Jump to content

Audi a4 cabrio zamana wzmacniacza z blaupunkt na bose

Share

Recommended Posts

Witam. Posiadam a4 cabrio ze wzmacniaczem blaupunkt i chce zmienic na bose. Potrzebny jest schemat wtyczek, zeby zrobic przejsciowke. Moze ktos ma te schemaciki?

Jeszcze jedno... W cabrio blaupunkt zasila glosniki w drzwiach i i z tylu wiec tak jak bose;)

Głośniki seryjne z a4 cabrio. Radyjko to pioneer deh p9800bt. Sub to rockford T1 ze wzmakiek harman/kardon 600 w rms. Glosniki na desce podlaczone pod radio z dodatkoem kondensatorow zeby troche odciac dolne czestotliwosci. Drzwi i tyl na wzmacniaczu seryjnym blaupunkt i ten wzmak chce zamienic na bose od a4 cabrio.

Ok, ale wzmacniacz bose moze obsluzyc lepiej jakies mocniejsze woofery, ktore bym chcial w przyszlosci zamontowac; w drzwiach) tak mi sie wydaje...

No i mam zamiar zamiast tych kondensatorow przy glosnikach w desce wstawic jakies zwrotnice gornoprzepustowe zeby lepiej dol odcinaly, wtedy mozna na radiu ustawic nizsze czestotliwosci na front. Przy kondziorach glosniki w drzwiach graja ok ale deska zaczyna znieksztalcac dzwiek:/ ktos moze robi takie zwrotnice?

Rozwiń;)

Rozwiń;)

W sumie zestaw jest dobry i spelnia moje oczekiwania, ale jest ten minus, ze front ze wzmacniacza radiowego i zewnetrznego ma te same ustawienia i gdy odlacze glosniki deski to drzwi graja super, bardzo nisko itd, natomiast przy takich ustawieniach deska trzeszczy, gdy na radyjku odetne troche dolu to deska dra glosno i bardzo czysto ale juz drzwi nie maja tego kopa. Kondensatory pozwolily troche to zniwelowac ale jednak gdybym zastosowal zwrotnice to by calkowicie dol odciela i by moze to gralo dobrze bez odcinania na radyjku. Tylko jaka zwrotnice zastosowac i gdzie ja dostac?!

Bo jest to zwrotnica 1 rzedu, z lagodnym zboczem, zobacz jaka masz wartosc tego kondensatora, moze po prostu wystarczyloby odciac to wyzej (zastosowac kondensator o innej wartosci), ewentualnie pokusic sie o zrobienie prostej zwrotki 2 rzedu (kondensator plus cewka) co to wogole sa za glosniki w desce? Jaki rozmiar?

Standardowe jak w a4 b6/b7. Moga miec jakies 5/7 cm max. Podlaczone mam dwa kondki szeregowo ale faktyczne nadal za duzo przepuszczaja. Jakie kondensatory dobre do tego polecisz, jaka firma? Pewnie jakies malutkie bym musial zastosowac, 1/2 uf...?

Nie mam pojecia jakie glosniki sa w audi w desce, dlatego pytam, nie wiem nawet czy sa to tweetery czy moze jakies szerokopasmowe stozkowe glosniczki, a od tego nalezaloby zaczac, zeby wiedziec jak to ewentualnie odciac, co do firmy kondensatorow, to sporo ludzi uzywa Jantzen Audio cross cap, sa w przystepnej cenie i dobre jakosciowo, wartosci Ci niestety nie podam dopoki nie bede wiedzial co to za glosniki.

edit: to takie jak na tej aukcji? http://allegro.pl/glosnik-z-deski-rozdzielczej-konsoli-audi-a4-b6-i3625960104.html

Podejrzewam ze maja pewnie z 8- 10cm a nie 5 :) , jesli glosniki w drzwiach graja pelnym pasmem to ja bym te w desce probowal  ciac na jakies 1kHz albo nawet 1,5kHz , im wyzej tym taniej bedzie kosztowal kondensator (mniejszy kond=wyzsze ciecie)

Tutaj masz tabele wartosci filtrow  http://diyaudio.pl/content.php/69-Tabela-FpLC 

Jednak radze na poczatek sprawdzic jaki kondensator jest w tej chwili, to sporo powinno wyjasnic i bardzo wazna sprawa, czy glosniki sa 4 ohmowe czy moze jakies inne, to wazne przy doborze filtra, w tabeli masz podane wartosci dla 4 i dla 8 ohm.

Jestes pewny? Kond 8 mikro to jest ciecie na 5kHz w przypadku 4 ohmowego glosnika, tak sie tnie tweetery a nie szerokopasmowki, nie wiem jakim cudem moze to przepuszczac niskie czestotliwosci na glosnik, naprawde, moze cos zle podlaczyles? 

Podlaczylem szeregowo do plusa, musze luknac jakie mam podlaczone...

Mam taka kolejnosc 1- 685K 250v 2-47uf 250v 2-47uf 250v 4-100uf 100v

Wiem wiem niezla kombinacja;P dokladalem zeby wyzej odciac ale i tak jest lipa wiec kolejnych dokladac nie bede tylko cos mniejszego i dobrego zeby dzialalo.

Nie wiem czy dobrze licze ale wychodzi okolo 5uF:/

Nie wiem co to za kolo w elektronicznym, moze sie nie zrozumieliscie, moze on czegos nie wie, nie wnikam, ale kup Pan sobie 2 sztuki np Jantzen Audio z serii cross cap 47uF (mozesz w zasadzie uzyc kazdego BIPOLARNEGO), wlutuj to sobie szeregowo z glosnikiem i nie ma prawa nic pierdziec z deski.