Skocz do zawartości

Ibiza I by Darek

59 odpowiedzi w tym temacie

#41 darus627

• Użytkownik
  • 347 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 19:41

Komory mam na głośniki 13cm a te mają 16,5 cm ale pojemność też pewnie była by za mała.
Podzielam twoje zdanie :)
www.strefacaraudio.pl/topic/25471-ibiza-i-by-darek/ takie tam modzenie ;)

#42 marcin-real

• Użytkownik
  • 1572 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 19:56

Co wy z tą dekarką ?
Wygłuszaliście kiedyś wrotka ?
Ja raz użyłem dekarki i nigdy więcej tego nie zrobię !!! Po pierwsze to jest beznadzieja i do tego latem śmierdząca. Cienka warstwa aluminium jak i materiału tłumiącego - słabo się klei. Po drugie maty teraz są bardzo tanie i zakup takiej dekary jest tym bardziej nie uzasadniony!

A wracając do tematu - jestem ciekaw czy zmiana wyjdzie na + ;) komory vs wrotka
tralllaaa laaalllaaaaa ostatnio eXperci na forum porośli jak grzyby po deszczu ....

#43 darus627

• Użytkownik
  • 347 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 20:04

Sporów było już dużo na ten temat. Żeby kupić maty stp musiałbym dołożyć ok 100zł a nie moge sobie na to pozwolić w mojej sytuacji finansowej :)
chyba że masz namiar na dobre maty tak żeby się wyrobić do 130zł z przesyłką to czekam na propozycje :)

To sie okaże. Ale myśle że 16-stki mimo wszystko zagrają lepiej. ;]

#44 olszakk

• Użytkownik
  • 177 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 20:10

Jak masz już doświadczenie w rzeźbie z komorami to może pokombinuj z komorami pod 16. Robiłem drzwi dekarką i wyszły mur beton. Słuchałem też auta w którym jedne drzwi były zrobione na matach a drugie na dekarce i nie słyszałem żadnej różnicy. Śmierdzieć też nie śmierdzi a klei się bardzo dobrze szczególnie po podgrzaniu.
Maty są tanie ale jeżdżąc samochodem, który nie jest zbyt drogi moim zdaniem nie ma co przepłacać i pchać kasę w porządne maty które będą stanowiły 1/3 -1/4 wartości auta. Tej kasy się nie odzyska.

#45 darus627

• Użytkownik
  • 347 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 20:17

Doświadczenie jakieś tam jest, ale chce spróbować wygłuszyć drzwi i zobaczyć jaki będzie efekt :)

Wyświetl postUżytkownik olszakk dnia 02 kwiecień 2012 - 20:10 napisał

Maty są tanie ale jeżdżąc samochodem który jest tani moim zdaniem nie ma co przepłacać i pchać kasę w porządne maty które będą stanowiły 1/3 -1/4 auta.
W tym roku kończe szkołe, jak znajde prace i uzbieram na jakieś lepsze auto to będę inwestował w coś lepszego ale na razie chce popróbować żeby potem było jakieś doświadczenie :)

#46 marcin-real

• Użytkownik
  • 1572 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 20:25

Wyświetl postUżytkownik olszakk dnia 02 kwiecień 2012 - 20:10 napisał

Robiłem drzwi dekarką i wyszły mur beton.

hheee - to chyba betonu dołożyłeś :)

ale dobra dość już o tym ...
tralllaaa laaalllaaaaa ostatnio eXperci na forum porośli jak grzyby po deszczu ....

#47 Wojtekk

• Użytkownik
  • 119 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 20:27

później przez takie opinie jak olszaka można dojść do wniosku, że po co przepłacać :rotfl: :rotfl:

#48 bogus1984

• Użytkownik
  • 483 postów

Napisano 06 kwiecień 2012 - 18:19

darus627, ten wooferek u mnie hulał w 11 litrach i potrafił ładnie pograć, stracił trochę na skuteczności, ale za to grał. Jednym słowem to bdb zestaw i cieszę się, że Ci pasuje :) Ja niestety opyliłem auto i klocki ozdabiają pokój :/ Będzie zdaje się u mnie Golf Variant 3 i tam trochę pomajstruję :) Co do dekarki - ja jej użyję, ale jako 2 warstwy (raczej na zabezpieczenie przed wilgocią), jako pierwszą dam zwykłe APP twarde, na to dekarka, otwory blacha alu, na nią APP i dekarka po całości. Sama dekarka jest niestety miękka i to mocno.

Kenwood KDC-W6531 + Rockford Fosgate 4600x + Hertz HSK iii wszystko :)

#49 Emil

Czytajka Forumowa :)

• Użytkownik
  • 2902 postów

Napisano 06 kwiecień 2012 - 18:29

Bogus, zamiast dawać 2 warstwy (APP + Dekarka) Kup STP, GMS, Silent Coat wyjdzie Cie tyle samo a wystarczy 1 warstwa ;)

#50 pologreen

• Użytkownik
  • 603 postów

Napisano 06 kwiecień 2012 - 18:34

Rowniez wychodze z tego samego zalozenie co kolega Emil , jak robic drzwi to raz a dobrze niz pozniej bawic sie w zrywanie itp jak sie odmieni .

Clarion DXZ 945 , Morel Maximo 6.2 + Macrom 42.17 , Hertz ES 200 + Hertz EP 2 , Hifonics HFI-CAP 1000 D 1F

#51 darus627

• Użytkownik
  • 347 postów

Napisano 06 kwiecień 2012 - 18:50

Wyświetl postUżytkownik bogus1984 dnia 06 kwiecień 2012 - 18:19 napisał

darus627, ten wooferek u mnie hulał w 11 litrach i potrafił ładnie pograć, stracił trochę na skuteczności, ale za to grał. Jednym słowem to bdb zestaw i cieszę się, że Ci pasuje :) Ja niestety opyliłem auto i klocki ozdabiają pokój :/ Będzie zdaje się u mnie Golf Variant 3 i tam trochę pomajstruję :) Co do dekarki - ja jej użyję, ale jako 2 warstwy (raczej na zabezpieczenie przed wilgocią), jako pierwszą dam zwykłe APP twarde, na to dekarka, otwory blacha alu, na nią APP i dekarka po całości. Sama dekarka jest niestety miękka i to mocno.
heh puki co chce spróbować z wygłuszeniem, zobaczyć jaki jest dźwięk kiedyś może zabiorę się za komory, ale pewnie w innym aucie :)
tylko nie zapomnij żeby założyć temat w "wasze instalacje" ;p

Też zgadzam sie z Emilem, wyjdzie ci tyle samo albo i mniej za stp.
Ja u siebie pewnie zrobię dekarską bo różnica jest ok 100zł i wole kupić jakieś lepsze sygnałówki i grubszy zasilający. Nie chce wkładać dużo kasy w coś czego później nie odzyskam. W tym roku kończę szkołe, pewnie pójde do pracy i jak odłoże pare groszy to do końca roku kupię ciut nowsze autko :)

#52 bogus1984

• Użytkownik
  • 483 postów

Napisano 06 kwiecień 2012 - 20:54

Wyświetl postUżytkownik Emil dnia 06 kwiecień 2012 - 18:29 napisał

Bogus, zamiast dawać 2 warstwy (APP + Dekarka) Kup STP, GMS, Silent Coat wyjdzie Cie tyle samo a wystarczy 1 warstwa ;)
Tylko została mi mała rolka dekarki 10 cm x 10 m oraz 4 duże maty twarde i 6 miękkich i szkoda w dobie kryzysu to zmarnować na bagażnik, czy podłogę :/ Skoro leży, trzeba wykleić, APP są cholernie twarde i myślę je wykorzystać w środkowej części blachy zewnętrznej, a miękkie na obrzeżach, na to tej dekarki i powinno być pancernie, ale jednak łączny ciężar już znaczny :/ a gdzie zewnątrz ... Jak mi odbije i kupię3 drzwi, to zawiasy długo nie pożyją :P Co do tematu, wooferki grały w 11 litrach silnie tłumionych fizoliną i gąbką, ale dźwięk był bardzo fajny, mniejsza pojemność - ciekawe jak z ich głośnością będzie :) Tweeterki tam w zestawie były łagodne i fajne - mi też pasowały :) Zwrotka na zero i było fajnie, tylko u mnie te wszystkie Kenie razem wzięte, to kraina łagodności :)

#53 darus627

• Użytkownik
  • 347 postów

Napisano 07 kwiecień 2012 - 07:13

a to inna sprawa, myślałem że dopiero masz zamiar zakupić wygłuszenie :)
Zestaw jak dla mnie zajeb.sty, za te pieniadze nic lepszego bym nie kupił :)
też właśnie po wygłuszenie bd myślał nad zmianą radia i może zakup jakiegoś kenia :D

#54 bogus1984

• Użytkownik
  • 483 postów

Napisano 07 kwiecień 2012 - 11:11

Polecam jakieś wyższe modele Kenia, ja swojego miałem już w planach zmienić, ale Kolega Italiano1980 powiedział, że radio jest dobre i nie ma na razie się czego czepiać :P Ja chyba zakupię Golfika 3 (myślałem nad astrą, ale tam ponoć płytkie głośniki wchodzą) albo Ibizkę :P

#55 darus627

• Użytkownik
  • 347 postów

Napisano 07 kwiecień 2012 - 11:43

ja właśnie też za jakiś czas bd myślał nad ibizą 2 :)
golf też by był ale te blachy troche słabe :P

#56 darus627

• Użytkownik
  • 347 postów

Napisano 19 kwiecień 2012 - 21:50

Czekając na $$$ z rozliczenia zacząłem robić zabudowę bagażnika. Jak przyjdą pieniądze to kupię materiał i obiję żeby to ładnie wyglądało. Jutro przykręcę zawias, po szpachluję tam gdzie trzeba i będzie czekać na materiał. Nie maiłem cienkiego mdf-u czy sklejki więc użyłem starych paneli, sprawdziły się idealnie:D
Na zdjęciach wygląda to troche gorzej niż w realu :)
W "paczce" będzie wzmacniacz, zwrotnice i apteczka. Jest na +/- pół bagażnika, na drugiej połowie jest skrzynia i nie było sensu robić na całość :)
A tak to wygląda:
Załączony plik  100_2021.JPG   76,66 KB   63 Ilość pobrańZałączony plik  100_2017.JPG   88,4 KB   75 Ilość pobrańZałączony plik  100_2023.JPG   74,74 KB   75 Ilość pobrańZałączony plik  100_2046.JPG   70,33 KB   72 Ilość pobrańZałączony plik  100_2049.JPG   47,97 KB   72 Ilość pobrańZałączony plik  100_2051.JPG   56,03 KB   72 Ilość pobrańZałączony plik  100_2053.JPG   66,44 KB   69 Ilość pobrańZałączony plik  100_2056.JPG   64,68 KB   69 Ilość pobrańZałączony plik  100_2060.JPG   68,28 KB   59 Ilość pobrań

#57 darus627

• Użytkownik
  • 347 postów

Napisano 21 kwiecień 2012 - 13:01

Załączony plik  100_2071.JPG   73,44 KB   67 Ilość pobrańZałączony plik  100_2063.JPG   64,17 KB   68 Ilość pobrań
i tak to wygląda. wyszło nawet fajnie, nie zajmuje dużo miejsca wysokość 9cm. Może do końca tygodnia będzie obite ja skarbówka się wypłaci:)
I panowie taka rada ode mnie, PRZESTRZEGAJCIE PODSTAWOWYCH ZASAD BHP !!
Przy szlifowaniu nie miałem założonych okularów i coś wpadło do oka. Jeździłem po okulistach, 2 wyjechało na weekend, w szpitalu nie było okulisty i dopiero 4 okulistka mnie przyjęła. Bilans wyszedł taki
paliwo - 50zł
opłata za wizytę - 50zł
maść do oka - 30zł
i w h...j nerwów swędzenia i bólu oka :(
A wystarczyło kupić okulary za 3,50 i było by wszystko ok... Ale wiadomo człowiek uczy się na błędach.

#58 pawels

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 21 kwiecień 2012 - 20:38

Wyświetl postUżytkownik darus627 dnia 21 kwiecień 2012 - 13:01 napisał

A wystarczyło kupić okulary za 3,50 i było by wszystko ok... Ale wiadomo człowiek uczy się na błędach.
Niektórzy noszą je cały czas :hyhy:

#59 stochus

• Użytkownik
  • 1687 postów

Napisano 17 maj 2012 - 12:31

Jak postępy? Kiedy jakiś filmik? :hyhy:
www.strefacaraudio.pl/topic/14978-audi-a4-b5-stochusa - moja instalka ;)

#60 darus627

• Użytkownik
  • 347 postów

Napisano 17 maj 2012 - 13:10

Wyświetl postUżytkownik stochus dnia 17 maj 2012 - 12:31 napisał

Jak postępy? Kiedy jakiś filmik? :hyhy:
postępy hmm. Sprzedałem buczydło (czyt. JBL) :rotfl: i kupiłem sobie frezarkę :) a w bagażniku siedzi teraz Załączony plik  100_0871.JPG   116 KB   8 Ilość pobrań z domowego systemu :) podpięty sam bass (20cm) i gra przyjemnie :)
drzwi jednak nie bd wygłuszał. Za miesiąc koniec szkoły, na wakacje może wyjazd za granicę i tak jak pisałem wcześniej kupię nowszego może clio 2 lub coś podobnego i tam zrobię wszystko tak jak ma być :)

a co do filmu to... u mnie nie ma co nagrywać :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!