facebook

Skocz do zawartości


REKLAMA

Miejsce na Twoją reklamę: tel. 691 265 492

Zdjęcie

Gladen/mosconi BMW bum z głosników przy start/stop


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 tkaczu7

tkaczu7
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Lokalizacja:Przemyśl

Napisano 13 sierpień 2019 - 22:47

Witam,

 

Posiadam bmwx3 i jak większość osób narzeka na słabe nagłośnienie. Seryjne głośniki wymieniłem na Gladen one 201 exterme, które  zasiliłem wzmacniaczem mosconi 120.4DSP. Sygnał wzięty z fabrycznego radia z navi przy pomocy wiązki mosconi quadlock dedykowanej do bmw. Wzmacniacz zasilony przewodem o przekroju 20mm a masa około 10mm podłączona pod tylną kanapę.wzmaczniacz jest włączany automatycznie gdy wykryje sygnał na wejściu, brak jest przewodu remote, jak to w mosconi/gladen dedykowanych do bmw.  Wszystko pięknie gra ale ....

W czasie włączania /startu / samochodu słuchać dość głośne "BUM" z głośników basowych oraz po wyłączeniu auta i radia po około 30 sekundach znowu rozlega się głośne uderzenie z głośników. W tym czasie prawdopodobnie radio wchodzi w stan uśpienia, odcina prąd do radia chyba.

Sprawdzałem kondensatory  we wzmacniaczu i wyglądają ok.Nie wiem nawet gdzie szukać przyczyny. Może tutaj znajdę jakąś podpowiedź. Z góry dziękuje za zainteresowanie moim tematem



#0 Reklama

  • 1234 postów
    Lokalizacja: SCA

Napisano przed chwilą

Miejsce na Twoją reklamę: tel. 691 265 492


#2 szymin89

szymin89
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Berlin

Napisano 14 sierpień 2019 - 06:09

Wzmacniacz włącza się i wyłącza i stad ten dźwięk. Mialem to samo z procesorem mosconi, po podłączeniu remote i ustawieniu odpowiednio przełącznika problem zniknął.

Możesz na chwile podłączyć remote do stałego plusa i sprawdzić czy pomoże.



#3 tkaczu7

tkaczu7
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Lokalizacja:Przemyśl

Napisano 15 sierpień 2019 - 21:03

Dziękuję za info, jutro postaram się podpiąć + do remote, i zobaczymy czy będzie jakaś reakcja. Zastanawia mnie fakt, że nawet gdy nie korzystam z auta a jak otworzę drzwi na chwile to też jest to uderzenie w głośniki. Zastanawiam się nad jakimś kondensatorem miedzy aku a  wzmacniaczem , tylko nie wiem czy to coś da.



#4 szymin89

szymin89
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Berlin

Napisano 15 sierpień 2019 - 21:18

Dokładnie to samo miałem. Wyglada ze wzmacniacz się wzbudza jak są jakieś skoki napięcia, obojętne czy to odpalenie silnika czy tyko otworzenie drzwi.

#5 SebekDS

SebekDS
  • Użytkownik
  • 444 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano 15 sierpień 2019 - 23:11

Jest możliwość wyłączenia automatycznego wzbudzania w Helixach? Przejrzałem wszystkie zakładki i nie mogę znaleść.

#6 stanec

stanec
  • Użytkownik
  • 2501 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 15 sierpień 2019 - 23:35

Powinno coś być w DCM i dalej Signal Management.



#7 lewockir

lewockir
  • Użytkownik
  • 95 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Grodzisk Mazowiecki

Napisano 16 sierpień 2019 - 05:21

Czy tutaj problemem nie będzie różnica w przewodach zasilenie - masa?

Wysłane z mojego SM-J415FN przy użyciu Tapatalka

#8 tkaczu7

tkaczu7
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • Lokalizacja:Przemyśl

Napisano 16 sierpień 2019 - 07:02

Mase miałem już rożną od 10mm  do kabla ponad 25mm ale cały czas to samo. jakieś sugestie gdzie na stałe podpiąć remote? radio fabryczne raczej nie ma wyjścia remote a stacyjka typu start/stop również odpada. Może gniazdo zapalniczki , ale też się aktywuje w chwili otwarcia auta. Dzisiaj posiedzę chwilę nad tym.



#9 lewockir

lewockir
  • Użytkownik
  • 95 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Grodzisk Mazowiecki

Napisano 16 sierpień 2019 - 07:06

Co prawda inna klasa samochodu, ale mi w tym pomógł Big3

Wysłane z mojego SM-J415FN przy użyciu Tapatalka

#10 4diwr0c

4diwr0c
  • Użytkownik
  • 230 postów
  • Lokalizacja:Ijmuiden (NL)

Napisano 16 sierpień 2019 - 16:00

przekroje kabli powinny być identyczne a remote z kostki iso przecież można wyciągnąć a nie z radia


Alpine DVA 9861Ji, PXA H800, U-dim ProX T2, U-dim ProX M3 pod U-dim JR.4.300 plus U-dim ProX M6 pod U-dim JR.2.370, PB's M12 pod CP HPB-602


#11 cursor

cursor
  • Użytkownik
  • 3021 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Racibórz

Napisano 18 sierpień 2019 - 14:44

Większość fabrycznych radioodtwarzaczy/nawigacji w BMW ma standardowy styk remote. Nie zawsze ten przewód jest wykorzystany. 

Znajduje się on w dolnej kostce wtyku ISO-fakra. Jest on wykorzystywany do wzbudzania fabrycznego wzmacniacza w systemie HIFI

Sygnał RAD_ON:

https://www.newtis.i...system/AqT0tCbW


GTI fan(JBL, not VW) :-P
Shake the living - Wake the dead
Cerwin Vega




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych