Rafciu83 Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Witam wszystkich. Założyłem ten temat ponieważ od jakiegoś czasu przerabiam w swoim Audi co się da i nadszedł czas na wymianę głośników w drzwiach i ich wytłumienie. W związku z tym wpadłem na taki pomysł aby zamiast wytłumiania drzwi i zaślepiania otworów technicznych, co i tak w 100% nigdy szczelne nie będzie, zbudować tunele, skrzynki dla głośnika w drzwiach, coś na wzór zabudowy Bose w Audi A6C6. według moich wstępnych obliczeń przy pomocy forumowego programiku taki tunel dla głośnika 165 cm powinien mieć wymiary dł-270 w-150 gł-50 zakładając że sam głośnik zajmuje około 1l. Problem mam tylko z tym aby obliczyć prawidłową pojemność skrzyni pod ten głośnik:JBL GTO 6508C BL (T-M) 3,74DCR 2,24MMS 14,56SD 130,6CMS 269VAS (II) 6,44 FS 80,4Qes 1,18Qms 8,08Qt 1,03 To specyfikacja z której niewiele rozumiem pomóżcie czy przy pomocy którejś wartości mogę obliczyć dokładną pojemność skrzynki pod ten głośnik? Wydaje mi się że gdyby to dobrze zaplanować i wykonać to będzie dużo bardziej efektywne rozwiązanie niż głuszenie całych drzwi. Co o tym myślicie liczę na podpowiedzi i sugestie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dan124 Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Fajnie mieć nadzieję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafciu83 Posted May 10, 2015 Author Share Posted May 10, 2015 Nadzieje na co? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raadek Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Nie każdy głośnik się do tego nadaje. Większość samochodowych zagra lepiej w przygotowanych drzwiach niż w małych paczkach.Masz nawet temat na forum o głośnikach do małych komór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafciu83 Posted May 14, 2015 Author Share Posted May 14, 2015 Dobra troszkę poczytałem jeszcze i zostaje przy wygłuszeniu jakoś to ogarnę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts