Jump to content

Recommended Posts

Witam.
Jakiś czas temu kupiłem hertz ht25. Z pierwszej serii.
Grają na wzmaku JBL gto1004e, na zwrotnicy od ESK woffery z serii EV.
Radio to JVC KD-R951bt. No i nie mogę sobie poradzić z wysokimi tonami. Sa strasznie krzykliwe. Nie slucham mp3. Tylko płyt,ew. Plików .wav zrobionych z flac. To radio ma korektor parametryczny, ale chyba sobie z nim nie radzę. Co jeszcze można zrobić żeby troszkę je uspokoić?

Powiedz, czy oby na pewno masz oryginalne HT 25 ? One jednak się nieco różnią od tych "tańszych" wypustów. Oryginalne miały bardzo ładnie wyglądający kabelek, zrobiony na zasadzie plecionki, a te tańsze miały taki drut, jak w tanich Diorach. Grą różnią się jedne od drugich. Co możesz zrobić ? Na tej zwrotce niewiele, bo nie jest to oryginalna zwrotka. Pewnie by można było dodać jakiś rezystor, żeby je ściszyć, ale nie wiem, czy o to Ci chodzi. Zmienić charakteru Hertza bez zwrotki pod zestaw, zrobionej przez kogoś z wiedzą, ew. aktywka nie zmienisz. Wymiana wzmacniacza, radia - zmiany kosmetyczne, długo jeździłem z HT 25 z pierwszej serii... Hertza albo ktoś polubi, albo najprościej (raczej najtaniej) zmienić na inny tweeter, choć w Twoim przypadku to cały zestaw by trzeba wymienić. Radio z aktywką - tutaj w przypadku całego HSK najlepszy efekt uzyskałem rozsuwając podział, a raczej niżej zszedłem z WF, bo średnica tam się darła dość nieznośnie.

Właśnie chodzi o to ze podmiana wzmaka raczej nie wchodzi w grę. Generalnie własnie chciałbym je wyciszyć odrobinę bo są bardzo głośne. A podoba mi się ich szczegółowość.

Miałem przez chwilę HT20 z pierwszej serii i chyba grały łagodnej w tej samej konfiguracji, tylko ze jeden szlag trafił i został mi jeden. :/

Co do oryginalnosci to nie wiem to pierwsza seria, kupiłem je od kogoś i inne przewody były przylutowane, pierwszą serię też podrabiali?

Myślałem też żeby może dorwac gdzieś dodatkową zwrotkę, na sam tweeter z możliwościa wyciszania. Co do tej średnicy to prawda, moze faktycznie spróbować poszukać zwrotki od zestawu HSK?

Zwrotnicy od ESK muszą podejść do HT25, jeśli oni są nie uszkodzone. Być może cienkie druty, czy clipp. Spróbuj przez kondensator dobrać nastrajanie bez zwrotnic i niskotonowych, domagać się dobrego dźwięku.

Zwrotnicy od ESK muszą podejść do HT25, jeśli oni są nie uszkodzone. Być może cienkie druty, czy clipp. Spróbuj przez kondensator dobrać nastrajanie bez zwrotnic i niskotonowych, domagać się dobrego dźwięku.

Po jakiemu to? Kaszubsku? :D

Z ESK jest zwrotnic CH200, to pasuje do ht20 25 26. Można przez kondensator, to będzie na pewno.

to na pewno

to na pewno
to na pewno

to na pewno

to na pewno

Wg producenta dla esk jest zwrotnica CX200, a dla HSK 2W20