Skocz do zawartości

Toyota Avensis T25 - moje boje z CA

371 odpowiedzi w tym temacie

#361 truck

• Użytkownik
  • 315 postów

Napisano 08 maj 2012 - 06:06

Wyświetl postUżytkownik nakamichi dnia 07 maj 2012 - 22:46 napisał

No raczej nie , klasa AB to analogowy wzmacniacz a H jakkolwiek doskonalona i ulepszana to jednak impulsowa zabawka .

Wasylwek napisał ważne słowo "brzmieniowo" a nie stricte budową... A skoro "brzmieniowo" to zapewne według jego własnej subiektywnej oceny. :wink:
Team Supremo
"KRÓL WZMACNIACZY! WEZYR DŹWIĘKU! PAPIEŻ BASU! KSIĄŻĘ RMSU! BÓSTWO MOCY! BRYLUJE NAD CHIŃSKIM SZAJSEM NICZYM POLSKA DZIEWCZYNA WŚRÓD NIEMEK! NIESTETY NIE WŁĄCZA SIĘ :/ " lol... :D

#362 nakamichi

• Użytkownik
  • 1529 postów

Napisano 08 maj 2012 - 09:27

Wyświetl postUżytkownik disaster3 dnia 07 maj 2012 - 21:56 napisał

Co do klasy H to "brzmieniowo" nie ma sie czego bać to praktycznie nadal klasa AB.
Według mnie to zdanie oznacza jednak co innego , jestem spokojny o brzmienie bo to jest praktycznie klasa AB .
Zatem gwarancja brzmienia przypisana jest określonemu rozwiązaniu układowemu.
Byle do przodu

#363 disaster3

• Użytkownik
  • 1964 postów

Napisano 08 maj 2012 - 09:36

czyli reasumujac - to nie jest kwestia czy kup to czy tamto - tylko bardziej chodzi mi o osoby ktorę maja o tym pojecię lub sie styknęły z takim rozwiązaniem (testowały) bo o ile roznica miedzy AB a D jest jasna to o takim ustrojstwie jak "H" jest bardzo mało informacji no i pytanie czy w czyms takim mozna jeszcze szukac finezji w zasileniu suba tak jak AB, czy to juz jest bliskie cyfrowej "D" pompie na jedno kopyto w dolnych rejestrach?
Dynamo Team :P

#364 nakamichi

• Użytkownik
  • 1529 postów

Napisano 08 maj 2012 - 09:50

Wyświetl postUżytkownik disaster3 dnia 08 maj 2012 - 09:36 napisał

czyli reasumujac - to nie jest kwestia czy kup to czy tamto - tylko bardziej chodzi mi o osoby ktorę maja o tym pojecię lub sie styknęły z takim rozwiązaniem (testowały) bo o ile roznica miedzy AB a D jest jasna to o takim ustrojstwie jak "H" jest bardzo mało informacji no i pytanie czy w czyms takim mozna jeszcze szukac finezji w zasileniu suba tak jak AB, czy to juz jest bliskie cyfrowej "D" pompie na jedno kopyto w dolnych rejestrach?
Tak trudno odpowiedzieć , ale klasa T jest jedną z najbardziej rozwiniętych technik wzmacniaczy cyfrowych , gdzie samo przetwarzanie sygnału oparte jest na zaawansowanych algorytmach i cały proces jest optymalizowany z olbrzymią prędkością w zależności od aktualnego obciążenia i oddawanej mocy. To nie jest podstawowa klasa D .
Byle do przodu

#365 disaster3

• Użytkownik
  • 1964 postów

Napisano 08 maj 2012 - 10:24

Znalazłem cos takiego. Prosze sie nie śmiać dla mnie to kosmos (ale jakieś podstawowe wiadomosci daje). Zważywszy na fakt ze np. Genesis Dual Mono Extreme tez pracuje chyba w klasie "G" a jest to jak najbardziej piec do zastosowań SQ:

1. Klasa G - Jest rozwinięciem klasy AB. Wzmacniacze, w których napięcie zasilania stopnia wyjściowego jest płynnie zmieniane od 1/2 do (prawie) maksymalnego napięcia zasilacza danego wzmacniacza. Dzięki temu uzyskuje się większą sprawność stopnia końcowego przy mniejszych sygnałach niż w klasie AB. W praktyce dochodzą jeszcze straty stopnia zmieniającego napięcie. (jest to odpowiednik Amerykańskiej klasy H)

2. Klasa H - Jest rozwinięciem klasy G. Wzmacniacze, w których napięcie zasilania stopnia wyjściowego jest przełączane(kluczowane) w zależności od potrzeb miedzy dwoma lub trzema różnymi napięciami, np. 1/3, 2/3 i 3/3 maksymalnego napięcia zasilacza danego wzmacniacza. Dzięki temu tak jak w klasie G uzyskuje się większą sprawność przy mniejszych sygnałach w stosunku do klasy AB, przy czym straty stopnia przełączającego są znacznie mniejsze niż w klasie G (jest to odpowiednik Amerykańskiej klasy G). Wzmacniacze tej klasy stosuje się w klasycznych wzmacniaczach nagłośnienia profesjonalnego (estradowego). Niektóre wzmacniacze tej klasy posiadają tzw. pompę ładunkową (bootstrap) i same „wytwarzają” wyższe napięcie, które może być wykorzystane w chwili, gdy końcówka mocy będzie potrzebowała takiego napięcia. Takie wzmacniacze stosuje się w miejscach gdzie poziom napięcia jest ograniczony (np. instalacja samochodowa 14,4V).

Więc może ta klasa "H" na suba to nie taki diabeł straszny jak go malują :help:

np. takie cudo http://www.arcaudio....ies/ks12001.asp :P

#366 waski

Nieobecny

• Użytkownik
  • 4345 postów

Napisano 08 maj 2012 - 10:34

Do klasy H czy T na suba czy woofery można śmiało podchodzić. Na początku też dziwnie patrzyłem na te wynalazki ale po pewnym szkoleniu, gdzie prezentowano wzmacniacze domowe i estradowe klasy T na układach Tripath zmieniłem zdanie. Więcej w nich zaawansowanej logiki i przetwarzania niż analoga ale dzięki temu utrzymano bardzo dobre parametry dźwiękowe przy znacznych mocach i mniejszym zapotrzebowaniu na prąd.

#367 green

• Użytkownik
  • 668 postów

Napisano 08 maj 2012 - 10:38

Tak jak napisał wąski te klasy powszechnie stosuje się na estradzie przy systemach liniowych i nie tylko.
Jednostka: Alpine DVA7996R + PXA-H701/RUX-C701
Przód: Focal Utopia No.7 Active + BRAX X2400/BRAX X1000
Sub: Phase Aliante 10Si + BRAX X1000

#368 nakamichi

• Użytkownik
  • 1529 postów

Napisano 08 maj 2012 - 10:48

Wyświetl postUżytkownik disaster3 dnia 08 maj 2012 - 10:24 napisał

Więc może ta klasa "H" na suba to nie taki diabeł straszny jak go malują :help:

Klasa H nie jest tu żadnym zagrożeniem .
Fakt , ze w pomroczności zamieniłem sobie H z T , ale to jedynie poszerzyło horyzont :wink:
Byle do przodu

#369 disaster3

• Użytkownik
  • 1964 postów

Napisano 08 maj 2012 - 10:52

no własnie dlatego od razu odpaliłem sobie wiki - "co oni tu do mnie rozmawiają ?? :D " no ale juz w miare jasne wszystko :hyhy: :hyhy:

#370 nakamichi

• Użytkownik
  • 1529 postów

Napisano 08 maj 2012 - 10:55

Wyświetl postUżytkownik disaster3 dnia 08 maj 2012 - 10:24 napisał

1. Klasa G - Jest rozwinięciem klasy AB. Wzmacniacze, w których napięcie zasilania stopnia wyjściowego jest płynnie zmieniane od 1/2 do (prawie) maksymalnego napięcia zasilacza danego wzmacniacza. Dzięki temu uzyskuje się większą sprawność stopnia końcowego przy mniejszych sygnałach niż w klasie AB. W praktyce dochodzą jeszcze straty stopnia zmieniającego napięcie. (jest to odpowiednik Amerykańskiej klasy H)

I przykładem takiego wzmacniacza , jest chyba Ci znany Xtant 2200 , nawet jezeli w tamtych czasach jeszcze tego dokładnie nie definiowano.
Byle do przodu

#371 disaster3

• Użytkownik
  • 1964 postów

Napisano 08 maj 2012 - 11:06

zartujesz?? :szok: no to nie mam pytań :D człowiek ciągle się uczy i jest zadziwiany :wink: No to powyższe stwierdzenie rozwiewa moje wszelkie wątpliwości bo bardzo ale to bardzo pozytywnie wspominam Xtanta 2200ix zarówno od strony dynamiki jak bardzo jakościowego grania. :zdrowko:

#372 nakamichi

• Użytkownik
  • 1529 postów

Napisano 08 maj 2012 - 12:15

Wyświetl postUżytkownik disaster3 dnia 08 maj 2012 - 11:06 napisał

zartujesz?? :szok: no to nie mam pytań :D człowiek ciągle się uczy i jest zadziwiany :wink: No to powyższe stwierdzenie rozwiewa moje wszelkie wątpliwości bo bardzo ale to bardzo pozytywnie wspominam Xtanta 2200ix zarówno od strony dynamiki jak bardzo jakościowego grania. :zdrowko:
Dlatego coraz trudniej jest dyskutować o przewadze jednego nad drugim , to już w pewnych wypadkach może bardziej zależeć od wykonania ( aplikacji ) niż samego rodzaju użytej techniki/ klasy.
Byle do przodu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!