Skocz do zawartości

Mocne Woofery do komory zamkniętej 11,5 - 12 Litrów

50 odpowiedzi w tym temacie

#21 bogus1984

• Użytkownik
  • 483 postów

Napisano 19 luty 2012 - 10:55

Zobaczymy :) Jak nie, to mam drugie boczki i wrócę do wooferka w drzwiach :) w środku każda ścianka jest tłumiona fizoliną. Odsłuch wszystko zweryfikuje, ale pogoda kiepska, a żebym dostał się do woofera muszę zdjąć boczek (nissan tak ma), albo zrobię jakieś 5 litrowe i wsadzę np. hs Hertza (Mehow pisał, że takie 3-5 litrów dla nich to optimum i kick by pewnie był ).
Kenwood KDC-W6531 + Rockford Fosgate 4600x + Hertz HSK iii wszystko :)

#22 merida888

• Użytkownik
  • 133 postów

Napisano 19 luty 2012 - 17:35

a ktoś próbował mp 5.16 w komorach? Ile litrów potrzebują?

#23 bogus1984

• Użytkownik
  • 483 postów

Napisano 19 luty 2012 - 18:07

Pierwsze koty za płoty :) Dan124 mnie zmobilizował do testu (a raczej sprawdzenia czy tam wszystko sztywno i szczelnie jest ), mimo kiepskiej aury :/ Lewa strona w drzwiach, prawa w komorze i słuchanie, balans lewa/prawa i odsłuch, odsłuch i jeszcze raz odsłuch. Teraz dopiero usłyszałem, jak ten woofer w drzwiach nisko schodzi (jak dla mnie aż za nisko - słychać aż taki pogłos w furtkach mogę go przyciąć hpf z radia, a może tam za duża przestrzeń jest dla nich), w komorze schodzi zdecydowanie mniej, ale za to w piosence I will follow you - moder talking ( :P polecam posłuchać dość głośno utworek) fajnie zbiera się ten wooferek, zejście dość przyzwoite i kick dość miły jak na moje koślawe ucho :) Po pierwszej serii odsłuchów, jestem zdecydowanie na tak :) Żeby nie było och i ach, to jednak przydał by się im większy litraż :/ Ogólnie i tak je założę, ponieważ szkoda mi głośników (mokro w środku niemiłosiernie) a w przyszłości albo dobiorę wooferek, albo sprzedam auto :) Myślę, że z Helixem w8 w bagażniku będzie dobrze i jak na taki budżet będzie dało się miło posłuchać muzyki.

#24 marcin_plock

Naleśnik TEAM

• Użytkownik
  • 1193 postów

Napisano 19 luty 2012 - 18:13

A ze stajni ScanSpeak'a nie padła jeszcze żadna propozycja ??
Sprzedam : Alpine PXA-H700. Info PW.

#25 bury22

Fizol :)

• Użytkownik
  • 1718 postów

Napisano 19 luty 2012 - 18:17

LS155 by się idealnie nadał :)
Setup no.2 in progress ! Po MP ruszam do boju ;)

#26 Hellsin

Hell's kitchen

• Użytkownik
  • 3991 postów

Napisano 19 luty 2012 - 18:35

skoro woofery mu się podobają aktualnie to niech skupi się na skończeniu przodu, a potem subie, tak ja bym przynajmniej zrobił :)
!!! Oldschool rules !!! Kraina ciągłych zmian ... The true power of SQL ;)

#27 bogus1984

• Użytkownik
  • 483 postów

Napisano 19 luty 2012 - 18:59

Wszystko oki, ale próbuję się opanować z CA, ale na razie mnie za dużo ciekawi i normalnie studnia bez dna by się zrobiła :) Sprzedałem wcześniej lepsze klocki, bo mówiłem, że dość, zrobi się budżetowe granie... a tu teraz znowu korci zmienić radyjko, wzmacniacz na przód (głupi sprzedałem GM-X922 - ładnie skubaniec grał :/ ) Helix będzie w bagażniku na 100%, bo akurat go szukałem w dobrej kasie i jest :) Obecne wooferki grają mocno, jak się je dopompuje tym kenem, ale jakoś nie jestem zwolennikiem 4 kanałów spiętych w mostki na przodzie, albo bi-amp, albo mocna, dobra 2 kanałówka. Jutro jak pogoda się poprawi wezmę się za mocowanie tych pudełek i jak zdążę, podłączę Eyebrida, zobaczę jak on wypadnie. Zresztą porównanie będzie dobre, jak się założy obydwa pudełka i woooferki zagrają równocześnie i wtedy zobaczę, czy i jak działać. Wszystkie propozycje notuję skrupulatnie i będzie się działać dalej. Step by step... znowu... :)

#28 Hellsin

Hell's kitchen

• Użytkownik
  • 3991 postów

Napisano 19 luty 2012 - 19:06

Wyświetl postUżytkownik bogus1984 dnia 19 luty 2012 - 18:59 napisał

ale jakoś nie jestem zwolennikiem 4 kanałów spiętych w mostki na przodzie, albo bi-amp, albo mocna, dobra 2 kanałówka.

zależy jaka ta 4 kanałówka, warto spróbować :)

#29 bogus1984

• Użytkownik
  • 483 postów

Napisano 19 luty 2012 - 19:13

Siedzi ten Kac 846, gra ładnie jak za te pieniądze, ale nie miałem $$$, bo miałem chęć na PS 200, ale to nie teraz. Całość jak zagości na furtkach, rozsiądę się w fotelu kierowcy i posłucham, a nuż będzie zadowalająco... choćby na chwilę :)

#30 coobah

• Użytkownik
  • 525 postów

Napisano 19 luty 2012 - 19:59

Ze scanow w 10litrach mozna smialo probowac 18tke Revelator
15tki mozna probowac wkladac juz w 5/7 litrow.

Im mniejsza komora tym z regoly mniejsze zejscie (cos za cos - jak zwykle). Tylko, ze pozorne zejscie woofera w drzwiach, ktorego to doswiadczasz moze wcale nie byc jego zasluga (to nie glosnik wtedy gra)

Odpal sobie WinISD - wklep te 4 parametry glosnikow i pobaw parametrem pojemnosci obudowy closed. Zobaczysz jaki to me mniej wiecej wplyw na charke.
Dla drzwi mozesz wpisywac 30 a mozesz duzo i wiecej bo te 30 w niczym nie przypomina szczelnego pojemnika.

#31 bogus1984

• Użytkownik
  • 483 postów

Napisano 19 luty 2012 - 20:47

Właśnie takie mam odczucie, jakby całe drzwi grały, mam wrażenie nie gry, a tłuczenia. W tej komorze po porównaniu do drzwi po prostu mi się spodobało. Można odkręcić Vol w radiu, a wooferek śmiga jak należy, nie słyszę tego tłuczenia, które odczuwam w drzwiach. Jutro jak nie będzie padało, to montuję. Będę się lepiej czuł, jak głośnik będzie miał suchutko :) Spodobało mi się jak grał tylko 1 woofer i 1 tweeter, jak będzie komplecik, może być tylko lepiej :)

#32 darus627

• Użytkownik
  • 347 postów

Napisano 20 luty 2012 - 20:25

I jak prace? Druga komora zamontowana? :)
www.strefacaraudio.pl/topic/25471-ibiza-i-by-darek/ takie tam modzenie ;)

#33 bogus1984

• Użytkownik
  • 483 postów

Napisano 20 luty 2012 - 20:57

Nie było czasu :/ Cały dzień zmarnowany, ale nie do końca :) Zaimpregnowałem tył komory od wilgoci, jeśli by takowa się zdarzyła :) Mam nadzieję, że jutro się uda (chyba, że farba nie zastygnie jak należy :/ )

#34 merida888

• Użytkownik
  • 133 postów

Napisano 21 luty 2012 - 00:47

Mógłbyś wstawić fotkę tych paneli tylko od drugiej strony? Jak wygląda ich mocowanie do drzwi?

#35 bogus1984

• Użytkownik
  • 483 postów

Napisano 21 luty 2012 - 07:58

Przyjrzyj się na zdjęciu w pierwszym poście - zostawione są dookoła takie prostokątne kawałki płyty mdf, będzie wiercony w nich otwór, oraz w drzwiach i tak zamierzam to przymocować :)

#36 maxtz

• Użytkownik
  • 2961 postów

Napisano 21 luty 2012 - 08:51

A czemu ma służyć ten otwór za głośnikiem :?:
"Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce, tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc... ALE TO BYŁA JAZDA..."

ALPINE CDA-7897 + EXT.MW6 + EXT.MD4 + HELIX A4 - EXT.T28 + Genesis sa30 + 4 x REX-8 D4 + DLS A6

#37 bogus1984

• Użytkownik
  • 483 postów

Napisano 21 luty 2012 - 18:20

Miałem na zbyciu w szufladzie małe przyłącza do kolumn, zostały w te otwory założone (przykręcone na wkręty i złożone na klej). Mam nadzieję, że to zbrodnią nie jest :P Cała komora została pomalowana klejem, żeby ją dodatkowo usztywniło, w środku są 3 sztuki usztywnień, po odsłuchu wydają się być oki - szczelnie i zdaje się sztywno, za głośnikiem jest gąbka + fizolina (rodzaj watoliny), a pozostała część komory również w całości wyłożona fizoliną. Wiecie, to pierwsza robota, samochód nie wiem jak długo będzie w moich rękach :) , szkoda mi było bardziej woofera, dźwięk okazuje się oki, żywicy się nie dotykam :P Bardziej zrobione z nudów, ale w jakimś celu - mam nadzieję, że po złożeniu do kupy okaże się, że cel choć w niewielkim stopniu zostanie osiągnięty. Samochód warty ze 2,5 tysia, więc nie szkoda coś popsuć :) Ogólnie nie jestem bardzo wybredny, będzie progres - super, będzie gorzej - trudno, dystanse leżą jak coś, a i będzie okazja zrobić wygłuszenie furtek od nowa :)

Komory zostały wstępnie założone, podłączone. Trzeba teraz estetycznie jakoś to ogarnąć (trochę źle docięta tapicerka, ale coś wymyślę :) ) Muszę jeszcze otwór po głośniku jakoś zaklajstrować i przeciągnąć wtedy przewód i będzie dobrze. Śnieg lekko prószył, a ja chciałem szybko usłyszeć efekt pracy, więc będzie czas na poprawki :) Co mogę powiedzieć na temat efektu słyszalnego :) Normalnie jestem mega zadowolony. Tak jak pisał Kolega coobah, drzwi grały, a nie woofer. W tych paczkach ten woofer jak siedzę to mi tak nogawką trzęsie, że jestem w szoku. Dostaje z mostka Kenia dobre 160 wacików i lusterko wsteczne lata, jak wcześniej z subem, jest świetnie, szybko i schodzi bardzo zadowalająco. Zestaw kupiłem na szybkiego od Kolegi Sober z Forum za parę złotych (ale słyszałem, że ten zestaw kosztował 500 zł nowy, made in denemark, więc ryzyk fizyk - musi być dobrze :) ) Czekam na Helixa, ale wiem jak on gra (będzie szybko i sporo zamieszania jak na 8"). Całość będzie jak na taki niski budżet naprawdę przyzwoita, tylko na Helixa pieca nie mam :/ Póki co, będzie zasilany nietypowo - jeden mostek z 4 kanałowego Eyebrida (solidne 300 RMS przy obciążeniu jednym mostkiem, musi póki co wystarczyć ). Jak by wszystko ładnie ogarnął, to by może i coś zaprezentował, jak z używanych klocków, z pewnego źródła, jakim dl mnie jest SCA można złożyć coś, co da się wg. mnie słuchać :)

#38 hehepack

póki co 146,5 dB

• Użytkownik
  • 5093 postów

Napisano 24 luty 2012 - 23:14

Właśnie słucham w 12 litrowych skrzynkach closed, woofery Audio System HX Dust i powiem że kopara opada.,
Średnica rewelacyjna, mnóstwo szczegółów, bas też , kicka troszku mało, ale też mocy mało dostają.
jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, mam nadzieję że w aucie też tak zagrają
jutro będę słuchał jeszcze HX Phase, AD W600 i kenwoodów XXV to dam znać jak się sprawują
Alpine CDA-9833R > DLS UP1C , DLS UP2.5 + Zapco Z50C2 > DLS UP6i + Zapco Studio 500 LE > Cerwin Vega 124 + Harman/Kardon CA1500M
www.strefacaraudio.pl/topic/3907-audi-a3-by-hehepack

#39 COBER

COBER

• Użytkownik
  • 1045 postów

Napisano 24 luty 2012 - 23:17

Wyświetl postUżytkownik hehepack dnia 24 luty 2012 - 23:14 napisał

jutro będę słuchał jeszcze HX Phase

a w pełnych drzwiach słuchałes? jakie wrażenia? porownac mozesz do czegoś?
STOP -> LOOK -> LISTEN -> XTANT
Team Supremo

#40 Hellsin

Hell's kitchen

• Użytkownik
  • 3991 postów

Napisano 24 luty 2012 - 23:20

Wyświetl postUżytkownik COBER dnia 24 luty 2012 - 23:17 napisał

a w pełnych drzwiach słuchałes? jakie wrażenia? porownac mozesz do czegoś?

czytamy :

Wyświetl postUżytkownik hehepack dnia 24 luty 2012 - 23:14 napisał

jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, mam nadzieję że w aucie też tak zagrają

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!