facebook

Skocz do zawartości


REKLAMA

Miejsce na Twoją reklamę: tel. 691 265 492

Zdjęcie

Pomoc przy ustawieniu radia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 alex_331

alex_331
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 13 marzec 2019 - 21:02

Witam. Mam radio Alpine 7878R, zestaw głośników Helix 62C na przód, tył ori. Mi nie chodzi, że bębniło jak na pokazach i dźwięk był krystaliczny, ale z testów wiadomo, że 7878R gra nie najgorzej, a u mnie to jest tragedia. Niestety nie mam wzmacniacza, ani nic innego co by uwydatniło dźwięk, ae też mówię, że nie zależy mi niewiadomo na czym. Chciałbym z tego radia na takim zestawie wycisnąć maksimum, a może coś dokupić niedużym kosztem. Kręcąc procesorem ja praktycznie nie wyczuwam różnicy, góra całkiem ładna, ale basu praktycznie brak... U kolegi było 9880R i na standardowych głośnikach w Omedze A gra to lepiej niż u mnie.

Moje auto to Astra G w HB 3 drzwi. Będę wdzięczny za wszystkie porady.

Pozdrawiam



#0 Reklama

  • 1234 postów
    Lokalizacja: SCA

Napisano przed chwilą

Miejsce na Twoją reklamę: tel. 691 265 492


#2 michas75

michas75
  • Użytkownik
  • 47 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 14 marzec 2019 - 08:35

Najpierw popraw montaż głośników, samo radio nie zagra jeśli nie zapewnisz głośnikom odpowiednich warunków. Na forum materiałów na ten temat jest od groma, trzeba czytać i wdrażać. 


DSP PRO MK2, RD400/4, ACP208LG-W3v3, 8W3v3-4, VOCE 6.5, VOCE 3.0 -> CDM880, EXT.T28


#3 krisman

krisman
  • Użytkownik
  • 1787 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Szwecja, Malmo/Warszawa

Napisano 14 marzec 2019 - 10:34

Najpierw popraw montaż głośników, samo radio nie zagra jeśli nie zapewnisz głośnikom odpowiednich warunków. Na forum materiałów na ten temat jest od groma, trzeba czytać i wdrażać. 

To po pierwsze, a po drugie sprawdz czy podlaczyles glosniki w fazie, jak maja zamienione bieguny, to basu nie bedzie.

Zarowno lewa z prawa strona jak i przod wzgledem tylu (skoro musisz miec tez tylne glosniki podlaczone)

 

Zobacz tez czy HPF nie jest zbyt wysoko ustawiony, moze ktos wczesniej mial suba i wysoko odcial przod i tyl:



#4 grzeczny_52

grzeczny_52
  • Użytkownik
  • 546 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wyszków

Napisano 14 marzec 2019 - 11:01

Kolejna rzecz.

Radio świeżo kupione jako używane, czy już masz je jakiś czas?

Używane mogło być sprzedane w konfiguracji z aktywnymi filtrami i.t.d. Przy braku wygłuszenia i wysokim podcięciu wofera możesz nie usłyszeć basu.

Masz w tym linku manual tej jednostki - Alpine 7878R:

http://www.manualsdi...r.html?download

*do pobrania pliku pdf wpisz kod weryfikacyjny małymi literami.

Posprawdzaj konfigurację, ustaw na pełne pasmo podawane na zwrotnicę i wtedy - nie kręcąc "gałami" jak popadnie - spróbuj ustawić. Nie zapomnij o przełączniku 2way/3way.

 

:)

@krisman poprawił wpis... wiec się powtórzyłem o filtrach.


Użytkownik grzeczny_52 edytował ten post 14 marzec 2019 - 11:16


#5 alex_331

alex_331
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 15 marzec 2019 - 21:12

Dziękuję bardzo za opinie. Radio kupione jako używane, ale próbowałem go resetować, tylko, że nic nie wyszło, bo ciągle ma zapamiętane ustawienia. Odnośnie 2WAY/3WAY mam ustawione na 3, a przecież nie mam 3WAY, będę musiał zmienić na 2 i kombinować. Z manualu niestety to mi za bardzo nic nie wychodzi, bo nie wiem które filtry za co odpowiadają, a tam jest dość słabo to napisane.

 

Wygłuszenie, drzwi, montaże itp - niestety tego nie będzie i wiem, że nie zagra to jakoś pięknie na takim zestawie, zdaję sobie z tego sprawę bo koszty tego było w granicach 300 PLN za wszystko :)

 


po drugie sprawdz czy podlaczyles glosniki w fazie

głośniki na przodzie były sprawdzane bateryjką na wychylenie membrany i wg mnie są podłączone prawidłowo, wydaje mi się, że po prostu nie potrafię skonfigurować mądrze tego radia.

 

Dziękuję za rady, będę walczyć ;)



#6 dan124

dan124

    Szyderca

  • Użytkownik
  • 12832 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:wawa

Napisano 16 marzec 2019 - 09:21

Skoro wydaje Ci się. To potwierdz czy jest właściwie.

Chętnie posłucham systemu lepszego niż AMA do 350 złotych na nowych głośnikach z możliwością odkupienia
Odwilż ,odwilż oby wszystko nie popłyneło


#7 alex_331

alex_331
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • Lokalizacja:Poznań

Napisano 16 marzec 2019 - 21:43


To potwierdz czy jest właściwie

Tylne głośńiki odłączone - zmian nie zauważono. Trochę pokręciłem pokrętłami itp. Jakie powinny być ustawione wartości? Tak mniej więcej. Jakie cięcia? Tak chociaż dla amatora.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych