Skocz do zawartości

Corsyka C :)

154 odpowiedzi w tym temacie

#41 pawellaby

• Użytkownik
  • 1009 postów

Napisano 04 luty 2012 - 19:21

ja powiem tak, jestem pelen podziwu pracy o : ) bo fajną rzecz robisz, ale dla mnie waga auta teraz ma duze znaczenie, ja jak robilem polo 1.4 75 KM po wrzuceniu subufera w bagaznik , obklejeniu drzwi matami i zrobienie ich jako pancerne przez blache (1mm oraz 2mm) auto juz nie bylo taka "rakietą" jak przed instalacja , a corsa jest podobnych rozmiarow do mojej bylej polowki, a jeszcze dodatkowo masz slabszy silnik.
Golf 1.8 T

słucham muzy przez sluchawki

#42 mares

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 04 luty 2012 - 19:25

'sanders156'
Widzisz jeśli chodzi o podłogę czy dach, to praktycznie mam spokój. Narazie z silnikiem nie skończyłem i kto wie czy nie zastosuję tam jeszcze dodatkowo jakiegoś filcu czy czegoś podobnego. Jeśli znasz jakieś ciekawe materiały do wygłuszania możesz podesłać na pw, chętnie sprawdzę sam.

Wyświetl postUżytkownik pawellaby dnia 04 luty 2012 - 19:21 napisał

ja powiem tak, jestem pelen podziwu pracy o : ) bo fajną rzecz robisz, ale dla mnie waga auta teraz ma duze znaczenie, ja jak robilem polo 1.4 75 KM po wrzuceniu subufera w bagaznik , obklejeniu drzwi matami i zrobienie ich jako pancerne przez blache (1mm oraz 2mm) auto juz nie bylo taka "rakietą" jak przed instalacja , a corsa jest podobnych rozmiarow do mojej bylej polowki, a jeszcze dodatkowo masz slabszy silnik.
MOja corsa mało tego że ma mało koni, to jest jeszcze wysłużona, także dawno odpuściłem szaleństwa, jestem bardzeij że tak powiem nastawiony na spokojną jazdę.

#43 sanders156

• Użytkownik
  • 4043 postów

Napisano 04 luty 2012 - 19:27

Wyświetl postUżytkownik mares dnia 04 luty 2012 - 19:25 napisał

Widzisz jeśli chodzi o podłogę czy dach, to praktycznie mam spokój. Narazie z silnikiem nie skończyłem i kto wie czy nie zastosuję tam jeszcze dodatkowo jakiegoś filcu czy czegoś podobnego. Jeśli znasz jakieś ciekawe materiały do wygłuszania możesz podesłać na pw, chętnie sprawdzę sam.

uzywalem tylko najtanszej gabki zamknieto komorkowej z allegro od APAMA i kilu mat z filcem chyba identycznych jak w linku , nie mam super doswiadczenia w tym jakich materialow uzywac i naszczescie aktualnie nie czuje potrzeby zmniejszyc halasu w aucie

#44 marcin-real

• Użytkownik
  • 1573 postów

Napisano 04 luty 2012 - 19:30

Robota fajna + brawo za nakład pracy jak i finansowy ...
Ale jak pisze Sanders - bynajmniej myślę że o to mu chodziło.
Każda mata na swoje właściwości, co za tym idzie swoje zastosowanie (już opisał to wyżej).
Twoim zamiarem było wyciszenie auta - izolacja od otoczenia czy tam odwrotnie. Więc raczej zastosowanie maty na bazie bitumitu mija się z celem (aczkolwiek np nadkola można tym robić - zniwelujesz efekt odbijających się kamieni) zaś podłodze to nie grozi. Dach owszem wpada w rezonans - ale raczej w dB Dragu ;) - tu raczej by wystarczyła pianka ...
Oczywiście można nawalić wszystkiego wszędzie ale po co ?
itd
tralllaaa laaalllaaaaa ostatnio eXperci na forum porośli jak grzyby po deszczu ....

#45 mares

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 04 luty 2012 - 19:40

Wyświetl postUżytkownik sanders156 dnia 04 luty 2012 - 19:21 napisał

Mialem na mysli przedewszystki mpodloge w STP i sciane grodziowa.

Jakie miales fabryszne wygluszenie pod dywanikiem w aucie ? Ja w Vectra B mialem pod dywanikiem fakt ze grubym ale odrazu blache i tylko w niektorych miejscach kawalki czegos na wzor APP w alfie 147 mam dywanik i pod nim 2mm gumy a pod tym filc okolo 1cm a jak u ciebie ?
Na podlągę od samego początku chciałem dać dwa różne materiały, choćby dletego że mnie słychać wszelkiego rodzaju kamyszki. Ściana grodziowa dlatego została wyklejona ponieważ miałem problem z deską któa wpadała dość mocno w rezonans i postanowiłem wykleić deskę STP BTP i dodatkowo ścianę grodziową żeby mniej drgań docierało do deski.W niektórych miejscach miałęm filc, cienką warstwę (za przedniki fotelami na dole i pod nimi) , natomiast z przodu taka żółta gąbka z warstwą grubej gumy 2-3mm.

Wyświetl postUżytkownik marcin-real dnia 04 luty 2012 - 19:30 napisał

Robota fajna + brawo za nakład pracy jak i finansowy ...
Ale jak pisze Sanders - bynajmniej myślę że o to mu chodziło.
Każda mata na swoje właściwości, co za tym idzie swoje zastosowanie (już opisał to wyżej).
Twoim zamiarem było wyciszenie auta - izolacja od otoczenia czy tam odwrotnie. Więc raczej zastosowanie maty na bazie bitumitu mija się z celem (aczkolwiek np nadkola można tym robić - zniwelujesz efekt odbijających się kamieni) zaś podłodze to nie grozi. Dach owszem wpada w rezonans - ale raczej w dB Dragu ;) - tu raczej by wystarczyła pianka ...
Oczywiście można nawalić wszystkiego wszędzie ale po co ?
itd
Jeśli piszesz o kamykach w przypadku podłogi, to w przypadku dachu w ogóle nie słychać deszczu. Hm sporo tak piszesz to zaczęło mnie zastanawiać działanie osób których instalacjami się sugerowałem (ponieważ sam nie mam doświadczenia). Może i źle zrobiłem, widziałem że na podłogę STP M1+ Splen, lub poroso, wybrałem opcję 1. Może stosowanie M1 czy dynamata jest rzeczywiście uzasadnione jak piszesz do: drzwi i nadkoli,...to mój pierwszy samochód i całe moje doświadczenia

póżniej odpowiem na inne posty
pzdr

#46 marcin-real

• Użytkownik
  • 1573 postów

Napisano 04 luty 2012 - 20:21

No chyba wyraźnie napisałem nadkole nie podłoga :mur1: dla przykładu :)

nie wiesz że wykładanie dynamatem jest drogie ;) niektóre firmy CA powiedzą Ci iż 3 warstwy to mało ;)
tralllaaa laaalllaaaaa ostatnio eXperci na forum porośli jak grzyby po deszczu ....

#47 mares

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 04 luty 2012 - 20:55

A ja napisałem że oklejenie dachu wyeliminowało deszcz. Hm musiała by się pojawić osoba która ma wygłuszone i wytłumione całe auto i może za mnie wytłumaczyć (któs doświadczony) bo wychodzi na to że jest kilka instalacji w kraju jak nie kilkanaście które są podobnie jak moja niepoprawnie zrobione.Jak to się mówi temat rzeka ile osób tyle opinii:)

Wyświetl postUżytkownik marcin-real dnia 04 luty 2012 - 20:21 napisał

marcin-real
auto nie jest całe zrobione dynamatem, tylko STP M1 a to drobna różnica w cenie (strona 1). :mur:

#48 marcin-real

• Użytkownik
  • 1573 postów

Napisano 04 luty 2012 - 21:14

Wyświetl postUżytkownik mares dnia 04 luty 2012 - 20:55 napisał

auto nie jest całe zrobione dynamatem, tylko STP M1 a to drobna różnica w cenie (strona 1).
wiesz co to jest porównanie ????

ale dobra ... zajebiście masz i sie tym ciesz :)

#49 TomoMadej

• Użytkownik
  • 1564 postów

Napisano 04 luty 2012 - 21:17

Osobiście porównałbym jazdę samochodem z wygłuszeniem do samochodu bez wygłuszenia do jeżdżenia na motocyklu ze stoperami lub bez.
Eliminuje szumy, drobne hałasy, ale tych głośnych rzeczy nie usunie, przez co jazda jest bezpieczniejsza i przyjemniejsza. Dźwięk to fala mechaniczna, która wprowadza w ruch cząstki powietrza, których zmienne ciśnienie wprawia w ruch "ucho", szybę, karoserię.
Mimo, że silnik w samochodzie jest na poduchach, to i tak słyszymy głównie drgania silnika i jego układów przenoszone na CAŁĄ KAROSERIĘ, dopiero przy wyższych obrotach silnik hałasuje.
Wygłuszenie samochodu trzeba moim zdaniem zacząć od roboty tłumika, dolotu, potem dopiero zająć się grodzią i podłogą.
Opel Vectra A 91' 1.7D
### Piszę poprawnie po polsku. ### You should remember, idiots blow speakers, not low power. ###

#50 stochus

• Użytkownik
  • 1694 postów

Napisano 04 luty 2012 - 21:31

Jakie zadania spełnia mata bitumiczna?
Bo śledząc temat nasuwa mi się takie pytanie :)
www.strefacaraudio.pl/topic/14978-audi-a4-b5-stochusa - moja instalka ;)

#51 sanders156

• Użytkownik
  • 4043 postów

Napisano 04 luty 2012 - 21:32

Tutaj nie chodzi do konca o porownanie samochodu wygluszonego do nie wygluszonego a raczej o wybor najlepszych materialow do uzyskania efektu nie mowie tez ze to co kolega zrobil nie przynioslo zadnych skutkow a raczej ze mozna bylo zrobic to tsniej i skuteczniej. W starszych autach lub autach nizszej klasy latwo uzyskac poprawe w nowszych lub wyzszej klasy juz takie latwe to nie jest to fabryka duzo dala. Corsa chyba fabrysznie nie byla doskonala wiec poprawa napewno jest pytanie o ile byla by wieksza poprawa gdyby zastosowac materialy pochlaniajace

#52 lklukasz

• Użytkownik
  • 1774 postów

Napisano 04 luty 2012 - 21:33

Wyświetl postUżytkownik stochus dnia 04 luty 2012 - 21:31 napisał

Jakie zadania spełnia taka mata bitumiczna?
a jakie spelnia w trakcie głuszenia drzwi?
Hammerite Team Member
[*][*][*]... :(

#53 TomoMadej

• Użytkownik
  • 1564 postów

Napisano 04 luty 2012 - 21:34

Wytłumia - zwiększa sztywność.
Opel Vectra A 91' 1.7D
### Piszę poprawnie po polsku. ### You should remember, idiots blow speakers, not low power. ###

#54 marcin-real

• Użytkownik
  • 1573 postów

Napisano 04 luty 2012 - 21:40

dlaczego robisz skrzynie na suba z conajmniej 18 MDF a nie 3 ze sklejki - to i to szczelne ??

Wyświetl postUżytkownik sanders156 dnia 04 luty 2012 - 21:32 napisał

Tutaj nie chodzi do konca o porownanie samochodu wygluszonego do nie wygluszonego a raczej o wybor najlepszych materialow do uzyskania efektu
:ok:

#55 sanders156

• Użytkownik
  • 4043 postów

Napisano 04 luty 2012 - 21:42

Mi sie wydaje ze usztywnia powierzchnie aby nie wpadala w rezonans , redukuje tez halas poprzez dolorzenie jednak jakiejs warstwy materialu ale nie pochlania dzwieku

p.s Jestem laikiem biore to tylko na chlopski rozum wiec prosze nie traktowac mojego zdania jao wyznacznika

#56 marcin-real

• Użytkownik
  • 1573 postów

Napisano 04 luty 2012 - 21:43

Wyświetl postUżytkownik sanders156 dnia 04 luty 2012 - 21:42 napisał

s Jestem laikiem biore to tylko na chlopski rozum wiec prosze nie traktowac mojego zdania jao wyznacznika
nie takich ekspertów mamy na forum ;) nawet bym powiedział eXpertów

#57 slawo_81

• Użytkownik
  • 99 postów

Napisano 04 luty 2012 - 23:22

Wyświetl postUżytkownik sanders156 dnia 04 luty 2012 - 21:42 napisał

Mi sie wydaje ze usztywnia powierzchnie aby nie wpadala w rezonans , redukuje tez halas poprzez dolorzenie jednak jakiejs warstwy materialu ale nie pochlania dzwieku

p.s Jestem laikiem biore to tylko na chlopski rozum wiec prosze nie traktowac mojego zdania jao wyznacznika

I masz w 100% rację. Dla mnie zabiegi autora tematu to typowy przerost formy nad treścią.
Alpine cda9831-> Carrozzeria gm-x9400-> Infinity 6520cs, Alphard cw802cx

#58 Hellsin

Hell's kitchen

• Użytkownik
  • 3991 postów

Napisano 04 luty 2012 - 23:46

To ciekawe co powiecie jak ktoś ma przelotowy wydech i wygłusza auto :P
!!! Oldschool rules !!! Kraina ciągłych zmian ... The true power of SQL ;)

#59 sanders156

• Użytkownik
  • 4043 postów

Napisano 04 luty 2012 - 23:49

Wyświetl postUżytkownik Hellsin dnia 04 luty 2012 - 23:46 napisał

To ciekawe co powiecie jak ktoś ma przelotowy wydech i wygłusza auto

Powiem albo rybki albo akwarium...

#60 Hellsin

Hell's kitchen

• Użytkownik
  • 3991 postów

Napisano 04 luty 2012 - 23:50

bardziej chodzi mi o różnicę, a nie efekty placebo, o których pisano wyżej ...
!!! Oldschool rules !!! Kraina ciągłych zmian ... The true power of SQL ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!