Skocz do zawartości

Peugeot 206 by Ancymon

268 odpowiedzi w tym temacie

#261 ancymon

• Użytkownik
  • 488 postów

Napisano 18 maj 2012 - 08:40

Wyświetl postUżytkownik nakamichi dnia 17 maj 2012 - 22:14 napisał

Aby zmienić postać cyfrowa sygnalu , trzeba uzyc przetwarzania DSP , zdradź zatem jaki to model jest do tego zdolny.

Broń boże nie miałem na myśli ingerowania w sygnał cyfrowy, tylko podwójną konwersję c/a, w trakcie której ostateczny sygnał jest ruszony przed konwersją na cyfrę i puszczeniem światłem/prądem(w tym konkretnym przypadku - światłem).
Wydaję mi się, że nie ma innej możliwości, ale niech się wypowiedzą osoby, które wiedzą lepiej.

Model to jedna z Alpinek, z optykiem "na zewnątrz".
work in progress

#262 nakamichi

• Użytkownik
  • 1527 postów

Napisano 18 maj 2012 - 08:59

Wyświetl postUżytkownik ancymon dnia 18 maj 2012 - 08:40 napisał

Broń boże nie miałem na myśli ingerowania w sygnał cyfrowy, tylko podwójną konwersję c/a, w trakcie której ostateczny sygnał jest ruszony przed konwersją na cyfrę i puszczeniem światłem/prądem(w tym konkretnym przypadku - światłem).
Wydaję mi się, że nie ma innej możliwości, ale niech się wypowiedzą osoby, które wiedzą lepiej.

Ingerowanie tego rodzaju w sygnał nie gwarantuje zachowania zgodności sygnału i jest samo w sobie bezcelowe .
Jest tez malo prawdopodobne aby ktoś w ten sposób postępował bez wyraźnej i uzasadnionej przyczyny , dlatego....

Wyświetl postUżytkownik ancymon dnia 18 maj 2012 - 08:40 napisał

Model to jedna z Alpinek, z optykiem "na zewnątrz".
Podaj wreszcie ten model :wink: , czy moze jest to tajny wyrób na potrzeby Nasa i objęty tajemnicą na 40 lat.
Skąd pochodzi informacja , ze w tym modelu właśnie w taki sposób formowany jest sygnał S/PDIF, czy ta informacja pochodzi z jego instrukcji obsługi / podaj źródło .
Byle do przodu

#263 ancymon

• Użytkownik
  • 488 postów

Napisano 18 maj 2012 - 09:49

Wyświetl postUżytkownik nakamichi dnia 18 maj 2012 - 08:59 napisał

Podaj wreszcie ten model
?
gdybym chciał go podać, zrobiłbym to wcześniej - nie potrzebuję ciągnięcia za język :wink:

Ingerowanie tego rodzaju w sygnał nie gwarantuje zachowania zgodności sygnału i jest samo w sobie bezcelowe .

o tym właśnie pisałem, przecież traktujemy to jako złe rozwiązanie i niejako wadę.

Skąd pochodzi informacja , ze w tym modelu właśnie w taki sposób formowany jest sygnał S/PDIF, czy ta informacja pochodzi z jego instrukcji obslugi / podaj źródło .

czy widział Pan kiedykolwiek tego rodzaju informacje w instrukcji?

Poza tym - wszędzie, dosyć jasno, piszę że są to moje domysły oparte na wiarygodnych źródłach osobowych(zapachniało PRL'em :D ).

Dlaczego mam się dzielić wiedzą z jej najwierniejszym strażnikiem? :wink:
work in progress

#264 nakamichi

• Użytkownik
  • 1527 postów

Napisano 18 maj 2012 - 09:58

To przynajmniej jedno wiemy ; sa informacje którymi nie jesteś skłonny sie dzielić , nawet jezeli te pobudki bywaja czasami styczne a czasami zupełnie innej natury niz moje :wink: .
Nie wiem jakiego rodzaju tajemnice kryją się w podaniu modelu radia powszechnie dostepnego na rynku , jak równiez dlaczego kładziesz "pelerynke tajemniczości " na opinie na której sie opierasz i powołujesz .
Ale w tym wszystkim nie chodzi o wyciaganie królika za uszy :wink: , tylko próbę weryfikacji , czy faktycznie jest tak jak piszesz :idea:
Byle do przodu

#265 COBER

COBER

• Użytkownik
  • 1044 postów

Napisano 18 maj 2012 - 17:57

ALPINE DVA-9860r
STOP -> LOOK -> LISTEN -> XTANT
Team Supremo

#266 nakamichi

• Użytkownik
  • 1527 postów

Napisano 18 maj 2012 - 19:59

Wyświetl postUżytkownik COBER dnia 18 maj 2012 - 17:57 napisał

ALPINE DVA-9860r
Ja nawet nr seryjny moge podać :wink:

Wyświetl postUżytkownik ancymon dnia 18 maj 2012 - 09:49 napisał

czy widział Pan kiedykolwiek tego rodzaju informacje w instrukcji?

Digital Output: You can select a digital output setting of Bitstream or LPCM. When set to Bitstream, the digital output is switched automatically according to the type of audio signals being played. When set to LPCM, the audio signals recorded on the disc are converted to 48kHz/16-bit (for DVDs) or 44.1kHz (for Video CDs and CDs) linear PCM audio signals for output.

To oczywiście jedynie teoretyczne zalożenie , gdyby np chodzilo o ten model :wink:
Byle do przodu

#267 COBER

COBER

• Użytkownik
  • 1044 postów

Napisano 18 maj 2012 - 22:10

Wyświetl postUżytkownik nakamichi dnia 18 maj 2012 - 19:59 napisał

LPCM

Co to dokładnie jest?
Da sie wybierać miedzy Bitstream or LPCM?
Team Supremo

#268 nakamichi

• Użytkownik
  • 1527 postów

Napisano 18 maj 2012 - 22:21

Wyświetl postUżytkownik COBER dnia 18 maj 2012 - 22:10 napisał

Co to dokładnie jest?
Da sie wybierać miedzy Bitstream or LPCM?

Alpine DVA 9860 Manual
str 25
Byle do przodu

#269 COBER

COBER

• Użytkownik
  • 1044 postów

Napisano 18 maj 2012 - 22:44

Wychodzi na to że w DVA-9860r można przełacząć miedzy Bistream a LPCM :)

Wie ktos czy Alpina DVA-7996r ma też taką możliwość? Instrukcje właśnie studiuje ale praktyka to praktyka
Team Supremo

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!