Bartek89 Posted September 23, 2013 Share Posted September 23, 2013 Mam problem z ustawieniami mojego Clariona . W equalizerze mam do wyboru band 1-5, jak to dokładnie działa? Wybieram sobie powiedzmy band 1, wybieram pasamo które np. chcę podbić i rozszerzyć. Czy band 1 to wysokie tony, band 2 to średnie itp? Czy może band 1 to przedni lewy głośnik, band 2 przedni lewy itp? G= GainF= pasmoQ= rozszerzenie pasma?Co oznacza SLOP w ustawieniach cięć zwrotnicy? Dlaczego nie mogę zmienić wartości? Filmik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamul Posted September 23, 2013 Share Posted September 23, 2013 Co oznacza SLOP w ustawieniach cięć zwrotnicy? Dlaczego nie mogę zmienić wartości?Slope - spadek charakterystyki, albo inaczej stromość zbocza zwrotnicy Co do ustawień EQ to z tego co pamiętam w 958 ustawiało się oddzielnie dla prawego i lewego kanału, a masz 5 do wyboru, bo wybierasz częstotliwość którą chcesz podbić lub odjąć i możesz to wykonać na 5 częstotliwościach (prawdopodobnie dla strony). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sprezyn Posted September 25, 2013 Share Posted September 25, 2013 band 1,2,3,4,5 to takie pasma jakie sobie wybierzesz (F) - sam to napisales Slop Ci nie dziala, bo pewnie wybrales ustawienia glosnikow na NORMAL.Zeby dzialalo musi byc ustawiony 2-way lub 3-wayAha tutaj mam informacje od Pana Mariusza z Clarion Polska do ktorego pisalem w tej samej kwestii: "Korektor parametryczny to bardzo zaawansowana regulacja barwy dźwięku. W modelu CZ702E do dyspozycji jest 5 pasm. W każdym z pasm wybrać można tylko jedną częstotliwość do regulacji. Wybraną częstotliwość można obniżyć lub podbić w zakresie od -12 do +12dB. Parametr Q określa dobroć regulacji, czyli prościej mówiąc zakres regulowanych częstotliwości sąsiadujących z wybraną. Wartość „1” określa najszerszy zakres, natomiast wartość „20” najwęższy zakres sąsiadujących częstotliwości. Niestety nie dysponujemy informacjami o tym, jak został zaprogramowany korektor dla poszczególnych ustawień proponowanych przez producenta. Nie istnieją również żadne gotowe receptury na tego typu regulacje, ponieważ urządzenie może pracować w różnych samochodach, z różnymi głośnikami i wzmacniaczami oraz ostatecznie być własnością słuchaczy z różnymi preferencjami. Regulacje tego typu najlepiej wykonywać po zmierzeniu charakterystyki przenoszenia częstotliwości w danym środowisku (samochód z zamontowanym całym systemem audio).Można oczywiście próbować ustawiać na słuch ale będzie to nie lada wyzwanie." Ja chcialem uzyskac ustawienia dla tych zapisanych schematow, aby nieco je zmodyfikowac. Niestety nieznane PozdrowieniaPS to dla CZ 702 ale to to samo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts