tomasz.w93 Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 Witam! Wczoraj chciałem podłączyć radio do samochodu i się pomyliłem i podłączyłem na odwrót(plus do minusa i minus do plusa) i aby coś strzeliło, na początku przestraszyłem się że to radio padło, ale sprawdziłem bezpiecznik i był spalony, myślałem że go wymienię i wszystko będzie dobrze, ale się myliłem. Przy każdym podłączeniu do zasilania pali się bezpiecznik przy radiu, więc zacząłem szukać w internecie i znalazłem coś że przy podłączeniu na odwrót pali się dioda zenera. Więc rozkręciłem radyjko i rzeczywiście coś się skopciło. W związku z tym że mam bardzo małą wiedzę związaną z tym chciałem się zapytać czy to rzeczywiście ta dioda i jeśli tak to jaką inną wlutować i gdzie takie coś mogę kupić. Nie jestem pewien oznaczenia tej diody ale na płytce tej pisze koło tej diody "D702" ,a i na elektroda.pl gdzieś znalazłem że oznaczenie to chyba "YG862C15". Dołączę załączniki na których jest widoczna ta dioda i oznaczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hehepack Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 spalony element wygląda raczej na rezystor, a co do diody to stosuje się takie zabezpieczenia, ale raczej na prostowniczej, bo zenerka nieco inaczej działa., Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz.w93 Posted December 23, 2011 Author Share Posted December 23, 2011 spalony element wygląda raczej na rezystor, a co do diody to stosuje się takie zabezpieczenia, ale raczej na prostowniczej, bo zenerka nieco inaczej działa.,a da się coś z tym zrobić ? A i dodam może jeszcze jedno zdjęcie, znalazłem w internecie(jak to coś wyglądało przed spaleniem) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hehepack Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 wygląda na 22 ohmy 1 Wat Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicekt Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 Dławik Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz.w93 Posted December 23, 2011 Author Share Posted December 23, 2011 tam są raczej dwa czerwone paski i jeden czarny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicekt Posted December 23, 2011 Share Posted December 23, 2011 To jest dławik 22uH już doszedłem. Diody to te czarne z srebrnym paskiem. Zmierz miernikiem bo też mogą być do wymiany. Musi przewodzić w 1 stronę jak przewodzi w dwie to do wymiany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz.w93 Posted December 23, 2011 Author Share Posted December 23, 2011 "czarne z srebrnym paskiem" czyli te co zaznaczyłem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ache Posted December 24, 2011 Share Posted December 24, 2011 To je to Ino lepiej wylutowac diody przed sprawdzeniem.. Jak chce Ci sie bawic, to to sa grosze kupic kilka diod. Ja bym to radio juz potraktowal jako "Mlody Elektronik Amator" rozdzial 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz.w93 Posted December 26, 2011 Author Share Posted December 26, 2011 ok dzięki za pomoc, ale jeszcze jak mógł by mi ktoś pomóc i napisać jakie te diody mi potrzebne? Bo nie bardzo się orientuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now