Jump to content

Zabudowa drzwi audi A6C5

Rafciu83
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Założyłem ten temat ponieważ od jakiegoś czasu przerabiam w swoim Audi co się da i nadszedł czas na wymianę głośników w drzwiach i ich wytłumienie.

W związku z tym wpadłem na taki pomysł aby zamiast wytłumiania drzwi i zaślepiania otworów technicznych, co i tak w 100% nigdy szczelne nie będzie, zbudować tunele, skrzynki dla głośnika w drzwiach, coś na wzór zabudowy Bose w Audi A6C6.

post-17046-0-78613500-1431244825_thumb.jpg

według moich wstępnych obliczeń przy pomocy forumowego programiku taki tunel dla głośnika 165 cm powinien mieć wymiary dł-270 w-150 gł-50 zakładając że sam głośnik zajmuje około 1l.

Problem mam tylko z tym aby obliczyć prawidłową  pojemność skrzyni pod ten głośnik:

JBL GTO 6508C

BL (T-M) 3,74

DCR 2,24

MMS 14,56

SD 130,6

CMS 269

VAS (II) 6,44 

FS 80,4

Qes 1,18

Qms 8,08

Qt 1,03

To specyfikacja z której niewiele rozumiem pomóżcie czy przy pomocy którejś wartości mogę obliczyć dokładną pojemność skrzynki pod ten głośnik?

Wydaje mi się że gdyby to dobrze zaplanować i wykonać to będzie dużo bardziej efektywne rozwiązanie niż głuszenie całych drzwi.

Co o tym myślicie liczę na podpowiedzi i sugestie.

Nie każdy głośnik się do tego nadaje. Większość samochodowych zagra lepiej w przygotowanych drzwiach niż w małych paczkach.

Masz nawet temat na forum o głośnikach do małych komór.