REKLAMA
:)
|

Critical Mass UL12 - wtf?
Napisano 28 wrzesień 2009 - 20:57
Stroker zwykły? Nie wiem ile ma spl, ale ma 1kW...
A tak poza tym, to w dB drag nie ma większego znaczenia efektywność przy 1W czy 2,83V - liczy się liniowość układu i przez to to, że jak dostanie 1000 razy więcej niż 1W to zagra 1000 razy głośniej (co oczywiście nigdy nie ma miejsca)...
Orion H2 10.4
Hifonics OLM2415
Dietz 5F
Napisano 02 październik 2009 - 15:32
Wg mnie patrzenie na SPL nie ma tutaj sensu, bo dlaczego nie stosuje się w tym przypadku wysokoefektownych głośników estradowych 98-99db 1W/1m?
A co ty kolego porównujesz? Technologie estradową do CA? To akurat ma sie jak piernik do wiatraka we własnościach akustycznych, tyle ze schemat działania i budowa głosników podobne.
Napisano 02 październik 2009 - 15:50
A to fizyka jest inna dla głośnika samochodowego i estradowego?Wg mnie patrzenie na SPL nie ma tutaj sensu, bo dlaczego nie stosuje się w tym przypadku wysokoefektownych głośników estradowych 98-99db 1W/1m?
A co ty kolego porównujesz? Technologie estradową do CA? To akurat ma sie jak piernik do wiatraka we własnościach akustycznych, tyle ze schemat działania i budowa głosników podobne.
Popatrz sobie na takie głośniki jak stary CV Stroker, JBL GTI(stara seria), podejrzewam, że jeszcze kilka innych głośników się znajdzie.
Shake the living - Wake the dead Cerwin Vega
Napisano 02 październik 2009 - 16:18
Patrzac na scene db mysle ze liczy sie tu napewno skok pojemnosciowy i wytrzymalosc na wysoki peak.
Generalnie to glosnik ca i pa niczym sie nie rozni poza swoim zastosowaniem i rozwiazaniami aby ulatiwc ich uzycie w konkretnym celu
Napisano 02 październik 2009 - 16:19
A to fizyka jest inna dla głośnika samochodowego i estradowego?
Popatrz sobie na takie głośniki jak stary CV Stroker, JBL GTI(stara seria), podejrzewam, że jeszcze kilka innych głośników się znajdzie.
Napisałem, ze schemat działania i budowa głosników są podobne ( więc to 1 można zaliczyć do fizyki ). Wiec twoje pytanie retoryczne nie ma tu żadnego sensu. Nie zmienia to faktu, że głosniki estradowe nie są produkowane z myślą o zastosowaniach Car Audio o czym juz na wstępie świadczą parametry T/S.
Jak pisałem zasada działania itd ta sama, za to gra głosników jest diametralnie inna. Miałem troche głosników w tym JBLa 1800 GTi ( zebym nie był gołosłowny... )

JBL jako jedna z nielicznych firm ( jak wspomniałeś zaciągnął technologie estradową do zastosowan CA ). Głośnik grał bardzo fajnie i donośnie aczkolwiek leżący obok pioneer tsw 121 750 rmsu deklasował go w każdym miejscu pod względem zejścia.
GTi był za to duzo duzo szybszy ale jego zastosowanie było okupione ogromną skrzynia szczelinową.
Tyle odemnie, nie róbmy dalej OT bo temat ciekawy odnośnie CMass-a

Napisano 02 październik 2009 - 17:26
SPL głośnika ma z tym niewiele wspólnego.
Również przychylam się do tej opinii jednak nie jest to chyba takie proste jakby się wydawało. Niestety, znane mi źródła milczą w tej kwestii.Patrzac na scene db mysle ze liczy sie tu napewno skok pojemnosciowy i wytrzymalosc na wysoki peak.
Napisano 03 październik 2009 - 10:03
Orion H2 10.4
Hifonics OLM2415
Dietz 5F
Napisano 03 październik 2009 - 10:45
CV Stroker ma parametry, które łatwiej spotkać na estradzie niż w CA.
15" który ma FS 42Hz nie spotyka się zbyt często.
Mimo to na brak zejścia nie narzekam(skrzynka 120l br@32hz)
Jak prezentuje sie dynamika głośnika w takim setupie? Nadąża za sceną tworzoną przez przody? Moj GTi o dziwo w budzie 240 litrów ( brutto ) @ 35 Hz grał w miare sprawnie, chociaż nie powiem, ze zdarzały sie przymulenia.
Napisano 03 październik 2009 - 12:18
Jak prezentuje sie dynamika głośnika w takim setupie?
Nie jedna 10'' dobra 10'' mocno by się zawstydziła tym co robi 15'' i jak gra w wykonaniu strokera

Głośnik mogę rzecz piekielnie szybki
Jeśli jest marny przód to sam będzie miał problem nadążyć z tyłemNadąża za sceną tworzoną przez przody?

Napisano 04 październik 2009 - 10:06
[quote=Karolo]Jak prezentuje sie dynamika głośnika w takim setupie?[/quote]
Nie jedna 10'' dobra 10'' mocno by się zawstydziła tym co robi 15'' i jak gra w wykonaniu strokera

Głośnik mogę rzecz piekielnie szybki
[quote=Karolo]Nadąża za sceną tworzoną przez przody?[/quote]
Jeśli jest marny przód to sam będzie miał problem nadążyć z tyłem

Widzę, że moja odpowiedź już jest zbędna.
[quote=Karolo]Nadąża za sceną tworzoną przez przody?[/quote]
Jeśli jest marny przód to sam będzie miał problem nadążyć z tyłem

Obaj dobrze wiem, że cały czas szukam wooferków, które będą grały z takim wykopem i tak twardo jak stroker
Shake the living - Wake the dead Cerwin Vega
Napisano 18 październik 2009 - 20:02
[ Dodano: 2009-10-18, 21:03 ]
i może jeszcze małpoglądowy filmik :>>
[ Dodano: 2009-10-18, 21:04 ]
Załączone pliki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych