Moim zdaniem trzeba by ukierunkować działania na miejsce montażu, jeśli w obecnym miejscu bardzo się grzeje to na próbę dać go nawet "na wierzch" (na siedzenie, podłogę bagażnika, zależnie gdzie jest) i pograć, wtedy zbadać temp (nawet na rękę). Jeśli będzie niepokojąca to wtedy jakoś to eskalować i "działać" z pomiarami, gwarancjami itp. Jeśli jest ok to może pomyśleć nad zmianą miejsca montażu? Względnie dodać wiatrak (wiele wzmacniaczy ma oddzielne wyjście na sterowanie wiatrakiem, nie wiem jak w tym wypadku). Miejsce wiatraka raczej bez znaczenia o ile będzie powodował przepływ powietrza "wokół" wzmacniacza.
REKLAMA
:)
|

wzmacniacz DSP HELIX M FOUR mocno się grzeje
Napisano 21 czerwiec 2022 - 12:52
Miejsce montażu jest na tylnej części siedzenia (w bagażniku). Wentylacja nie jest niczym zakłócona. Wzmacniacz na moje oko ma około 60 stopni na obudowie. Kupię najwyżej pirometr i zmierzę. Da radę na 2-3 sek przyłożyć rękę, potem zaczyna już parzyć. Taka temperatura pojawia się po około 3h grania. W czasie jednej godziny jest tylko po prostu gorący, ale nie parzy. Nie wiem czy to tak ma być, dlatego wolałem zapytać się tutaj i się upewnić. Monter twierdzi, że każdy wzmacniacz się grzeje po takim czasie.
Ciekaw jestem dlaczego wzmacniacz osiąga taką temperature mimo cichego słuchania muzyki. Czy jakbym słuchał na połowę skali czy 3/4 to zagotowałbym sprzęt, czy to jest jakaś norma, do której wzmak się rozgrzewa i dalej nie ma znaczenia na jakiej mocy słucha się muzykę?
Napisano 21 czerwiec 2022 - 14:00
Miejsce montażu jest na tylnej części siedzenia (w bagażniku). Wentylacja nie jest niczym zakłócona. Wzmacniacz na moje oko ma około 60 stopni na obudowie. Kupię najwyżej pirometr i zmierzę. Da radę na 2-3 sek przyłożyć rękę, potem zaczyna już parzyć. Taka temperatura pojawia się po około 3h grania. W czasie jednej godziny jest tylko po prostu gorący, ale nie parzy. Nie wiem czy to tak ma być, dlatego wolałem zapytać się tutaj i się upewnić. Monter twierdzi, że każdy wzmacniacz się grzeje po takim czasie.
Gdzie ta fotka , jaki płynie prąd w stanie aktywacji ale bez sygnału ?
Monter mówi , monter mówi , monter ........
Napisano 21 czerwiec 2022 - 14:09
Może jest to jakiś cud techniki pracujący w klasie AD i przy cichym odsłuchu będzie tak miał
.
Przy dużej sprawności energetycznej D class, aż dziwne, że tyle energii idzie w gwizdek.
"Widzę ją kiedy oczy zamykam, Słyszę ją, kiedy cisza trwa, Bo to jest taka moja muzyka, Co im ciszej, tym ładniej mi gra"
Napisano 21 czerwiec 2022 - 14:32
Może jest to jakiś cud techniki pracujący w klasie AD
i przy cichym odsłuchu będzie tak miał
.
Przy dużej sprawności energetycznej D class, aż dziwne, że tyle energii idzie w gwizdek.
Ale 18W czy 20 W nie nagrzeje tego klocka do tego stopnia .
Piszesz 6 razy jak do tego podejść i krew w piach.
PS sam proc to będzie 0,5 do 0,8 A.
Napisano 21 czerwiec 2022 - 14:47
PS sam proc to będzie 0,5 do 0,8 A.
Nawet widać ładnie tę różnicę w deklarowanych wartościach podanych w specyfikacji - M FOUR kontra M FOUR DSP.
Ale 18W czy 20 W nie nagrzeje tego klocka do tego stopnia .
Tego może nie ... Ale pamiętam sprzed lat DA110 ... jajecznica by się udała
Dlatego żartobliwie wspomniałem o AD.
"Widzę ją kiedy oczy zamykam, Słyszę ją, kiedy cisza trwa, Bo to jest taka moja muzyka, Co im ciszej, tym ładniej mi gra"
Napisano 21 czerwiec 2022 - 16:28
Tego może nie ... Ale pamiętam sprzed lat DA110 ... jajecznica by się udała
Dlatego żartobliwie wspomniałem o AD.
Jaki by nie był to ciepło bierze się z pobranego prądu . U x I czyli 12- 14 V x 1,5 A daje ilość watów do zamiany w ciepło bez względu na klasę wzmacniacza , czy to co tam jeszcze innego siedzi w jego obudowie .
Finalna temperatura to bilans pomiędzy wytwarzaniem ciepła a zdolnością do jego przejęcia przez otoczenie ( zabudowę ) . Do tego potrzebna jest fotka , ale chyba zbyt ciężko nacisnąć na guzik migawki .
Montażysta mówi , montażysta mówi , kupię sobie pirometr
Napisano 21 czerwiec 2022 - 20:33
Spokojnie, bez nerwów proszę. Nikt nic nie zlewa. Z elektryką mi nie po drodze i nie mam pod ręką amperomierza. Po pracy ogarnąłem temat i wieczorem jak załatwiłem inne sprawy zasiadłem do pomiarów.
Wyniki wyglądają następująco
Wizualizacja połączenia wzmacniaczy
Pomiar gdy pracowały dwa wzmacniacze M FOUR DSP i M ONE X
Pomiar docelowy gdy po chwili braku sygnału został odłączony M ONE X... Pracował tylko M FOUR DSP
Napięcie podczas pomiaru 12,3 V
Napisano 21 czerwiec 2022 - 21:14
To teraz sobie zobacz te żeberka z boku . Do czego to może być ?
Ale jak to ma być chłodzone zamontowane w ten sposób ?
A montażysta mówi , montażysta mówi , że tak być musi .
Jak się tak montuje , to musi tak być .
I prawdę mówi , każdy tak ma , jak jest tak jak jest .
Napisano 21 czerwiec 2022 - 21:34
Zrobiłem pomiary tak jak prosiłes, a ty tylko monter, monter.
akurat tego montera to poleciłeś mi w tamtym roku jako super fachowca od car audio, gdy rozmawialiśmy przez telefon
Auto to nie pokój gdzie ma się do dyspozycji kilkanaście metrów. Sądzę, że i tak jest to lepsze rozwiązanie niż montaż we wnęce koła czy pod siedzeniem....
Według mojej wiedzy, wzmacniacz ma oddawać ciepło górą, nie bokiem. I faktycznie tak jest bo góra jest najbardziej nagrzana, natomiast boki są tylko ciepłe.
Napisano 24 czerwiec 2022 - 20:14
Taką odpowiedź otrzymałem od pomocy technicznej ze sklepu Audio Fischer:
M FOUR DSP ma 400W RMS oraz wbudowane DSP. To urządzenie generuje spore ilości ciepła i najprawdopodobniej wszystko z nim jest w porządku.
Mimo wszystko zamontuję wentylator od PC z lewej strony od wzmacniacza, aby zapewnić lepszy przepływ powietrza między radiatorami i mieć spokój sumienia.
Went należało by wtedy podłączyć do portu REM, aby załączał się razem ze wzmacniaczem, tak?
pozdrawiam
Napisano 24 czerwiec 2022 - 22:38
Przez przekaźnik oczywiście ten wentylatorTaką odpowiedź otrzymałem od pomocy technicznej ze sklepu Audio Fischer:
M FOUR DSP ma 400W RMS oraz wbudowane DSP. To urządzenie generuje spore ilości ciepła i najprawdopodobniej wszystko z nim jest w porządku.
Mimo wszystko zamontuję wentylator od PC z lewej strony od wzmacniacza, aby zapewnić lepszy przepływ powietrza między radiatorami i mieć spokój sumienia.
Went należało by wtedy podłączyć do portu REM, aby załączał się razem ze wzmacniaczem, tak?
pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
"Jedyna zaleta pomiarów to, to że są powtarzalne, a ich wada to, to, że parametry nie mają nic wspólnego z odczuciami słuchacza. Jednak aby skonstruować jakiekolwiek urządzenie potrzebna jest wiedza i pomiary. Żaden złotouchy audiofil nie jest w stanie nic skonstruować. Może tylko oceniać efekty pracy ludzi "technicznych"." - Ireneusz Powirski
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych