Cześć, chciałem przestawić to co samemu udało mi się stworzyć, bez wcześniejszego obycia i doświadczenia w montażu CA. Auto jakim dysponuję to bwm e39, wersja polift z fabryczną nawigacją (16:9) które grało... tragicznie, a tak przynajmniej mi się wydawało ale od początku.
e39 prezentuje się tak:
Cała historia z graniem w tym aucie zaczęła się od charczenia prawego przedniego głośnika, pojechałem do kolegi który startuje w zawodach w "łubudubu" i stwierdził, że jest spalony głośnik, szybkie ogarnięcie jaki mamy budżet, wyprawa do sklepu z graniem i do domciu przytaszczyłem takie oto zabawki
Głośniki Audio System m165evo
Wzmacniacz Phoenix Gold RX 400.4
kable marki kable
dystanse do głośników
maty CTK Practic 2.0
pianka gladen
Następnego dnia przystąpiłem do montażu tego wszystkiego w aucie, boczki poszły w dół i moim oczom ukazał się piękny powód dlaczego głośnik "był spalony"
pianka która powinna znaleźć się w innym miejscu drzwi znalazła się na membranie i ją blokowała... o ale dobra, kupiłem to montujemy.
na początek poszły przymiarki pod stelaż
taki jednak stelaż nie byłby zbyt sztywny więc postanowiłem pogrzebać trochę bardziej i zacząłem rzeźbić
po kilku przymiarkach jakoś to poszło i był w miarę ok
doszły maty wraz z glosnikiem
maty na tapicerkę
montaż tw niestety nie przebiegł pomyślnie ponieważ w fabrycznym miejscu grają jakieś małe dwa pryszcze i tw audio system sa ogromne w porównaniu z nimi, czeka mnie najprawdopodobniej rajstopka i rzeźba, ale spoko bo i tak to lubię a tymczasowo tw poleciał w boczek drzwi, mega słabe rozwiązanie ale tak musi być na chwilę ;)
wzmacniacz przez swoje rozmiary musiał trafić na boczek bagażnika, w lewy schowek nie było szans go upchać...
w tym samym czasie doszła również wisienka na torcie z której jestem bardzo dumny (haha!) mianowicie chińskie radio android
po wstępnej konfiguracji
a tutaj jak to wygląda z resztą podświetlenia i powód dla którego ludzie to tak chętnie pchają do e39, wygląda jak ori, ale nikt nie patrzy że gra jak gówno...
I to na chwilę obecną jest tyle, planów jest dużo, m.in. radio 1 din z przeniesionym panelem, subwoofer, porządne przewody
ps. trochę się tutaj wstyd przyznać ale podczas mojego pierwszego montażu oczywiście musiały być jakieś wpadki
- podczas podłączania przewodów do wzmacniacza trzeba było podłączyć remote, jak dobrze pamiętam na forum bmw była dyskusja skąd wziąć remote do wzmaka, padły jakieś podpowiedzi że "coś tam antenowego" no to okej, podłączyłem remote od wzmacniacza do kabla antenowego, zadowolony że wszystko podpięte, wsiadam do auta i byłem bardzo zdziwiony, że muzyka gra tylko w głośnikach w suficie (wzmak tylko na przód) a radio nie gra wcale moja mina po tym jak doszedłem co zrobiłem była bezcenna xD wzmak się nie wybudził bo nie miał jak, a radio nie grało wcale bo byl przecięty kabel antenowy
- jako kompletny żółtodziób odpinałem rca na zapalonym aucie co spowodowało uwalenie masy (dopiero później się okazało) w chińskim radiu i siało z alternatora pół roku później teściu wsiadł do auta i zaczął tak grzebać szukając stacji FM że zdechł dotyk, radio pojechało na gwarancję, okazało się że miało jakąś wadę, dostałem nowe radio z nową masą haha
Użytkownik bogus1984 edytował ten post 30 sierpień 2018 - 21:08