się wizualnie nie porównywałem jakości jej wyjścia optycznego z innymi źródłami od Alpine. Kiedyś miałem H600 i DVA7996r zamiennie z IVA-D106r i muszę przyznać, że różnica była odczuwalna i brzmienie delikatnie na korzyść DVA7996r - szwagier też to słyszał. Rożnicę były odczuwalne tylko na dole pasma. Jaką masz pojemność skrzynki dla Bety Ten? Beta dostała 19l na początek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel_luk1 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 OK. Ja mam 18,5l, teściłem w 21 - już było za dużo... Się nie spinaj tak z tym IVA... - taki żarcik sytuacyjny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cober Posted March 13, 2017 Author Share Posted March 13, 2017 Się nie spinaj tak z tym IVA... - taki żarcik sytuacyjny... Tylko F1 gra z tupetem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek_smok Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 OK. Ja mam 18,5l, teściłem w 21 - już było za dużo...cholera ja mam 25 , nie może to grać ...... Polecasz 2 cegłówki ? po 2,5l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonek Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Tylko F1 gra z tupetem król jest tylko jeden Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel_luk1 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 cholera ja mam 25 , nie może to grać ...... Polecasz 2 cegłówki ? po 2,5l Za dużo masz - idziesz w SPL. Ja mam stary akumulator 17Ah w środku obudowy 21l - z nim dopiero zaczęła grać. Zalecane pojemność wg manuala to 0,5 - 0,7ft3 czyli od 15 do 20 litrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cober Posted March 13, 2017 Author Share Posted March 13, 2017 Zalecane pojemność wg manuala to 0,5 - 0,7ft3 czyli od 15 do 20 litrów. Po co Mirkowi manual - prawdziwi mężczyźni nie czytają instrukcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rozek260 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Ja mam 21l również nie narzekam co prawda nie testowałem innych pojemności ale mirka auto mi dobrze znane przy 25 też nie ma za "duzo" . To teraz tylko 7990 i można przytupetować troszeczkę OK. Ja mam 18,5l, teściłem w 21 - już było za dużo... za dużo tzn ? Jak to się objawia bo może też mam za "dużo" ale to może być przez za bardzo naciętą izolację kabla w mostku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cober Posted March 13, 2017 Author Share Posted March 13, 2017 To teraz tylko 7990 i można przytupetować troszeczkę Jak nie usłyszę nie uwierzę. Na chłodno biorę różne opinie i przeważnie wolę sam się przekonać na własnej skórze we własnym systemie - dlatego tak dużo gratów uzbierało się na sprzedaż ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raadek Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Fajnie, końcu się zmobilizowałeś do założenia tematu Ja mam 18,5l, teściłem w 21 - już było za dużo...Strasznie podatny ten głośnik na zmianę litrażu Jak nie usłyszę nie uwierzę.Usłyszysz, tylko czy zmiana tak nieznaczna warta jest dużej różnicy w cenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rozek260 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Jak nie usłyszę nie uwierzę. Na chłodno biorę różne opinie i przeważnie wolę sam się przekonać na własnej skórze we własnym systemie - dlatego tak dużo gratów mi się uzbierało na sprzedaż ;)Dobrze wiesz o co mi chodzi z TUPETEM taki forumowy żarcik A co do 7990 mogę ci pożyczyć na test gdy będę w pl fakt jest taki że nie są to jakieś mega zmiany z TUPETEM ale różnica jest na korzyść f1 wyraźnie slyszalna , nie wyskoczysz z kapci ... tylko nasuwa sie pytanie które zadał radek czy to warte tej ceny na to juz trzeba sobie samemu odpowiedzieć . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cober Posted March 13, 2017 Author Share Posted March 13, 2017 tylko nasuwa sie pytanie które zadał radek Więcej zmian wniosła by zmiana procesora na np H900. Póki co chciałbym dobrze zgłębić to co mam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rozek260 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Więcej zmian wniosła by zmiana procesora na np H900. Póki co chciałbym dobrze zgłębić to co mamTysz z kapciuf nie wyskoczysz ale różnica jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek_smok Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 No przecież o te drobiazgi chodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rozek260 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 No przecież o te drobiazgi chodzi Też drobiazgi najlepsze ale drogie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
italiano1980 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Litraz tak mnie nie dziwi jak to ze wystarcza Ci taka "dyszka" w bagaju ?? To jest sedan tak ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cober Posted March 13, 2017 Author Share Posted March 13, 2017 To jest sedan tak ?? Tak sedan. Dotychczas jeździły 2 x RFD 2110 spięte w 4ohm pod Stegiem K2.04 niestety od dawna ich nie wykorzystywałem - plumkały sobie udrutowane na 40Hz/12dB/oct uzupełniając cicho przód. Sporadycznie odkręcałem gałkę mocniej Beta Ten to nie popierdółka - musi troszkę się wygrzać ale już zapowiada się bardzo korzystnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel_luk1 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Strasznie podatny ten głośnik na zmianę litrażu Są tacy co słyszą kable TOSLINK i panele w ODR-ach, więc ja mam prawo słyszeć różnice między 18,5 a 21l.W końcu mamy demokrację. [emoji14] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raadek Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Masz prawo.Kiedyś na spocie konfrontowaliśmy 3 a może nawet i 4 takie same głośniki(top liga) w skrzynkach o tym samym litraż(lub b. podobnym).Każdy subwoofer grał inaczej. Sprawdzane w jednym aucie przez właściciela systemu. On słuchał a my zmienialiśmy paczki, nie wiedział którego słucha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel_luk1 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 O to ciekawe. Rozumiem, ze skrzynki były różnie zbudowane, inne proporcje itd.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts