Jump to content

Wzmacniacz Harman-Kardon CA470 - problem z gainem

Recommended Posts

Mam mały problem ze wzmacniaczem Harman-Kardon CA470. Objaw zauważyłem po spięciu przodu aktywnie (bi-amping) z radiem Alpiene CDA-9835R + Morel Tempo 6. Temat instalką: http://www.strefacaraudio.pl/topic/45124-peugeot-206-by-mariuszr1/

Tweetery napędzane przednimi kanałami wzmacniacza, woofery tylnymi. Po uruchomieniu zestawu lewy woofer grał ciszej i z mniejszym basem niż prawy. Dla sprawdzenia zamieniłem kanały RCA prawy z lewym - nadal grał ciszej lewy woofer (wykluczona wina kabli sygnałowych i radia). Następnie zamieniłem przewody głośnikowe (wyjście z wzmacniacza) - teraz ciszej grał prawy głośnik (wykluczona wina głośników i zmiana fazy po drodze). Wygląda na problem z tylnym lewym kanałem wzmacniacza.

Przy kręceniu GAIN-em tylnych kanałów, słychać trzeszczenie w prawym wooferze i jak wyżej lewy gra ciszej i bez wyraźnego basu. W/w objawy znikają po ustawieniu GAIN-a kanałów tylnych  w pozycji jak na zdjęciu lub głośniej.

post-14554-0-34861400-1430500242_thumb.jpg

Spotkał się może ktoś z podobnym przypadkiem? 

post-14554-0-63584100-1430502145_thumb.jpg

A pewnie uszkodzony potencjometr :)

Tak, ale dziwne objawy, że tylko jeden głośnik gra inaczej. Nie tyle, że ciszej, a mniej basu.

A z tw nie pomyliłeś wf?

Nie :) Dla pewności sprawdziłem i tą opcje. Woofer grałby tylko wysokie tony.

Możecie polecić kogoś,kto zajmuje się naprawą lub gdzie można znaleźć odpowiedni potencjometr? Potrzebuję zejść jeszcze niżej GAIN-em tu lipa.

Sprawdź też czy czasem przyczyną nie jest któryś z przełączników na wzmaku (filtry itp). Kiedyś miałem podobny problem z jakimś sherwood'em i tam winą był właśnie przełącznik filtrów.

• 2 weeks later...

Sprawdź też czy czasem przyczyną nie jest któryś z przełączników na wzmaku (filtry itp). Kiedyś miałem podobny problem z jakimś sherwood'em i tam winą był właśnie przełącznik filtrów.

Tzn jak mogę sprawdzić? "Wachlowałem" wszystkimi przełącznikami, każdy działa zgodnie z przeznaczeniem.

Na bank wina potencjometru , jak czujesz się na siłach taki wymienić . To możesz zrobić to samemu , poznaje po kolorze że to potencjometry alpsa , można je dostać w wielu sklepach bez problemu .