facebook

Skocz do zawartości


Zdjęcie

Nissan Navara D40


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

#41 maniak1985

maniak1985
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • Lokalizacja:Weierstadt

Napisano 06 styczeń 2018 - 19:12

Kolego maniak1985 - w momencie jak masz aktywne okienko od programu Helixa to naciśnij na klawiaturze Alt+Prt Scr, później odpal tego czerwonego "diabełka" (IrfanView), którego masz na pasku zadań i naciśnij CTRL+V, później naciśnij S i zapisz do formatu JPG.


Sorry za jakoś fotek po prostu byłem w aucie i na forum wszystko pisałem z telefonu.

#0 Reklama

  • 1234 postów
    Lokalizacja: SCA

Napisano przed chwilą

:D

#42 Barth

Barth
  • Użytkownik
  • 492 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 06 styczeń 2018 - 19:32

Zatem skoro prawy woofer/tweeter jest najdalej - będzie tak jak jest - na zero.

Skoro SUB jest bliżej niż prawy TW/WF
musi być troche opóźniony/oddalony.

Dodawaj stopniowo subowi opóźnienia od "0" w gorę (raczej nie wiecej niz opóznienie lewej strony) ale poszukaj najlepszego zgrania z przodem.

#43 maniak1985

maniak1985
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • Lokalizacja:Weierstadt

Napisano 07 styczeń 2018 - 20:21

Miałem dziś pół godziny czasu i próbowałem ustawiacz czasówki , wiem że pół godziny to nic ale w moim przypadku czas to jedna z rzeczy które mi brakują .

Mam dwie opcje pierwsza to tak jak mniej więcej to słyszę druga to z obliczeń znalezionych na tej stronie i tu dylemat bo subwoofer ma dość dużą różnicę i muszę nad nim jeszcze posiedzieć. Z telefonu puściłem biały szum i próbowałem tak ustawić by nie było można usłyszeć różnicy pomiędzy lewą i prawą stronom a źródło dźwięku jaki do mnie dochodzi znajdowało się przede mną. Z subwooferem nie jestem pewien bo puściłem dźwięk o częstotliwości 65 hz i próbowałem zgrać go z prawym wooferem (tak by źródło dźwięku który do mnie dochodzi znajdowało się z przodu).

 

 

Załączone pliki

  • Załączony plik  1.jpg   154,77 KB   28 Ilość pobrań
  • Załączony plik  4.jpg   100,9 KB   29 Ilość pobrań
  • Załączony plik  3.jpg   75,84 KB   33 Ilość pobrań
  • Załączony plik  2.jpg   112,61 KB   29 Ilość pobrań


#44 Jankus

Jankus
  • Użytkownik
  • 1140 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Sierakowic

Napisano 07 styczeń 2018 - 20:52

Zostaw sobie to ustawienie które które twoim zdaniem brzmi lepiej.

A druga sprawa że powinieneś użyć szumu różowego. 


Passat: CDE-W296BT -> Genesis 4 Channel -> Focal K2P, SS D3004(krótki) -> Alpine PDX 1.1000 -> 2x JL 12W6 CL

 

 


#45 malutki

malutki
  • Użytkownik
  • 1248 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Opolskie / Krapkowice

Napisano 07 styczeń 2018 - 21:39

Ja czasówkę ustawiałem wg przykładu podanego w manualu Alpine, i było całkiem blisko ideału ;-) poszukaj sobie manuala np do PXA-H700, na chyba stronie 10 jest to wyjaśnione.

Różowy szum zdecydowanie lepiej użyć.


N7 - A/D/S - Morel - Gladen - Phoenix Gold

 


#46 kowal 2002

kowal 2002
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa / Leszno

Napisano 07 styczeń 2018 - 21:56

maniak1985 jeśli sub wychodzi Ci "na ucho" dużo dalej niż według obliczeń, to może być taka sytuacja, że pracuje w przeciwfazie z woferami z przodu ( sub jak rozumiem zasilasz z oddzielnego wzmaka ). 

