facebook

Skocz do zawartości


REKLAMA

Miejsce na Twoją reklamę: tel. 691 265 492

Zdjęcie

Jak poprawnie ustawić gain we wzmacniaczu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

#81 Drx

Drx
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bełchatów

Napisano 12 październik 2019 - 17:43

Panowie mam pytanie (a ze uczę się dopiero sztuki CA to będzie ich jeszcze dużo). Mam wzmacniacz 4x80 w pod który mam podłączony zestaw odseparowany 75w 4 ohm w biampingu. Kanały 1 i 2 zasilają woofery a kanały 3 i 4 tweetery. Jeżeli napięcie wyjsciowe ustawiam dla kanałów 1 i 2 17,9v to dla tweeterow ustawiam również takie same czy mniejsze? Czy przy ustawianie kanału 3 i 4 równie używam pliku 50 Hz czy większej częstotliwości? 



#0 Reklama

  • 1234 postów
    Lokalizacja: SCA

Napisano przed chwilą

Miejsce na Twoją reklamę: tel. 691 265 492


#82 ZoHaN

ZoHaN
  • Użytkownik
  • 457 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Chojnów

Napisano 12 październik 2019 - 18:08

Przeczytaj kilka postów do tylu. Było to już poruszane.

#83 grzeczny_52

grzeczny_52
  • Użytkownik
  • 794 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wyszków

Napisano 15 październik 2019 - 17:01

Wrzucę link pokazujący różne sposoby łączenia głośników/cewek i jakie są impedancje wypadkowe.

Ponadto jest pokazany rozkład mocy na poszczególnych głośnikach/cewkach podczas wariacji połączeń:

https://geoffthegrey...rs-share-power/



#84 Misio

Misio
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • Lokalizacja:Lublin

Napisano 17 październik 2019 - 12:28

Dobra w skrocie bo jestem jakis ulomny.
1.Pobieram plik 50hz
2.Odlaczam glośniki
3.Max volume na radio
4.Mierze kanały czy jest zamierzone napiecie wyliczone na podstawie mocy głośnika (co jeżeli pojawia sie orzestery jak trzaski) i koryguje gainem zeby je osiagnac
5. Podlaczam glosniki i git

I tu pojaiwa sie pytanie czy przod tj woofer i tw tez tak ustawiam? Tne woofery na 60hz bo mam suba no i bez ciecia trzeszcza na niskim bassie przy duzej glosnosci. Moze przod na pliku 70hz ustawiac? Stegi sq650c wydaje mi sie ze wgl w 2ohm graja bo tw i woofer na 1 kanale czy zle rozumiem te sposoby podpiecia.

#85 grzeczny_52

grzeczny_52
  • Użytkownik
  • 794 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wyszków

Napisano 17 październik 2019 - 13:01

Jaki wzmacniacz ustawiasz?

/wydaje mi sie ze wgl w 2ohm graja bo tw i woofer na 1 kanale/*

Podłączyłeś woofer równolegle z tweeterem z pominięciem zwrotnicy?



#86 Misio

Misio
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • Lokalizacja:Lublin

Napisano 17 październik 2019 - 13:04

Przod
Titan ta-x104
Sub
Crunch gti2200

Kupie na przod cos lepszego ale na razie musi wystarczyc.

#87 grzeczny_52

grzeczny_52
  • Użytkownik
  • 794 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wyszków

Napisano 17 październik 2019 - 13:42

Stegi mogą przyjąć moc RMS 80W - natomiast w karcie produktu podana jest moc 120W....(?)

W takim razie zakładam, że 80/100W powinny przyjąć bez "przesterowania" układu cewka/magnes.

 

Ten Titan teoretycznie może oddać 150W na kanał.

 

Tweeter RMS ma 15W - podobno zwrotnica jest wbudowana - pewnie kondensator. Sprawdź miernikiem - omomierz - czy jest to prawda. Powinieneś mieć przerwę, a po podłączeniu do wzmaka i wysterowaniu go sygnałem np. 5000Hz na niskim ustawieniu Volume, powinieneś usłyszeć taką częstotliwość słyszalną jako pisk :)

 

Teraz tak - teoretycznie dla 150W/4 ohm napięcie ma być ustawione na 24.49V dla Fsyg. 70Hz ... ale takiego napięcia nie można ustawić, bo taka moc jest teoretycznie zbyt duża dla tego Steg'a.

Nie wiem czy jest tolerancyjny na przyjęcie mocy w granicach powiedzmy 130W.

Może nie być, bo piszesz o przesterze podczas ustawiania.

 

Ustaw Volume radia na poziomie 3/4 max. zakresu, ewentualnie nieco większym i podając Fsyg. 70Hz ustaw ponownie wzmak.

Ustaw napięcie 20V - to odpowiada mocy 100W na kanał.

Jak będzie występował przester, zjedź z napięciem do 18V - to odpowiada mocy nieco powyżej 80W.

Proponuję 70Hz, bo ustawiasz cięcie Steg'a na 60Hz, a on musi być wysterowany czystym, niczym nie ograniczonym (poza zakresem działania HPF) sygnałem.

Możesz wyłączyć cięcie na czas ustawiania napięcia, jednak ustawianie dla 50Hz w sumie nie ma sensu ze względu na filtr.

 

Chociaż z drugiej strony będziesz miał pewność, że wzmak będzie ustawiony optymalnie - wyłącz cięcie i ustaw przy 50Hz.


Użytkownik grzeczny_52 edytował ten post 17 październik 2019 - 13:53


#88 Misio

Misio
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • Lokalizacja:Lublin

Napisano 17 październik 2019 - 14:31

Okej dobra troche sie rozjasnilo. Puszczajac 50hz przez glosniki i ustawiajac np 18v uslysze normalnie przester jak przy muzyce dobrze kumam?

#89 grzeczny_52

grzeczny_52
  • Użytkownik
  • 794 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wyszków

Napisano 17 październik 2019 - 14:47


uslysze normalnie przester jak przy muzyce dobrze kumam?

?

Żadnych przesterów!

Ma być czysto i masz się czuć tak dobrze, że zapomnisz o bożym świecie i siłą będziesz wyciągany z auta... chyba, że poprzednie ustawianie zaszkodziło przetwornikom...



#90 Misio

Misio
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • Lokalizacja:Lublin

Napisano 17 październik 2019 - 14:59

W sensie ze gdyby za duzo pradu dostaly to uslysze na pliku 50hz. Madra osoba mi powiedziala ze nie ujeb.. glosnika jak go chwile przesteruje wiec raczej sa sprawne. Teraz jak je tne na 60hz to moge ladowac w opor i graja czysto ale jak wylacze ciecie dam nutke z niskim bassem to jak przegme z voluke to poprostu zamiast bassu jest trzask. Np volume 20 graja fajnie i jest bass dam 22 bass zaczyna zanikac 23 i jeb na zejscu trzask, wlacze ciecie i jade do maxa i fajnie gra




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych