MariuszR1 Posted May 1, 2015 Share Posted May 1, 2015 Mam mały problem ze wzmacniaczem Harman-Kardon CA470. Objaw zauważyłem po spięciu przodu aktywnie (bi-amping) z radiem Alpiene CDA-9835R + Morel Tempo 6. Temat instalką: http://www.strefacaraudio.pl/topic/45124-peugeot-206-by-mariuszr1/ Tweetery napędzane przednimi kanałami wzmacniacza, woofery tylnymi. Po uruchomieniu zestawu lewy woofer grał ciszej i z mniejszym basem niż prawy. Dla sprawdzenia zamieniłem kanały RCA prawy z lewym - nadal grał ciszej lewy woofer (wykluczona wina kabli sygnałowych i radia). Następnie zamieniłem przewody głośnikowe (wyjście z wzmacniacza) - teraz ciszej grał prawy głośnik (wykluczona wina głośników i zmiana fazy po drodze). Wygląda na problem z tylnym lewym kanałem wzmacniacza. Przy kręceniu GAIN-em tylnych kanałów, słychać trzeszczenie w prawym wooferze i jak wyżej lewy gra ciszej i bez wyraźnego basu. W/w objawy znikają po ustawieniu GAIN-a kanałów tylnych w pozycji jak na zdjęciu lub głośniej. Spotkał się może ktoś z podobnym przypadkiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wicher18gl Posted May 1, 2015 Share Posted May 1, 2015 sam sobie zdiagnozowałeś awarie , teraz tylko wysłać wzmaka do kogoś kumatego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SadeXo Posted May 1, 2015 Share Posted May 1, 2015 A z tw nie pomyliłeś wf? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
saltech Posted May 1, 2015 Share Posted May 1, 2015 A pewnie uszkodzony potencjometr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszR1 Posted May 2, 2015 Author Share Posted May 2, 2015 A pewnie uszkodzony potencjometr Tak, ale dziwne objawy, że tylko jeden głośnik gra inaczej. Nie tyle, że ciszej, a mniej basu. A z tw nie pomyliłeś wf? Nie Dla pewności sprawdziłem i tą opcje. Woofer grałby tylko wysokie tony. Możecie polecić kogoś,kto zajmuje się naprawą lub gdzie można znaleźć odpowiedni potencjometr? Potrzebuję zejść jeszcze niżej GAIN-em tu lipa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
takeshi_td Posted May 2, 2015 Share Posted May 2, 2015 Sprawdź też czy czasem przyczyną nie jest któryś z przełączników na wzmaku (filtry itp). Kiedyś miałem podobny problem z jakimś sherwood'em i tam winą był właśnie przełącznik filtrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariuszR1 Posted May 12, 2015 Author Share Posted May 12, 2015 Sprawdź też czy czasem przyczyną nie jest któryś z przełączników na wzmaku (filtry itp). Kiedyś miałem podobny problem z jakimś sherwood'em i tam winą był właśnie przełącznik filtrów. Tzn jak mogę sprawdzić? "Wachlowałem" wszystkimi przełącznikami, każdy działa zgodnie z przeznaczeniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
machul333 Posted May 12, 2015 Share Posted May 12, 2015 Na bank wina potencjometru , jak czujesz się na siłach taki wymienić . To możesz zrobić to samemu , poznaje po kolorze że to potencjometry alpsa , można je dostać w wielu sklepach bez problemu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts