deejeys Posted October 31, 2011 Share Posted October 31, 2011 Siemka, Muszę zrobić sobie skrzynkę pod w/w subwoofer. Producent zaleca 16.71L (tylko nie wiem czy netto/brutto) http://www.rockfordfosgate.com/products/product_details.asp?item_id=120413&locale=en_US tu jest to zamieszczone. I teraz kwestia, zaufać mu czy zrobić trochę większą skrzynkę? http://www.rockfordfosgate.com/rftech/box_wizard.asp?type=rectangle&units=metric&wood=18&method=external&rect_height_out=30.48&rect_width_out=35.56&rect_depth_out=23.50&target_vb=16.71&woofer_disp=2.5 Wygłuszać ją czymś, czy nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hehepack Posted October 31, 2011 Share Posted October 31, 2011 zrób 19 litrów netto, czy wygłuszać to sam sobie odpowiesz jak posłuchasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deejeys Posted October 31, 2011 Author Share Posted October 31, 2011 Netto czyli surowa skrzynka, bez odejmowania objętości głośnika tak? No ok, a ścianki robić z 18mm czy 21mm ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hehepack Posted October 31, 2011 Share Posted October 31, 2011 tak bez odejmowania. mozesz dać i z 28mm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deejeys Posted November 4, 2011 Author Share Posted November 4, 2011 Jeszcze jedno pytanie... Głośnik ma 15,04 cm "grubości" to jaka jest minimalna odległość od tylnej ścianki? Bo tak z wymiarów to jakoś lepiej było by mi bardziej płaską obudowę zrobić (chyba, że pogorszy to jakość dzwięku to odpuszczę ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yauhen Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Starczy 1 cm od ścianki. Strumień chłodzenia jest skierowany do przodu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deejeys Posted November 5, 2011 Author Share Posted November 5, 2011 Głośnik będzie na "pochylonej" ściance... Tylko kwestia nie wiem jak wyliczyć, żeby się zmieścił... Czy np. warto we wnętrzu rogi zaokrąglać, albo wygładzać ścianki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel S. Posted November 5, 2011 Share Posted November 5, 2011 Tylko kwestia nie wiem jak wyliczyć, żeby się zmieścił... narysuj na kartce przekroj obudowy, przyloz glosnik i zobacz czy sie miesci ;)jak nie to koryguj Czy np. warto we wnętrzu rogi zaokrąglać, albo wygładzać ścianki ? nie, ale nic nie zaszkodzi jak to zrobisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deejeys Posted November 6, 2011 Author Share Posted November 6, 2011 dzięki za podpowiedz, zrobiłem inaczej - narysowałem boxa w skali i sprawdziłem wymiary. Box już prawie gotowy, mam nadzieję, że będzie dobry. Jedynie trochę nie pomyślałem i wew. szerokość jest 26,5cm... Ale to chyba nie przeszkadza ? Wyszło mi 19,7 L po wewnętrznym wymiarze Dodam zdjęcia później i w tyg będę dalej robić tą zabudowę, pochwalę się efektem końcowym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deejeys Posted December 2, 2012 Author Share Posted December 2, 2012 Rok minął.... A ja się nie pochwaliłem Hah:) Skrzynia dawno zrobiona, sezon się kończy i chciałbym teraz z closed przejść na BR. Co byście polecali? Ile litrów na ile strojonych? Jaki port - okrągły czy szczelinowy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
deejeys Posted December 7, 2012 Author Share Posted December 7, 2012 Nikt nie podpowie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts