Phase Aliante 12 ltd
Started By pavliq, 26 wrz 2011 20:52
51 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 21 październik 2011 - 10:12
Ostatecznie wezmę budkę od brata suba, ale nie wiem jaki litraż i jakie strojenie
Team Supremo
Napisano 11 grudzień 2011 - 22:01
Odświeżam nieco temat... Zrobiłem dokładne przymiarki w bagażniku, pomierzyłem skrzynkę w której gra obecnie (closed), wyszło, że ma 16litrów ;)
Załączam wykresy z bassbox pro - całość wygląda fajnie, uda się upchnąć w skrzyni rurkę 90cm
ale nie podobają mi się opóźnienia sięgające 15-16ms (co prawda dopiero poniżej 30hz, ale zawsze) oraz wykres przesunięcia fazowego (czy nie będzie problemów, żeby zgrać to z przodem). Przy tym projekcie wzorowałem się na projekcie producenta trochę go tuningując.
Poprzedni jak miałem suba w budce BR (dawne czasy Hertz es300) to miał opóźnienia rzędu 24ms i było to naprawdę irytujące (wyraźnie nie nadążał). Czy tu tego problemu nie będzie?
Jeżeli ktoś miałby chęć też pokombinować - mam gotowy projekt do bassboxpro6.
Wymiary takie, bo idealnie zmieści się BR dużej długości z kolankiem i głośnik na styk, zabierając przy okazji minimum miejsca w bagażniku.
Załączam wykresy z bassbox pro - całość wygląda fajnie, uda się upchnąć w skrzyni rurkę 90cm
Poprzedni jak miałem suba w budce BR (dawne czasy Hertz es300) to miał opóźnienia rzędu 24ms i było to naprawdę irytujące (wyraźnie nie nadążał). Czy tu tego problemu nie będzie?
Jeżeli ktoś miałby chęć też pokombinować - mam gotowy projekt do bassboxpro6.
Wymiary takie, bo idealnie zmieści się BR dużej długości z kolankiem i głośnik na styk, zabierając przy okazji minimum miejsca w bagażniku.
Załączone pliki
Napisano 11 grudzień 2011 - 23:17
Użytkownik pavliq dnia 11 grudzień 2011 - 22:01 napisał
pomierzyłem skrzynkę w której gra obecnie (closed), wyszło, że ma 16litrów ;)
Użytkownik pavliq dnia 11 grudzień 2011 - 22:01 napisał
ale nie podobają mi się opóźnienia sięgające 15-16ms
jaki fs ma ten głośnik?
nie da rady zrobić większej skrzynki?
to by zmniejszyło długość portu
Hammerite Team Member
[*][*][*]... :(
Napisano 11 grudzień 2011 - 23:32
16 litrów, a ja myślałem, że ma 2 x tyle 
FS=20hz
można zrobić większą skrzynkę, ale jak sprawdzałem -> większy litraż -> większe opóźnienia (ekstremalnie 25ms przy ~70l brutto).
Większej skrzynki nie chcę, mogę ew. dać mniejszej średnicy rurę (wtedy też będzie krótsza) i zyskać nawet do 5 litrów (w tej chwili wypiera prawie 10l).
Natomiast po kilku symulacjach - port można nawet jeszcze wydłużyć (tak, zmieści się
) -> ale jak patrzyłem nie ma to już sensu.
FS=20hz
można zrobić większą skrzynkę, ale jak sprawdzałem -> większy litraż -> większe opóźnienia (ekstremalnie 25ms przy ~70l brutto).
Większej skrzynki nie chcę, mogę ew. dać mniejszej średnicy rurę (wtedy też będzie krótsza) i zyskać nawet do 5 litrów (w tej chwili wypiera prawie 10l).
Natomiast po kilku symulacjach - port można nawet jeszcze wydłużyć (tak, zmieści się
Napisano 12 grudzień 2011 - 07:31
srednica portu musi wynosic min 1/2 srednicy glosnika
inaczej bedzie slychac swisty
wiec nie mozesz zmniejszyc jego srednicy
jak wroce to pobawie sie symulatorem moze cos ciekawego mi wyjdzie
inaczej bedzie slychac swisty
wiec nie mozesz zmniejszyc jego srednicy
jak wroce to pobawie sie symulatorem moze cos ciekawego mi wyjdzie
Hammerite Team Member
Napisano 12 grudzień 2011 - 10:40
spotkałem się z inną opinią (testowaną zresztą przezemnie), że średnica portu musi wynosić min. 1/3 średnicy głośnika (graniczna wartość), żeby świstu nie było słychać.
producent zaleca nawet 75mm, ale to raczej w sedanie gdzie nikomu świst przeszkadzać nie będzie
Ruch jest z długością portu (można wydłużyć max do 150cm) i z litrażem (na upartego 5-10 litrów większą da się zrobić), można też nieznacznie zmniejszyć.
lklukasz - projekt w bbpro6 poszedł na PW
producent zaleca nawet 75mm, ale to raczej w sedanie gdzie nikomu świst przeszkadzać nie będzie
Ruch jest z długością portu (można wydłużyć max do 150cm) i z litrażem (na upartego 5-10 litrów większą da się zrobić), można też nieznacznie zmniejszyć.
lklukasz - projekt w bbpro6 poszedł na PW
Napisano 12 grudzień 2011 - 13:09
Closed 16 L to za mało , nie ma praktycznie zejścia . Testowałem go w 30 L closed już było lepiej
Teraz siedzi w około 45 BR rurka średnicy 85mm długość około 30 kilku cm
90 cm rurka to chyba za dużo ...............
mam manual głośnika tego z Allegro
Producent zaleca BR 35 L średnica rurki 80 mm długość 260 mm .
Teraz siedzi w około 45 BR rurka średnicy 85mm długość około 30 kilku cm
90 cm rurka to chyba za dużo ...............
mam manual głośnika tego z Allegro
Producent zaleca BR 35 L średnica rurki 80 mm długość 260 mm .
Co wybrać hmm 2x HX2 25cm / HX2 30cm / Aliante 12 Ltd ........
Napisano 12 grudzień 2011 - 17:51
no tak, ale jak dajesz dłuższą to obniżasz częstotliwość strojenia, powyżej 1200 nie ma sensu, ale do 1200 fajne wygładza charakterystykę (ciągnie niemal do samego dołu)
Napisano 16 grudzień 2011 - 13:16
Podbijam temat, może ktoś ma jakieś pomysły co jeszcze poprawić, zmienić?
I drugie pytanie - poszukuję maskownicy do aliante, narazie do głowy przychodzi mi tylko albo kupienie siatki 380mm i odpowiednie wycięcie / dogięcie.
Prętów nie chcę,ale jak nic się nie znajdzie to ostatnia opcja.
I drugie pytanie - poszukuję maskownicy do aliante, narazie do głowy przychodzi mi tylko albo kupienie siatki 380mm i odpowiednie wycięcie / dogięcie.
Prętów nie chcę,ale jak nic się nie znajdzie to ostatnia opcja.
Napisano 15 styczeń 2012 - 21:28
no i siedzi w BR 30-35L z rurką fi=100mm, długość=900mm
Dla mnie miodzio - zejście opór, zapas naprawdę potężny (do SQL potrzeba max 1/3 tego...) i NIE muli
chyba, że się go weźmie b. głośno 
Wszystkim którzy mają dylemat - closed vs. BR dla tego głośnika zdecydowanie polecam BR
Dla mnie miodzio - zejście opór, zapas naprawdę potężny (do SQL potrzeba max 1/3 tego...) i NIE muli
Wszystkim którzy mają dylemat - closed vs. BR dla tego głośnika zdecydowanie polecam BR
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych