facebook

Skocz do zawartości


REKLAMA

:)

Zdjęcie

Excursion STX-12 - brak jakości


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 ice6666

ice6666
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Lokalizacja:Świdwin

Napisano 21 wrzesień 2020 - 12:22

Głośnik SXT-12D2 spięty w 1ohm, w paczce na 33hz, zasilane pod HXA-2K.
Kabel 12v//masa: spawarka 50mm. Maksymalne spadki z 14,2v do 12,8v.
Tyle z informacji, a problem polega na braku jakości, czy ciszej czy głośniej - bardziej przypomina to buczenie, bez względu na ustawienie cięcia na filtrach - daje to dość mały efekt. Radio na 50hz, LPF na klocku 50Hz, HPF 25hz i jest po prostu tragedia. Nie liczę na cuda na tym hxa, ale podobne "brzmienie" miałem parę lat temu na Dibeisi "600W" z wbudowanym wzmacniaczem gdzie były tylko dwa pokrętła...
Radio uwalone? 🤔 Brak pomysłów.

#0 Reklama

  • 1234 postów
    Lokalizacja: SCA

Napisano przed chwilą

:)

#2 szymin89

szymin89
  • Użytkownik
  • 850 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Berlin

Napisano 21 wrzesień 2020 - 12:48

Ile litrów ta paczka ma?

#3 Piciu81

Piciu81
  • Użytkownik
  • 1112 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Toruń

Napisano 21 wrzesień 2020 - 17:20

Głośnik SXT-12D2 spięty w 1ohm, w paczce na 33hz, zasilane pod HXA-2K.
Kabel 12v//masa: spawarka 50mm. Maksymalne spadki z 14,2v do 12,8v.
Tyle z informacji, a problem polega na braku jakości, czy ciszej czy głośniej - bardziej przypomina to buczenie, bez względu na ustawienie cięcia na filtrach - daje to dość mały efekt. Radio na 50hz, LPF na klocku 50Hz, HPF 25hz i jest po prostu tragedia. Nie liczę na cuda na tym hxa, ale podobne "brzmienie" miałem parę lat temu na Dibeisi "600W" z wbudowanym wzmacniaczem gdzie były tylko dwa pokrętła...
Radio uwalone? Brak pomysłów.

Skrzynia uwalona.

Wysłane z mojego Nokia 6.1 Plus przy użyciu Tapatalka
Scania V8 R500: IVA-D106r+H700 Ls29neo - Sinfoni 45.2; Infinity Polydome - Sinfoni 90.2; Eton Pro 160x - Esx q175.2; Esx QE1522 - Audio System R1250.1d 24v.

#4 stanec

stanec
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 21 wrzesień 2020 - 18:27

Producent zaleca dla tego głośnika obudowę BR o objętości netto 50-70 litrów. Tylko mnie zastanawia czemu akurat BR przy QTS o wartości 0,91.

Załączone pliki



#5 grzeczny_52

grzeczny_52
  • Użytkownik
  • 1421 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wyszków

Napisano 21 wrzesień 2020 - 18:30

Jak masz port typu rura z kolanem 90 stopni, to może jedna część odłączyła się i masz wysokie strojenie, które może/jest niewłaściwe dla tego suba.

 

Zdemontuj suba i obejrzyj wnętrze skrzyni.



#6 ice6666

ice6666
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Lokalizacja:Świdwin

Napisano 21 wrzesień 2020 - 21:50

Buda 90L, port prostokąt szeroki na 5cm, długość do zagięcia 26cm, nie wiem ile cm ma zagięcie bo pora późna i nie chciałem głośnika wykręcać.
Przedtem przez jakiś czas grał w 55L, dołu to był w sumie brak, ale efekt "buczenia" czy przeciągania był cały czas, w tej i w tej skrzynce brakuje głośnikowi "precyzji".
Aktualna skrzynka, 90L, ma strojenie 33Hz i ponoć była liczona pod ten głośnik.

#7 grzeczny_52

grzeczny_52
  • Użytkownik
  • 1421 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wyszków

Napisano 22 wrzesień 2020 - 09:42

Zerknę jutro na budki cl i b-r.

Qts ma wysoki, co wskazuje na granie w cl.


Budka zamknięta 40 litrów.

F3 = 37.5Hz, podbicie rozpoczynające się od 45Hz (+2dB), gdzie max. jest przy 65Hz, ale to jest zakres do skorygowania przez ustawienia systemu.

Plus - jest dość szybki w takiej budce - 7,8 ms przy 43/44Hz

 

W aktualnej B-R opóźnienie masz 33ms.

 

Raczej powinna być o pojemności 67 netto i strojonej wyżej - na 41Hz.

Wtedy opóźnienie waha się od 19ms do 20ms i F3 wynosi 29.7Hz.

 

Jak nie closed, to można b-r o takich parametrach.

Ta 90/33 nie jest dobra dla niego.



#8 ice6666

ice6666
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Lokalizacja:Świdwin

Napisano 02 październik 2020 - 20:29

Mała aktualizacja...
"BIG2" zrobione na 50mm2, jeszcze tylko masa-silnik została się do zrobienia. I wszedł DD715 w skrzyni na 38Hz, prądu na 110% za mało, klocek za słaby do niego, a jest o wiele lepiej niż SXT - lecz "buczenie" jest nadal, ale w mniejszej ilości, a co ciekawszego - wzmacniacz nie grzeje się tak jak przy SXT. Tak więc nie jestem pewien czy czasem z samym SXT coś jest nie tak.



#9 stochus

stochus
  • Użytkownik
  • 2665 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Niemodlin

Napisano 12 październik 2020 - 10:27

Mniejszym, słabszym przetwornikiem zyskałbyś o wiele lepszy efekt zasilając go w 100%, zwłaszcza w przypadku gdy są tak duże braki prądu, bo nie oszukujmy się, ze zapotrzebowanie hxa2k jest znikome, przy obecnych instalacjach. To raczej zaniedbanie z Twojej strony. Wszystko jest w internecie. Do czasu kiedy nie ustabilizujesz spadków prądu wszystko będzie miękło i grało niezadowalająco.
Zapewne siedzisz na alternatorze 90a i seryjnej instalacji porywając się z 1kw wzmacniaczem :)
 


Stochus Car Audio :) Dobre projekty do pompy


#10 ice6666

ice6666
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Lokalizacja:Świdwin

Napisano 21 listopad 2020 - 20:52

Mniejszym, słabszym przetwornikiem zyskałbyś o wiele lepszy efekt zasilając go w 100%, zwłaszcza w przypadku gdy są tak duże braki prądu, bo nie oszukujmy się, ze zapotrzebowanie hxa2k jest znikome, przy obecnych instalacjach. To raczej zaniedbanie z Twojej strony. Wszystko jest w internecie. Do czasu kiedy nie ustabilizujesz spadków prądu wszystko będzie miękło i grało niezadowalająco.
Zapewne siedzisz na alternatorze 90a i seryjnej instalacji porywając się z 1kw wzmacniaczem :)
 

Alternator niestety 100A, nie mogę nikogo znaleźć co ogarnie mi do Vectry altka chociaż w okolicach 200A - chyba będę musiał brać coś pod VAGa i mocować się w przerabianiem mocowań. BIG2 (do zrobienia tylko masa do silnika, ale to kanał muszę dorwać) na spawarce 50mm2, do wzmaka też idzie 50mm, więc kablowo, pomijając masa do silnika seryjna - jest ok.



#11 grzeczny_52

grzeczny_52
  • Użytkownik
  • 1421 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wyszków

Napisano 21 listopad 2020 - 21:25

Nie katuj niskim napięciem pieca.

Dopóki nie będzie zrobione zasilanie pójdź inną drogą - zepnij suba w 4 ohm i tak graj do czasu, aż będziesz miał ogarnietą elektrownię.

Będzie to bezpieczne i rozsądne.

Jeżeli jego (suba) faktyczna efektywność wynosi 90 dB, to i przy 1/3 do 1/2 mocy jemu podanej będzie przyzwoicie grał.

 

Ewentualnie zostaw jak masz i ustaw moc RMS wzmaka na 800W.

Jak ma 75% sprawności, to przy takim obciążeniu i na zaciskach wzmaka będziesz miał nie mniej jak 13.8V, to będziesz potrzebował w piku 77A.

Przy pełnym BIG3 altek może (na postoju - bez świateł) podołać.

Podczas jazdy prawdopodobnie zejdziesz z mocą... ? To na pewno podoła :)

Piszę "może", bo jest to zależne od jego kondycji. Do sprawdzenia "dupcia" odpowiadająca za oddawanie prądu w stronę instalacji.

W sumie nie zaszkodzi - a będziesz miał pewność - przetestować wydajność prądową tego altka, a konkretnie jego regulator.



#12 ice6666

ice6666
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • Lokalizacja:Świdwin

Napisano 21 listopad 2020 - 23:16

Aktualnie gain i tak skręcony na 1/4, by po prostu sobie coś tam się ruszało, z resztą niskie temperatury, więc i tak szkoda aku.
Osobiście obstawiam, że altek po prostu już zaczyna niedomagać. We wrześniu gdy jeszcze miałem w bagażniku SXT, był pomiar na 40Hz ile daje HXA. W przeliczeniu, na wolnych obrotach bez odbiorników typu światła itp. HXA oddał TYLKO nieco więcej niż 300W. 100A alterantora to nie jest żaden szał, ale te 400-500W to jakoś powinien wyciągnąć, a nie ledwo wykrztusić 300W...
Niestety nie znam aż tak szczegółowej historii auta, czy altek był wymieniany lub regenerowany, więc jest szansa że powoli nadchodzi jego kres.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych