Jump to content

Szum, ale tylko w radiu

Kleczaj
 Share

Recommended Posts

Witam ponownie, dopiero zaczynam zabawę z car audio i chciałbym poprosić o pomoc osoby z większym doświadczeniem.
Przepraszam za poprzedni temat, pisałem na szybko z telefonu.

Tak więc... Wraz ze znajomym mechanikiem podłączyłem wczoraj subwoofer aktywny Blaupunkt GT8200A - taki jak tutaj (http://allegro.pl/blaupunkt-gtb8200a-subwoofer-aktywny-okablowanie-i5110605616.html) do mojego fabrycznego radia w Hyundau Coupe poprzez złącze HI-Input.

Wszystko działa poprawnie i dość przyjemnie w przypadku słuchania muzyki z USB i CD. Problem pojawia się przy Radiu. Głośniejsze słuchanie radia jest zakłócane przez - niewiadomego pochodzenia - szum, który nasila się w momentach gdy w piosence są uderzenie basu.
Zauważyłem również, że jak w radiu leci reklama albo ktoś rozmawia to zakłócenia są minimalne. Problem narasta w przypadku piosenek zwłaszcza tych z mocniejszym basem. Dodatkowo zauważyłem, że są stacje, które odbierają lepiej (mocniejszy sygnał?) i w nich lekki szum jest do zniesienia. 
Czy ten wzmacniacz w jakiś sposób zakłóca sygnał anteny czy o co tutaj chodzi? 

Wszystko zostało dobrze podłączone. Przewody sygnałowe idą inna stroną niż zasilanie. Sprawdzałem też inne radio i sytuacja wygląda podobnie. Czy ktoś ma jakieś pomysły?

Wszystko działa poprawnie i dość przyjemnie w przypadku słuchania muzyki z USB i CD

Radio gra gorzej ale nie żeby jakoś szumieć miało , skoro sygnał z cd i usb jest ok to radia też powinien pod warunkiem ze nie ma przesterów z ustawieniami bas czy loud niektóre radia potrafią zapisać ustawienia na radio i cd jako 2 niezależne