Dodatkowo na czasówkach masz ustawioną całą prawą stronę na 0 ms. Czy rzeczywiście prawy wofer i tweeter masz w tej samej odległości od ucha, czy to przeoczenie w ustawieniach ?



#47 maniak1985

maniak1985
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • Lokalizacja:Weierstadt

Napisano 08 styczeń 2018 - 01:30

maniak1985 jeśli sub wychodzi Ci "na ucho" dużo dalej niż według obliczeń, to może być taka sytuacja, że pracuje w przeciwfazie z woferami z przodu ( sub jak rozumiem zasilasz z oddzielnego wzmaka ).
Dodatkowo na czasówkach masz ustawioną całą prawą stronę na 0 ms. Czy rzeczywiście prawy wofer i tweeter masz w tej samej odległości od ucha, czy to przeoczenie w ustawieniach ?


Tak subwoofer zasila z innego wzmacniacza.
Lewy tweeter 91 cm
Prawy tweeter 126 cm
Lewy woofer 101 cm
Prawy woofer 148 cm
Subwoofer 110 cm

Znalazłem na stronie 39 w instrukcji mojego radia http://www.alpine.co...W990HDMI_PL.pdf i teraz mam punkt wyjścia z obliczeń jutro postaram się to ustawić z różowym szumem, poniżej fota z czasami po obliczeniach z tego co zrozumiałem to każdy głośnik odejmuję od znajdującego się najdalej a później resztę równania.

 

Jeszcze raz dzięki Panowie za cierpliwość i bezinteresowną pomoc.

Załączone pliki



#48 kowal 2002

kowal 2002
  • Użytkownik
  • 68 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa / Leszno

Napisano 08 styczeń 2018 - 06:53

Wygląda, że czasy są wstępnie ustawione OK. Najpierw sprawdź fazę suba ( czy nie pracuje w przeciwfazie z przodem) - zostaw włączone tylko kanały suba i prawy wofer i zobacz czy więcej "basu" jest bez żadnej zmiany ustawień, czy przy prawym woferze obróconym w fazie o 180st ( zmiana suwakiem nad regulacją opóźnienia ). Jeśli wyjdzie, że opcja 2 to albo fizycznie musisz zamienić miejscami przewody na subie, albo "programowo" na DSP ustawić wstępne przesunięcie na 180st w obu kanałach suba ( no i oczywiście wrócić z ustawieniem fazy na 0 w prawym woferze ).

 

Teraz ( zostawiając włączone tylko kanały suba i i prawy wofer ) regulujesz lekko opóźnienie suba ( +/- ) aż uzyskasz najlepsze zgranie z woferem ( w zakładce regulacji czasów na focie wyżej w obu kanałach suba zaznacz w Delay Group tą samą grupę np. 1 - opóźnienie będzie się automatycznie regulować w obu kanałach przy zmianie opóźnienia w jednym z nich ).

 

Dalszą procedurę dla reszty kanałów już chyba znasz.



#49 maniak1985

maniak1985
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • Lokalizacja:Weierstadt

Napisano 08 styczeń 2018 - 23:46

Dziś miałem parę minut by sprawdzić podłączenie subwoofera , wyjąłem głośnik i kable były OK czyli czeka mnie jeszcze więcej czasu tym razem z różowym szumem w aucie. Obudowę głośnika robiłem w wolnych chwilach przez okres ostatnich dwóch miesięcy i gdy już była złożona wpakowałem ją do auta by sprawdzić czy jest sens dalej nad nią siedzieć i przez jakiś czas nic z nią nie robiłem aż do dziś. Oto parę fotek moich wypocin ,(auto brudne wiec się nie czepiajcie, ciężko utrzymać porządek używając auta do pracy w branży budowlanej)

 

 

Załączone pliki

  • Załączony plik  1.1.jpg   78,13 KB   36 Ilość pobrań
  • Załączony plik  2,1.jpg   69,38 KB   27 Ilość pobrań
  • Załączony plik  3,1.jpg   68,64 KB   26 Ilość pobrań
  • Załączony plik  4,1.jpg   68,3 KB   25 Ilość pobrań
  • Załączony plik  5,1.jpg   71,41 KB   29 Ilość pobrań
  • Załączony plik  6,1.jpg   76,97 KB   28 Ilość pobrań


#50 Jankus

Jankus
  • Użytkownik
  • 1140 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Sierakowic

Napisano 09 styczeń 2018 - 00:08

Kawał świetnej roboty. :ok: Jestem pod wrażeniem. Chłopakom chodziło o zabawę z fazą głośników. Miałem sytuację gdzie woofer i sub w fazie grały słabo, ale w przeciw fazie już było całkiem przyjemnie.


Passat: CDE-W296BT -> Genesis 4 Channel -> Focal K2P, SS D3004(krótki) -> Alpine PDX 1.1000 -> 2x JL 12W6 CL

 

 


#51 maniak1985

maniak1985
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • Lokalizacja:Weierstadt

Napisano 09 styczeń 2018 - 00:22

Kawał świetnej roboty. :ok: Jestem pod wrażeniem. Chłopakom chodziło o zabawę z fazą głośników. Miałem sytuację gdzie woofer i sub w fazie grały słabo, ale w przeciw fazie już było całkiem przyjemnie.

Zajmę się tym nieco później postanowiłem dokończyć subwoofer i instalację (na razie odłączyłem sprzęt bo dolega mi ból ucha i nie jestem pewien czy to spowodowane złym ustawieniem czy po prostu dopadła mnie jakaś choroba).

 

Może brakuje mi wiedzy w dziedzinie car audio i przede wszystkim doświadczenia ale staram się zrobić wszystko poprawnie. 



#52 Barth

Barth
  • Użytkownik
  • 492 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano 09 styczeń 2018 - 21:30

Czasem nieprzyjemne dla ucha jest gdy tylko jedna ze stron przedniego systemu gra w przeciwfazie.
Może niechcący włączyłeś odwrócenie fazy dla któregoś z głośników...?

#53 maniak1985

maniak1985
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • Lokalizacja:Weierstadt

Napisano 16 styczeń 2018 - 14:26

ożna powiedzieć że obudowa skończona, pierwszy raz oklejałem coś materiałem wiec bądźcie wyrozumiali.
Gąbka GMS wyleci bo dźwięk się pogorszył.

Załączone pliki



#54 maniak1985

maniak1985
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • Lokalizacja:Weierstadt

Napisano 17 styczeń 2018 - 09:07

Dopiero na kompie widać jakie fatalne zdjęcia robi mój telefon, gąbka usunięta i dźwięk się poprawił.
Subwoofer grał w przeciw fazie , na kablach było wszystko OK nic nie pomyliłem.

#55 arczar

arczar
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano 14 luty 2018 - 14:22

Jakiś up? Ciekaw jestem postępów w strojeniu.



#56 maniak1985

maniak1985
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • Lokalizacja:Weierstadt

Napisano 14 maj 2018 - 22:19

Obecnie zmiana wzmacniaczy na Genesis Four Channel oraz kabli RCA na Gladen Zero. 

 

Załączone pliki



#57 Jankus

Jankus
  • Użytkownik
  • 1140 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:okolice Sierakowic

Napisano 14 maj 2018 - 23:00

Jak Gienek się sprawuje?


Passat: CDE-W296BT -> Genesis 4 Channel -> Focal K2P, SS D3004(krótki) -> Alpine PDX 1.1000 -> 2x JL 12W6 CL

 

 


#58 maniak1985

maniak1985
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • Lokalizacja:Weierstadt

Napisano 14 maj 2018 - 23:52

Nie umiem nazwać odczuć ale jest dużo lepiej jestem pozytywnie zaskoczony.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych