Skocz do zawartości

Peugeot 206 by Ancymon

268 odpowiedzi w tym temacie

#41 ancymon

• Użytkownik
  • 488 postów

Napisano 02 styczeń 2012 - 16:28

coś tam będzie i tak pykało ;)
work in progress

#42 domin

• Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 02 styczeń 2012 - 16:30

No to w takim razie trzymam za was kciuki żeby coś pykało :)

#43 ancymon

• Użytkownik
  • 488 postów

Napisano 02 styczeń 2012 - 16:38

może coś źle napisałem (często mi się zdarza pisać zagmatwanie) - zestaw już gra jakiś czas, tylko bez suba i pod Kenwoodem-8531.

Na spota dojdzie sub z piecem i zmieniona jednostka centralna na 9855R :)
Przyjadę głównie słuchać innych, bo moje doświadczenie w tej materii jest marne...
work in progress

#44 domin

• Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 02 styczeń 2012 - 16:48

a jak narazie Ci się podoba ten system :?: :wink:

#45 ancymon

• Użytkownik
  • 488 postów

Napisano 04 styczeń 2012 - 10:35

scena nie tam gdzie trzeba i się miesza wszystko ;) poza tym chciałbym więcej szybkiego dołu, właśnie zaczynam kombinować jak by wyszło np. wrzucenie wooferów do tylnych boczków (obecnie są tam coaxy, nie podłączone nawet). Miejsca jest tam całkiem sporo, może i na jakąś zamkniętą zabudowę i małe suby, czytam póki co ;)

Na pierwszy ogień oczywiście pójdzie poprawienie drzwi, ale coś czuję że będę szukał dalej ;) Myślałem jeszcze o bi-ampingu, co by woofery z przodu nabrały więcej mocy, ale za cienki w teorii jeszcze jestem żeby podejmować decyzje. Dokształcam się ;)

Zapytam przy okazji - jak myślicie, jaki byłby efekt gdyby na tył wrzucić np. R6A nisko cięte?
Boki z tyłu to niestety spore komory, wygłuszone pojedynczą matą. Jest sporo miejsca.
work in progress

#46 stanec

Vice ;-)

• Użytkownik
  • 1832 postów

Napisano 04 styczeń 2012 - 10:57

Użytkownik ancymon dnia 04 styczeń 2012 - 10:35 napisał

Zapytam przy okazji - jak myślicie, jaki byłby efekt gdyby na tył wrzucić np. R6A nisko cięte?
Boki z tyłu to niestety spore komory, wygłuszone pojedynczą matą. Jest sporo miejsca.
Trzeba by to przetestować. Natomiast osobiście, jeśli już to dałbym takie same woofery jakie masz z przodu, żeby brzmienie było to samo, jak mają przenosić, przynajmniej częściowo to samo pasmo. Po drugie dziwne, że brakuje Ci basu z przodu. Może to kwestia suba, który uzupełni pasmo od dołu i będzie ok? Kombinacja z wooferami z tyłu może przynieść więcej złego niż dobrego. Ja osobiście bym się w to nie pchał.
Team Supremo

#47 ancymon

• Użytkownik
  • 488 postów

Napisano 04 styczeń 2012 - 14:14

pierwsze o czym pomyślałem to takie same woofery, ale cena troszkę odstrasza (przynajmniej nówek,a używek nie widzę) jak na eksperymenty ;)

potem zacząłem się zastanawiać nad cięciem nisko, przecież i tak średnicę mam głównie ze słupków... Poza tym 8" subiki np. parowane w CL (co chyba jest stosunkowo często spotykane) też chyba spotykają się w pewnych rejestrach z wooferami i jakoś to gra... Tak jak mówię - muszę się dokształcić, ale sam pomysł dotyczy nisko ciętych wooferów.
Ciężko niestety eksperymentować bez wysiłku, bo jak wiesz oryginalnie jest miejsce na 13cm + mnóstwo pustej przestrzeni.

To takie luźne teoretyzowanie tylko ;) Póki co jak pisałem zajmę się drzwiami i rzeczami, które na pewno poprawią odbiór muzyki :)

btw. poszukując basu z UP6 trafiłem na taki obrazek od DLS, ktoś porównywał pracę głośników z takim wcięciem i bez?
Dołączona grafika
work in progress

#48 lklukasz

• Użytkownik
  • 1773 postów

Napisano 04 styczeń 2012 - 14:30

ciekawe jak ty w 206 chcesz taki zabieg przeprowadzic?
Hammerite Team Member
[*][*][*]... :(

#49 stanec

Vice ;-)

• Użytkownik
  • 1832 postów

Napisano 04 styczeń 2012 - 14:35

Ten rysunek oglądałem już wiele razy. Generalnie chodzi o to, żeby tylna wentylacja miała swobodny przepływ powietrza. Też miałem kiedyś system UP6i i właśnie wtedy mi ten rysunek wpadł w oko, ponieważ woofer ma wentylację prawie że na boki. Więc ważne jest aby był tam swobodny przepływ. Można też zrobić panele rozszerzajace się ku podstawie. Nie wiem jak to u Ciebie wygląda teraz.
Team Supremo

#50 ancymon

• Użytkownik
  • 488 postów

Napisano 04 styczeń 2012 - 15:48

obecnie są na ori plastikowych panelach, bez dystansów (to właśnie chcę zrobić w pierwszej kolejności, ale jak sam wiesz nie polega to na zakupie gotowych rozwiązań i wymaga czasu). Rysunek jest dokładnie od UP6i i dlatego go przywołuję. Raadek zdaję się wspominał mi właśnie o tym, ale byłem rozkojarzony i nie jestem pewny na 100%.

Użytkownik lklukasz dnia 04 styczeń 2012 - 14:30 napisał

ciekawe jak ty w 206 chcesz taki zabieg przeprowadzic?

tzn.? o który zabieg chodzi?
work in progress

#51 rafix1

• Użytkownik
  • 259 postów

Napisano 05 styczeń 2012 - 23:20

też miałem UP6i i ten rysunek również widziałem (był w kartoniku z głośnikami) i pokazuje tak jak napisano chłodzenie, ale i ma wpływ na prawidłową reprodukcję basu
ale, teraz pomyśl tak:
masz dystans z mdf'u, robisz wg rysunku skos i co, osłabiasz mocowanie podłoża głośnika, bo na 5mm mdf'a to wkręt może się wyrwać lub może ukruszyć się mdf (teoretycznie)

ja miałem bez tego skosu i nic się UP6i nie stało, a grały momentami głośno :D co do basu to miałem cięte na 63Hz, i jakoś nogawki ruszało przy mocniejszym uderzeniu.... może jakby były skosy, to by było jeszcze lepiej? Tego już nie sprawdzę bo już nie mam UP6i.
regulamin!

#52 stanec

Vice ;-)

• Użytkownik
  • 1832 postów

Napisano 05 styczeń 2012 - 23:23

rafix1 - przeczytaj to co jest napisane po angielsku pod zdjęciem.
Team Supremo

#53 lklukasz

• Użytkownik
  • 1773 postów

Napisano 05 styczeń 2012 - 23:30

Użytkownik stanec dnia 05 styczeń 2012 - 23:23 napisał

dokładnie tak

Użytkownik ancymon dnia 04 styczeń 2012 - 15:48 napisał

tzn.? o który zabieg chodzi?
wiesz jak poprawnie powinien wyglądać systans do głośnika w drzwiach w 206?
Hammerite Team Member
[*][*][*]... :(

#54 rafix1

• Użytkownik
  • 259 postów

Napisano 05 styczeń 2012 - 23:36

Użytkownik stanec dnia 05 styczeń 2012 - 23:23 napisał

przyznaję się, nie przeczytałem :mur: ... zmieniam mojego posta :)
regulamin!

#55 malutki

• Użytkownik
  • 96 postów

Napisano 05 styczeń 2012 - 23:41

Użytkownik ancymon dnia 04 styczeń 2012 - 14:14 napisał

ktoś porównywał pracę głośników z takim wcięciem i bez?
może nie CA ale do HA ktoś - troels gravensen- takie porównanie zrobił
może się przydać:
chamfering driver holes

#56 ancymon

• Użytkownik
  • 488 postów

Napisano 06 styczeń 2012 - 22:44

Użytkownik lklukasz dnia 05 styczeń 2012 - 23:30 napisał

wiesz jak poprawnie powinien wyglądać systans do głośnika w drzwiach w 206?

gdybym wiedział, to bym nie próbował się dowiedzieć ;) Przecież o to tu właśnie chodzi, że chcę wiedzieć jak powinno być w 100% poprawnie, tak by nie ograniczać przetwornika...

Użytkownik malutki dnia 05 styczeń 2012 - 23:41 napisał

może nie CA ale do HA ktoś - troels gravensen- takie porównanie zrobił
może się przydać:
chamfering driver holes

dzięki :)

Użytkownik ancymon dnia 22 grudzień 2011 - 09:31 napisał

zaobserwowałem coś dziwnego - prawa strona jest przymulona i gra jakby zza ściany. Cała prawa strona. Słychać to tylko jak się da balans na prawo.

tweeter kaput :/

coś mi nie pasowało w scenie, coś charczało z prawej, kombinowałem - okazało się że tweeter jest popsuty :/

Będę naprawiał bo chciałbym zostać przy ori zwrotkach póki co...
work in progress

#57 ancymon

• Użytkownik
  • 488 postów

Napisano 10 styczeń 2012 - 10:36

hmm krótka obserwacja - nie mam jednego tweetera, ale zmieniłem radio (Kenwood idzie w świat) i pierwsze wrażenia, takie po podłączeniu i odsłuchu "out of the box" są takie, że Kenio w pewnych obszarach ("czystość" dźwięku, naturalność brzmienia, separacja instrumentów) gra lepiej.... 9855R za to zdecydowanie żwawiej i jeśli można w ogóle mówić o scenie, bez jednego tweetera - jest lepiej. Lepsze są też wrażenia z kontroli niskich tonów.

Więcej napiszę jak wymienię tweeter, podepnę RS1 pod suba i poustawiam wszystko.
work in progress

#58 Emil

Czytajka Forumowa :)

• Użytkownik
  • 2900 postów

Napisano 10 styczeń 2012 - 21:33

Dobrze że do przodu :)

#59 ancymon

• Użytkownik
  • 488 postów

Napisano 10 styczeń 2012 - 22:25

no cóż, jak Ci napisałem w esie trzeba popracować nad Alpinką, bo drugiego dnia słuchania (bez jednego tweetera podkreślam, pojutrze będzie nowy) dojrzałem do tego, że chyba jednak Kenio ładniej plumkał ;)

Porównamy bezpośrednio, po ustawieniu wszystkiego ;)
Tym czasem dotarł nowy klocek, od strefowicza:

Dołączona grafika

Wygląda zacnie, wykonanie sprawia dobre wrażenie, swoje waży i jest spory. O właściwej wartości przekonamy się może w piątek jak podepniemy pod skrzynkę (która nie ma dużych wymagań i całkiem nieźle radzi sobie z nią Quadral a250x w mostku). Coś też lata w środku, jakby mały element/śrubka - trzeba będzie zajrzeć, ale to już nie dziś. Oby wszystko było sprawne :)
btw. emil - ta szafka ma równe 60cm długości, czyli wzmak ma ~40może, tak strzelam luźno ;)
work in progress

#60 hehepack

póki co 146,5 dB

• Użytkownik
  • 5093 postów

Napisano 10 styczeń 2012 - 22:27

Użytkownik ancymon dnia 10 styczeń 2012 - 22:25 napisał

swoje waży i jest spory.

pozory.,.

rozkręć a zobaczysz że w tej wielkości obudowie wejdą takie jeszcze dwa :P
Alpine CDA-9833R > DLS UP1C , DLS UP2.5 + Zapco Z50C2 > DLS UP6i + Zapco Studio 500 LE > Cerwin Vega 124 + Harman/Kardon CA1500M
www.strefacaraudio.pl/topic/3907-audi-a3-by-hehepack

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!