Skocz do zawartości

Corsyka C :)

154 odpowiedzi w tym temacie

#141 sanders156

• Użytkownik
  • 4043 postów

Napisano 09 luty 2012 - 21:23

Wyświetl postUżytkownik mares dnia 09 luty 2012 - 21:14 napisał

Także nie mając rozeznania, mamy kolejny przykład mądrości z kapelusza:)

Wyświetl postUżytkownik sanders156 dnia 09 luty 2012 - 21:13 napisał

Zajebista robota zazdroszcze , pelen szacun oby tak dalej - tak dobrze ?

Wyświetl postUżytkownik mares dnia 09 luty 2012 - 21:14 napisał

Czy kauczuk to zupełnie coś innego? Ponieważ znam materiał, który jest stosowany w celu izolacji dzwięku i jest z kauczuku:) Ba nawet jest produkowany masowo a nie przez kogoś w garażu.

Jak juz chyba zapomnailes pisalem ze mam auto w calosci wygluszone mata gumowa , ciezka i malo plastyczna o grubosci okolo 10mm i jest to czesc wygluszenia do tego warstawa dosc gruba filcu. Wiec nie mowie ze guma nie dziala tylko ze w studiu nagraniowym nie rzucila mi sie w oczy byc moze zle obserwowalem otoczenia ale byly tam wykorzystane inne materialy zeby sasiadow nie wkur.... a ja caly czas mowie o materialach ktore odcinaja pomieszczenie od dzwiekow zewnatrz.

#142 mares

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 09 luty 2012 - 21:37

Wyświetl postUżytkownik sanders156 dnia 09 luty 2012 - 20:36 napisał

]
A alfie nie ma wilgoci wiec moze dlatego filco podoby material moze byc bo nie ma czym nasiakac :D
Mojego toku rozumowania nie rozumiesz , jestem chyba jedynym ktory nie wspomnial o kosztach materialu STP jak dla mnie niech uzyje materialu kilka razy drozszego ale jak napisales dedykowanego a ja wlasnie nie wiem gdzie w akustyce stosuje sie gume zeby odciac sie od dzwieku. Ale jak wspomnialem jest temat zeby nie robic OT wiec mozemy tam porozmawiac
Chyba się nie zrozumieliśmy
Kolego to też Tobie podałem przykład że są materiały które się stosuje w celu odizolowania od dzwięku z zewnątrz. Wszystkie zastosowani są w pdfie od producenta. Mogę podać link.

#143 sanders156

• Użytkownik
  • 4043 postów

Napisano 09 luty 2012 - 21:42

Wyświetl postUżytkownik sanders156 dnia 09 luty 2012 - 21:23 napisał

Wiec nie mowie ze guma nie dziala tylko ze w studiu nagraniowym nie rzucila mi sie w oczy byc moze zle obserwowalem otoczenia ale byly tam wykorzystane inne materialy zeby sasiadow nie wkur....

Ok n9e mowie ze nie ja poprostu w swoi otoczeniu nie uzywam takich materialow ani w studiach w ktorych bylem nie widzialem na pierwszy rzut oka nic gumo podobnego , moge sie tez mylic jestem tylko czlowiekiem a swoja dociekliwoscia i prowokacjami chcialem uslyszec jakies kont argumenty do tego o pisze a nie wytyki ze zazdrosze , pojawily sie ju argumenty w postaci roznych materialow ktore nie sa filcem a wedlug was sie sprawdzaja w takich zastosowania , w temacie ktory powstal zeby kontynuowac dyskusje pojawil sie jeszcze inny material

#144 kuuudlaty

• Użytkownik
  • 1168 postów

Napisano 09 luty 2012 - 21:47

Solidne podstawy w wygłuszaniu i wytłumianiu auta :cool: czekam na dalsze postępy w instalce
Lokalny dealer rabarbaru :)
" M- stx'a załóż "
" R- nie, hajendy zostawię profesjonalistą"

#145 ancymon

• Użytkownik
  • 498 postów

Napisano 09 luty 2012 - 21:52

Wyświetl postUżytkownik mares dnia 09 luty 2012 - 18:54 napisał

Co innego pytać i dyskutować a co innego nie widzieć, nie sprawdzić, nie słyszeć, ale wiedzieć lepiej.

z tego co zauważyłem to póki co jeszcze nikt nie sprawdził, z Tobą na czele (czy porównywałeś te same utwory na dokładnie tych samych klockach z wygłuszeniem oprócz drzwi i bez?)
work in progress

#146 mares

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 09 luty 2012 - 22:15

Wyświetl postUżytkownik mares dnia 08 luty 2012 - 21:10 napisał

Hm nie wiem jak głośno jest podczas jazdy w np.206 ale w corsie nieda się ukryć że jest dość głośno. Wydaje mi się że nie usłyszę różnicy gdy słucham auta przy wyłączonym silniku stojąc pod domem, no chyba że bym miał obok seryjną corse i bym się na zmianę przesiadał słuchająć tych samych utworów. Jednak podczas jazdy słychać zdecydowanie różnicę.Silnik jest troszkę ciszej (prace na wiosnę) ale jeśli chodzi o szumy to jest można powiedzieć cisza. Dlatego celem działania było przyciszenie auta podczas jazdy a przez to poprawa słuchania muzyki.
Proszę dokładnie czytać posty. Nigdzie nie napisałem że wiem najlepiej. Powyższy cytat dotyczy badania wpływu róźnych materiałów stosowanych w aucie. Proszę przeczytać całośc nie będę wszystkiego cytował. To raczej logiczne że jeśli dochodzą hałasy z zewnątrz to gorzej się słucha myzyki. Włącz w domu sobie myzykę i posłuchaj raz przy otwartym oknie a potem zamknij. Bez względu jaka to będzie piosenka lepiej będzie się słuchało przy zamknietym oknie.

Wyświetl postUżytkownik ancymon dnia 09 luty 2012 - 21:52 napisał

Dyskusja dotyczyła który materiał jest lepszy i dlaczego. Skąd któś może wiedzieć że jeden materiał jest lepszy od drugiego skoro nigdzie nie miał żadnego porównania? A i czy gdzieś napisałem że mam najlepiej i lepiej i taniej się nie da?

Wyświetl postUżytkownik ancymon dnia 09 luty 2012 - 21:52 napisał

z tego co zauważyłem to póki co jeszcze nikt nie sprawdził, z Tobą na czele (czy porównywałeś te same utwory na dokładnie tych samych klockach z wygłuszeniem oprócz drzwi i bez?)
Jeszcze jedno, nie sprawdziłem to się nie mądruje. Proste

#147 Woolly24

!!XTANT TEAM!!

• Użytkownik
  • 1298 postów

Napisano 09 luty 2012 - 22:29

Masz dobre podejście do tematu, bo fakt czy można taki efekt uzyskać tańszym czy droższym kosztem moim zdaniem jest nieistotny skoro się na niego godzisz. Używasz sprawdzonych, dedykowanych materiałów które mają przynosić efekt zgodny z założeniem producenta, więc nie dywagowałbym tutaj słuszności ich stosowania. Racja jest, że trzeba wiedzieć co, gdzie, i dlaczego a przerost formy jest sprawą indywidualną, jak by mnie było stać to bym sobie złoto-platynowe konektory kupował bo lubię połączenie tych materiałów w biżuterii. Trzymam kciuki :)
cdx-c90r /// xdp-4000 /// Sony Xes-s2 /// Focal KRX3 /// Infinity kappa perfect 6.1 /// 2 x Xtant 603 /// Phase Aliante 10si /// Xtant 301A

#148 Piotrsaint

• Użytkownik
  • 592 postów

Napisano 09 luty 2012 - 22:37

Temat bardzo sie rozwinal choc do niczego nie prowadzi jak zwykle.
Ja jednak doszedlem do wniosku, ze pieniacze uwazaja, ze jak cos jest drogie to jest bez sensu...wyznaja zasade jak z tanim winem , tanie wino jest dobre bo jest dobre i tanie ;)
A co do wygluszania i wytlumiania to ja drzwi robilem 3 razy bagaj poprawialem, podloge i pare dupereli, ktore mnie irytowaly i byc moze osiagnalem tym wszystkim tylko 1decybel to jezdzi mi sie duzo lepiej...

#149 mares

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 09 luty 2012 - 22:48

Wyświetl postUżytkownik Piotrsaint dnia 09 luty 2012 - 22:37 napisał

Temat bardzo sie rozwinal choc do niczego nie prowadzi jak zwykle
Ale na szczęście pojawił się nowy temat, myślę że ten pojdzie w dobrą stronę :)

#150 Sinsemillaa

Spec od psucia

• Użytkownik
  • 997 postów

Napisano 09 luty 2012 - 23:03

Wyświetl postUżytkownik slawo_81 dnia 08 luty 2012 - 23:21 napisał

Tylko że nikt z forum nie handluje matami filcowymi
Apama..
Maty filcowe są bardzo dobre, ale mają jedną wadę - chłoną wodę.
Brax kończy się tam, gdzie zaczyna STX...

#151 elegancko

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 19 luty 2012 - 01:30

Kawał dobrej roboty z wygłuszeniem i silna motywacja:)

#152 COBER

COBER

• Użytkownik
  • 1045 postów

Napisano 19 luty 2012 - 09:02

Przeczytałem i przejrzałem cały temat i muszę przyznać ze podoba mi się to co robisz. Nie mam sie do czego przyczepić. Niech nie demotywują Cie tutaj bo jak na pierwsza instalke to jest bardzo dobrze. Jeśli miałbym wolne środki na wygłuszenie zrobiłbym bardzo podobnie z podłogą i dachem bo ze swojego doświadczenia wiem ze nie warto oszczędzać. Chytry 2 razy traci. Przez oszczędności kiedyś drzwi musiałem 2 razy robić.

GRATULACJE:)

PS. Niektórzy forumowicze siedzą na tym forum od kilku lat, naye*ali 2tys postów albo wiecej i nic to im nie dało widzę :/
STOP -> LOOK -> LISTEN -> XTANT
Team Supremo

#153 mares

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 19 luty 2012 - 11:54

Wyświetl postUżytkownik COBER dnia 19 luty 2012 - 09:02 napisał

Przeczytałem i przejrzałem cały temat i muszę przyznać ze podoba mi się to co robisz. Nie mam sie do czego przyczepić. Niech nie demotywują Cie tutaj bo jak na pierwsza instalke to jest bardzo dobrze. Jeśli miałbym wolne środki na wygłuszenie zrobiłbym bardzo podobnie z podłogą i dachem bo ze swojego doświadczenia wiem ze nie warto oszczędzać. Chytry 2 razy traci. Przez oszczędności kiedyś drzwi musiałem 2 razy robić.
Nie no, mam zamiar dalej działać tylko pogoda jest kiepska :(, także zbieram energię :), a w instalce narazie bez zmian. Też dwa razy drzwi robiłem :wink: na początku były maty bitumiczne.
Tak z nowych nabytków:
-doszły kabelki 20mm^2
-już w pokoju k-fonik ST GK 072.
pzdr

#154 COBER

COBER

• Użytkownik
  • 1045 postów

Napisano 19 luty 2012 - 12:12

Wyświetl postUżytkownik mares dnia 19 luty 2012 - 11:54 napisał

k-fonik ST GK 072

gdzie go wrzucasz?
STOP -> LOOK -> LISTEN -> XTANT
Team Supremo

#155 mares

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 19 luty 2012 - 14:51

Będzie nad splenem ale pod fabrycznym wygłuszeniem koło pedałów i tak samo z drugiej strony. Nie będę go przyklejał także zawsze można pokombinować inaczej. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!