mpDante Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Wymieniałem dzisiaj akumulator i może przypadkowo, ale okazało się, że przestał mi grać subwoofer (słuchać tylko ciche pyrkanie)... Napięcie do wzmacniacza dochodzi, ale po włączeniu radia i sprawdzeniu napięcia na wzmacniaczu mam ok.3,3V... jestem laikiem w tych sprawach, więc nawet nie wiem czy to dobrze czy źle W każdym razie, wzmacniacz to Crunch Blackmaxx, głośnik REX-8s. Będę wdzięczny za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankus Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 1. Przedstaw się w odpowiednim dziale.2. Sprawdź kabel przy akumulatorze, nie masz napięcia na wzmacniaczu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szlapa4 Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 powinno być 12, 7 na spoczynku i 13,8v -14,4 na włączonym silniku ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpDante Posted December 4, 2014 Author Share Posted December 4, 2014 @Jankus: Już naprawiłem swoje przeoczenie (pkt.1) Napięcie na wzmacniacz idzie poprawne, ale jak włączę radio to miernik pokazuje już ok.3,3V.Bezpieczniki całe... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slim555 Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Jaki masz bezpiecznik na kablu zasilającym?U mnie kiedy miałem bezpieczniki rurkowe, niby bezpiecznik wyglądał na cały, ale nie przewodził tak jak należy, po wymianie na nowy wszystko wróciło do normy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpDante Posted December 4, 2014 Author Share Posted December 4, 2014 Bezpiecznik na kablu jest standardowy (zwykły samochodowy). W takiej obudowie:http://img36.olx.pl/images_tablicapl/111945401_2_644x461_zestaw-kabli-peiying-do-wzmacniacza-subwooera-dodaj-zdjecia.jpg Jak już pisałem... napięcie na wzmacniacz podawane jest dokładnie takie samo jakie wychodzi z akumlatora, więc raczej można wykluczyć kabel zasilający... Od tego w sumie zacząłem, bo przytrzasnąłem go wstawiając aku. Dopiero po włączeniu radia napięcie spada, sprawdzam miernikiem tam gdzie są przykręcone kable (+/-) na wzmacniaczu @slim555: Sugerujesz, żeby mimo wszystko wymienić bezpiecznik? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slim555 Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Bezpiecznik jest pewnie ok napięcie na wzmacniacz podawane jest dokładnie takie samo jakie wychodzi z akumlatora, więc raczej można wykluczyć kabel zasilający... Od tego w sumie zacząłem, bo przytrzasnąłem go wstawiając aku. Dopiero po włączeniu radia napięcie spada, sprawdzam miernikiem tam gdzie są przykręcone kable (+/-) na wzmacniaczuCzy to znaczy że po uruchomieniu radia spada napięcie na aku do 3 V?Sprawdź dokładnie jeszcze raz ten kabel, tam bym szukał problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karkas Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Tak wygląda jak by wzmacniacz się wzbudzał czy coś i ma taki ogromny pobór że tak ssie elektrykę. Są przy tym jakieś inne objawy? Nie pomyliłeś plusa z minusem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpDante Posted December 4, 2014 Author Share Posted December 4, 2014 Tak, po uruchomieniu radia mam napięcie ~3,3V na wzmacniaczu. Najgorsze jest to, że ja niczego nie ruszałem. Jedyna ingerencja w instalację była taka, że wymieniony został akumulator. Nawet kabla zasilającego nie odkręcałem, bo mam taką "puszkę" na plusowej klemie, gdzie przykręcony mam kabel zasilający wzmacniacz. Objawy są tylko takie, że cicho "pryka" głośnik... czyli w teorii jakieś tam zasilanie dostaje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karkas Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Zasilanie mierzysz gdzie? Zmierz na aku i na wzmacniaczu. Odłącz wzmacniacz dla bezpieczeństwa póki co.Spróbuj obciążyć czymś( żarówką na końcu przy wzmacniaczu) wykluczysz czy nie przyciąłeś gdzieś kabla. Możesz też wstawić akumulator stary jak masz do bagażnika i podłączyć tylko do niego na próbę (plus puść przez żarówkę 12v np h4) Jak będzie świecić to wzmacniacz leży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpDante Posted December 4, 2014 Author Share Posted December 4, 2014 Zasilanie mierzyłem tam gdzie przykręcony jest kabel zasilający, bezpośrednio na akumulatorze, potem na łączeniu kabla za bezpiecznikiem... i potem bezpośrednio na zaciskach wzmacniacza. Teoretycznie do chwili włączenia radia, napięcie we wszystkich tych miejsach jest takie samo (takie jak na aku). Jutro zrobię tak jak mówisz, tylko nie wiem czy to będzie miarodajne, bo stary aku ma już poniżej 12V... W ostateczności może w sobotę będę miał możliwość podłączyć inny wzmacniacz, to powinno się już ostatecznie wyjaśnić. Może moim błędem było to, że nie wyciągnąłem bezpiecznika na kablu przy odłączeniu/podłączeniu aku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karkas Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 Spróbuj zapiąć go gdzieś poza swoją instalacją zasilającą (plus, minus i remote) do jakiegoś aku. Remote wzmacniacza mostkując do plusa i ma działać, najlepiej przez żarówkę w razie co. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpDante Posted December 4, 2014 Author Share Posted December 4, 2014 OK, dzięki za cenne uwagi. Jutro spróbuję jak mówisz i napiszę jakie efekty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mastah22 Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Nie ma masy pewnie i pobiera ja z rca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankus Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Sprawdź masę, u kuzyna było podobnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotreek Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 a na remote masz normalne napięcie ok 12V po odpaleniu radia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mpDante Posted December 5, 2014 Author Share Posted December 5, 2014 Mieliście rację, nie ma masy. Podłączyłem bezpośrednio do akumulatora i gra Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts