FABIOsmoog Posted December 30, 2013 Share Posted December 30, 2013 Witam. Posiadam a4 cabrio ze wzmacniaczem blaupunkt i chce zmienic na bose. Potrzebny jest schemat wtyczek, zeby zrobic przejsciowke. Moze ktos ma te schemaciki? Jeszcze jedno... W cabrio blaupunkt zasila glosniki w drzwiach i i z tylu wiec tak jak bose;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marine_4000 Posted December 30, 2013 Share Posted December 30, 2013 A że tak zapytam, czemu chcesz zmienić wzmaka na Bose? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FABIOsmoog Posted December 30, 2013 Author Share Posted December 30, 2013 Podobno troche lepiej glosniki zagraja, a ze mam taki wzmak w domu to chcialem sprobowac;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marine_4000 Posted December 31, 2013 Share Posted December 31, 2013 Nic nie napisałeś jakie głośniki chcesz napędzić tym wzmakiem.Na forum Audi nic nie ma odnośnie schematów? Tutaj gotowców raczej nie będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FABIOsmoog Posted December 31, 2013 Author Share Posted December 31, 2013 Głośniki seryjne z a4 cabrio. Radyjko to pioneer deh p9800bt. Sub to rockford T1 ze wzmakiek harman/kardon 600 w rms. Glosniki na desce podlaczone pod radio z dodatkoem kondensatorow zeby troche odciac dolne czestotliwosci. Drzwi i tyl na wzmacniaczu seryjnym blaupunkt i ten wzmak chce zamienic na bose od a4 cabrio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dan124 Posted December 31, 2013 Share Posted December 31, 2013 Zmiana sama w sobie. Więcej nie ugrasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FABIOsmoog Posted December 31, 2013 Author Share Posted December 31, 2013 Ok, ale wzmacniacz bose moze obsluzyc lepiej jakies mocniejsze woofery, ktore bym chcial w przyszlosci zamontowac; w drzwiach) tak mi sie wydaje... No i mam zamiar zamiast tych kondensatorow przy glosnikach w desce wstawic jakies zwrotnice gornoprzepustowe zeby lepiej dol odcinaly, wtedy mozna na radiu ustawic nizsze czestotliwosci na front. Przy kondziorach glosniki w drzwiach graja ok ale deska zaczyna znieksztalcac dzwiek:/ ktos moze robi takie zwrotnice? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dan124 Posted December 31, 2013 Share Posted December 31, 2013 Chyba mam inne zdanie na ten temat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FABIOsmoog Posted December 31, 2013 Author Share Posted December 31, 2013 Rozwiń;) Rozwiń;) W sumie zestaw jest dobry i spelnia moje oczekiwania, ale jest ten minus, ze front ze wzmacniacza radiowego i zewnetrznego ma te same ustawienia i gdy odlacze glosniki deski to drzwi graja super, bardzo nisko itd, natomiast przy takich ustawieniach deska trzeszczy, gdy na radyjku odetne troche dolu to deska dra glosno i bardzo czysto ale juz drzwi nie maja tego kopa. Kondensatory pozwolily troche to zniwelowac ale jednak gdybym zastosowal zwrotnice to by calkowicie dol odciela i by moze to gralo dobrze bez odcinania na radyjku. Tylko jaka zwrotnice zastosowac i gdzie ja dostac?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raflip Posted December 31, 2013 Share Posted December 31, 2013 A czym w Twoim przypadku jest kondensator? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FABIOsmoog Posted December 31, 2013 Author Share Posted December 31, 2013 No jest to jakis filtr, ale nie odcina calkowicie niskich czestotliwosci, potrzebuje czegos co calkowicie odetnie dol. P.s. Nie jestem znawca;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisman Posted December 31, 2013 Share Posted December 31, 2013 Bo jest to zwrotnica 1 rzedu, z lagodnym zboczem, zobacz jaka masz wartosc tego kondensatora, moze po prostu wystarczyloby odciac to wyzej (zastosowac kondensator o innej wartosci), ewentualnie pokusic sie o zrobienie prostej zwrotki 2 rzedu (kondensator plus cewka) co to wogole sa za glosniki w desce? Jaki rozmiar? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FABIOsmoog Posted December 31, 2013 Author Share Posted December 31, 2013 Standardowe jak w a4 b6/b7. Moga miec jakies 5/7 cm max. Podlaczone mam dwa kondki szeregowo ale faktyczne nadal za duzo przepuszczaja. Jakie kondensatory dobre do tego polecisz, jaka firma? Pewnie jakies malutkie bym musial zastosowac, 1/2 uf...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisman Posted December 31, 2013 Share Posted December 31, 2013 Nie mam pojecia jakie glosniki sa w audi w desce, dlatego pytam, nie wiem nawet czy sa to tweetery czy moze jakies szerokopasmowe stozkowe glosniczki, a od tego nalezaloby zaczac, zeby wiedziec jak to ewentualnie odciac, co do firmy kondensatorow, to sporo ludzi uzywa Jantzen Audio cross cap, sa w przystepnej cenie i dobre jakosciowo, wartosci Ci niestety nie podam dopoki nie bede wiedzial co to za glosniki. edit: to takie jak na tej aukcji? http://allegro.pl/glosnik-z-deski-rozdzielczej-konsoli-audi-a4-b6-i3625960104.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FABIOsmoog Posted December 31, 2013 Author Share Posted December 31, 2013 http://allegro.pl/audi-a4-8h0-2-5-cabrio-glosnik-glosniki-konsoli-05-i3775613341.html Takie trzy, ale z radia tylko lewy i prawy kanal idzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisman Posted December 31, 2013 Share Posted December 31, 2013 Podejrzewam ze maja pewnie z 8- 10cm a nie 5 , jesli glosniki w drzwiach graja pelnym pasmem to ja bym te w desce probowal ciac na jakies 1kHz albo nawet 1,5kHz , im wyzej tym taniej bedzie kosztowal kondensator (mniejszy kond=wyzsze ciecie)Tutaj masz tabele wartosci filtrow http://diyaudio.pl/content.php/69-Tabela-FpLC Jednak radze na poczatek sprawdzic jaki kondensator jest w tej chwili, to sporo powinno wyjasnic i bardzo wazna sprawa, czy glosniki sa 4 ohmowe czy moze jakies inne, to wazne przy doborze filtra, w tabeli masz podane wartosci dla 4 i dla 8 ohm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FABIOsmoog Posted December 31, 2013 Author Share Posted December 31, 2013 Z tego co pamietam to kalk mi wyliczyl ze odcina duzo nizej i kondki daly mniejwiecej 8uF, cos w tych granicach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisman Posted December 31, 2013 Share Posted December 31, 2013 Jestes pewny? Kond 8 mikro to jest ciecie na 5kHz w przypadku 4 ohmowego glosnika, tak sie tnie tweetery a nie szerokopasmowki, nie wiem jakim cudem moze to przepuszczac niskie czestotliwosci na glosnik, naprawde, moze cos zle podlaczyles? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FABIOsmoog Posted December 31, 2013 Author Share Posted December 31, 2013 Podlaczylem szeregowo do plusa, musze luknac jakie mam podlaczone... Mam taka kolejnosc 1- 685K 250v 2-47uf 250v 2-47uf 250v 4-100uf 100v Wiem wiem niezla kombinacja;P dokladalem zeby wyzej odciac ale i tak jest lipa wiec kolejnych dokladac nie bede tylko cos mniejszego i dobrego zeby dzialalo. Nie wiem czy dobrze licze ale wychodzi okolo 5uF:/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisman Posted December 31, 2013 Share Posted December 31, 2013 Dokladajac obnizales ciecie zamiast podwyzszyc Zostaw tylko po sztuce 47uF (reszte amputuj) na glosnik i powinno byc duzo lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FABIOsmoog Posted December 31, 2013 Author Share Posted December 31, 2013 Tylko ze te 47uf tak wpialem na szybko zwykle dwa jako jeden- plus z plusem i w szereg... Jak dobrze pamietam to wpialem sam 685K i tez jak pelne pasmo w radio puscilem to szedl na nie dol:/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisman Posted December 31, 2013 Share Posted December 31, 2013 Zaraz, zaraz, chyba nie chcesz mi powiedziec ze uzyles zwyklych kondkow, MUSZA byc bipolarne, bez oznaczen + i -. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FABIOsmoog Posted December 31, 2013 Author Share Posted December 31, 2013 No wlasnie uzylem bo kolo w elektronicznym powiedzial ze moge sobie tak sprawdzic:/ ten 685K byl typowo do audio i ten 100uf tez Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisman Posted December 31, 2013 Share Posted December 31, 2013 Nie wiem co to za kolo w elektronicznym, moze sie nie zrozumieliscie, moze on czegos nie wie, nie wnikam, ale kup Pan sobie 2 sztuki np Jantzen Audio z serii cross cap 47uF (mozesz w zasadzie uzyc kazdego BIPOLARNEGO), wlutuj to sobie szeregowo z glosnikiem i nie ma prawa nic pierdziec z deski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FABIOsmoog Posted December 31, 2013 Author Share Posted December 31, 2013 No to musze sobie taki zamowic. Dziex za pomoc i dobrej zabawy zycze;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts