facebook

Skocz do zawartości


REKLAMA

:)

Zdjęcie

Problemy z alternatorem/akumulatorem?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 eve667

eve667
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Lokalizacja:Jastrzębie-Zdrój

Napisano 12 maj 2022 - 21:33

Witam.
Potrzebuje osoby która pomoże mi rozwiązać mój problem :) na wstępie sorki za (banalne pytanie?) Ale ja nie mam pomysłów póki co ;)

Ostatnio wymieniłem alternator z 70A na 120A .
Napięcie na zapłonie maksymalnie mam 13.1V. (Na altku 70 i 120A to samo)
Przy zmianie alternatora na 120A mając kable zasilające 21mm (chwilowo) przez 5km był pisk z alternatora który ustał.. (auto stało dobe, moze półtora i aku osłabł(?)

Dziś założyłem kable zasilające 53mm2... obciążenie wiadomo większe - ale pisk jest i pozostaje dalej..
(pasek jest dobrze naciągniety)

Macie Panowie jakieś pomysły w czym szukać przyczyny? Niepokoi mnie troche te 13.1V i niewiem czy akumulator po prostu juz kaplica czy pomimo nawet tego gdyby był już troszke użyty to i tak powinno ładować go powyżej 13.1?



Sorki za banalne pytanie ale dla mnie magia ;)

#0 Reklama

  • 1234 postów
    Lokalizacja: SCA

Napisano przed chwilą

:)

#2 jurand87sca

jurand87sca
  • Użytkownik
  • 417 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:DSW

Napisano 13 maj 2022 - 08:27

Nie odpowiedni, albo brak sygnału wzbudzenia? Marka auta? Modele alternatorów? Po prze gazowaniu koło 2k rpm nic się nie zmienia?

Kontrolka ładowania po włączeniu zapłonu obecna?


Polo 6n0 1996r 1.0i..;/  Valeo 180A => Varta agm 68Ah => +/- 70mm2 cu => Maxwell 500F => Kicker kx2500.1 => Kicker Solo x12 @ 106L @ 35Hz => 144,95dB @ 35Hz


#3 eve667

eve667
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Lokalizacja:Jastrzębie-Zdrój

Napisano 13 maj 2022 - 15:51

Dzisiaj przeanalizowalem wszystko, rano było 13.7V - wszystko teorytycznie ok ale na skrecaniu przy obciążeniu pisk totalny przy rozruchu i cofaniu to samo bylo

#4 znachor32

znachor32
  • Użytkownik
  • 754 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Kraków

Napisano 13 maj 2022 - 18:41

jakie auto


Morel Fan 


#5 eve667

eve667
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Lokalizacja:Jastrzębie-Zdrój

Napisano 13 maj 2022 - 20:05

Toledo 1.6 sr 99, altek byl seryjny 70A a drugi passat b5 2.5 tdi 120A
Jak ktoś ma fejsbuka i chciałby pomóc to zostawiam swój profil.

https://www.facebook...czemcioprorok56

#6 eve667

eve667
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Lokalizacja:Jastrzębie-Zdrój

Napisano 14 maj 2022 - 20:22

Pasek byl za luzno,ogarniete juz :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych