Kleczaj Posted September 17, 2015 Share Posted September 17, 2015 Witam ponownie, dopiero zaczynam zabawę z car audio i chciałbym poprosić o pomoc osoby z większym doświadczeniem.Przepraszam za poprzedni temat, pisałem na szybko z telefonu. Tak więc... Wraz ze znajomym mechanikiem podłączyłem wczoraj subwoofer aktywny Blaupunkt GT8200A - taki jak tutaj (http://allegro.pl/blaupunkt-gtb8200a-subwoofer-aktywny-okablowanie-i5110605616.html) do mojego fabrycznego radia w Hyundau Coupe poprzez złącze HI-Input. Wszystko działa poprawnie i dość przyjemnie w przypadku słuchania muzyki z USB i CD. Problem pojawia się przy Radiu. Głośniejsze słuchanie radia jest zakłócane przez - niewiadomego pochodzenia - szum, który nasila się w momentach gdy w piosence są uderzenie basu.Zauważyłem również, że jak w radiu leci reklama albo ktoś rozmawia to zakłócenia są minimalne. Problem narasta w przypadku piosenek zwłaszcza tych z mocniejszym basem. Dodatkowo zauważyłem, że są stacje, które odbierają lepiej (mocniejszy sygnał?) i w nich lekki szum jest do zniesienia. Czy ten wzmacniacz w jakiś sposób zakłóca sygnał anteny czy o co tutaj chodzi? Wszystko zostało dobrze podłączone. Przewody sygnałowe idą inna stroną niż zasilanie. Sprawdzałem też inne radio i sytuacja wygląda podobnie. Czy ktoś ma jakieś pomysły? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek_smok Posted September 17, 2015 Share Posted September 17, 2015 jak masz osobne ustawienia basu dla radia i cd ustaw na radiu mniej a najlepiej po testuj na ustawieniu bas 0 i wysokie też na 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleczaj Posted September 17, 2015 Author Share Posted September 17, 2015 Ustawienie pokrętła GAIN na minimum niweluje problem, jednak wtedy prawie w ogole nie ma basu. Chyba, że to wszystko co sprzęt za 280zł może zaoferować... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek_smok Posted September 17, 2015 Share Posted September 17, 2015 Wszystko działa poprawnie i dość przyjemnie w przypadku słuchania muzyki z USB i CDRadio gra gorzej ale nie żeby jakoś szumieć miało , skoro sygnał z cd i usb jest ok to radia też powinien pod warunkiem ze nie ma przesterów z ustawieniami bas czy loud niektóre radia potrafią zapisać ustawienia na radio i cd jako 2 niezależne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts