Hej,
Mam plan trochę podnieść jakość fabrycznego systemu w moim E90. Obecnie mam system nazwany przez BMW jako "stereo" - 4 glosniki szerokopasmowe + dwa 165mm woofery pod siedzeniami podłączone równolegle pod frontowe kanały. Wszystko zasila fabryczne radio posiadajacwe specyficzną charakterystykę kompensującą niedoskonałości prostego systemu głośników.
Plusy obecnego systemu:
- brak podziału mid -high
- średnie tony nie grają w nogi
- bardzo równy i precyzyjny bas
Minusy:
- kiepskiej jakości góra
- nie najlepsze średnie tony (przeciętna jakość przetwornika w drzwiach)
- brak niskiego basu
- system dławi się przy wyższej głośności
Plan:
- montaż tweeterów w trójkątach przy bocznych szybach (mam przyzwoite tweetery VW sygnowane przez fendera)
- wymiana 10cm głośników szerokopasmowych w drzwiach (są kupione Visatony W100S które chyba się nie zmieszczą na głębokość)
- wymiana wooferów pod fotelami na fabryczne z wersji HIFI (20cm 2R 70W)
- pozostawienie fabrycznego radia
- montaż wzmacniacza do napędzienia wooferów i głośników w drzwiach - aktywny podział low- mid
- przeprogramowanie radia na wyższy model ( niższy sygnał na wyjściu głośnikowym i płaska charakterystyka)
Pytania:
- dobór wzmacniacza - czy 4 kanałowy wzmacniacz ma sens? Z radia wyjdę wysokopoziomowo, wzmacniacz miał dzielić pasmo przy ok 100Hz, poział mid high pasywny. Czy może wystarczy zasilić woofery wzmacniaczem 2 kanałowym odcinając je od góry, a mid - high cięte pasywnie pierwszym rzędem zasilic z radia jak dotychczas?
- zdając sobie sprawę z faktu że wodotrysków tu nie będzie, chciałbym nie przeholować budżetem na wzmacniacz. 600zł to maks. Serwisowałem pro-audio przez kilkanaście lat i zdaje sobie sprawę co mogę zastać w uzywanym JL który zwiedził 6 fur przez ostatnie 15 lat ;) Celowałem niższą półkę typu Helix D-four, ESX, niskie Rockfordy, ewentualnie w miare młode używki
- Czy ktoś ma jakiś patent na estetyczny montaż tweetera w wymienionym wyżej trójkącie? Wyższe wersje audio mojego auta mają tam skątowane tweetety pod metalową siatką. Można kupić ten element dzwi za jedyne 400 zł
Moje auto ma 15 lat i do tej rozbudowy staram się podejść racjonalnie. Nie kupuje dlatego adaptera MOST - toslink, procesora dsp, przetworników z najwyższej półki. Przyzwoity dźwięk to moje założenie. Wyprowadźcie mnie proszę jeśli gdzieś błądze bo nie mam wielkiego doświadczenia w sprzęcie CA a celowanie w przyzwoity sprzęt za rozsądne pieniądze wymaga doświaczenia a mi cieżko określić czy np taki ESX albo tani Rockford będzie totalnym dnem w mojej niewygórowanej konfiguracji.
Z góry dziekuję!
Untitled.drawio (1).png 47,45 KB
6 Ilość pobrań