Skocz do zawartości

Passat B5 by SoNiC

34 odpowiedzi w tym temacie

#1 sonicpl

• Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 22 maj 2011 - 12:38

Pacjentem mojej instalacji jest moj tapczan Passat B5 Kombi.

Obecnie rozpoczelismy razem z Arturem (Arti-Car Siedlce) modyfikacje samochodu od sklejania slupkow pod Alpine'a.
W bagazniku narazie siedzi w kole bajzel. Mniej wiecej piecyki w takiej kolejnosci:

Gorny tor zasila: Sony XES M1
Sredni i woofersy: Brax x2400.2
Lowy pedza: Audison VRX 1.500 Chromowany Cien 2

przedni kit nalezy do Alpine F1 Status SPX-Z18 czyli ukochane przez wielu 3 drogi Alpinki.
Sub to moja wariacja, mix SQ i cisnienia: Rockford Fosgate HX2 Power 15".

Jednostka głowna, ulubiany przezemnie Pioneer DEX-P90 z prockiem DEQ-P90.

Zasilanie OFC Hollywooda 53
Sygnaly DLS Pro i Ultmate, chwilowo wspomagam sie tez TEC 4 channel
Glosnikowe Stinger Twisted Pair 1,5 2,5 i wooferki maja to co bylo na stanie Holly 3,5

Audison z racji ogromnego poboru pradu, ma 50 przerobiona na 20, musialem poprostu spilowac zalutowane koncowki aby wpakowac w terminale takie druty.

Piec narazie doprowadza tyle ciepla ze o dluzszym graniu nie ma mowy, trzeba zaaplikowac mu 2x15 wentylacje i chlopak sie uspokoi z swoimi aspiracjami na grzalke.
Obecnie trzeba mu 2 minuty grania na pol gwizdka aby zrobil saune w srodku.

Zanim caly bagaznik dojdzie do ladu troche to potrwa, narazie borykam sie z ciezarem tego i lekkim dyskomfortem raczej spowodowanym slabymi juz sprezynami bo amortyzatory ledwo przed zakladaniem wymienilem.

Pare fotek na poczatek:

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
a ja sie tam nie znam :) tylko tutaj sprzatam

#2 eqtom388

• Użytkownik
  • 284 postów

Napisano 22 maj 2011 - 13:51

Mnie tam się podoba podejscie do pracy :D aa zwłaaszcza ten sub.. Oj chciałbym takiego u siebie wozic :D ja mysle ze te blachy w bagażniku wytłumisz co ?

#3 hehepack

póki co 146,5 dB

• Użytkownik
  • 5093 postów

Napisano 22 maj 2011 - 13:54

szczelina nie za wąska ??
Alpine CDA-9833R > DLS UP1C , DLS UP2.5 + Zapco Z50C2 > DLS UP6i + Zapco Studio 500 LE > Cerwin Vega 124 + Harman/Kardon CA1500M
www.strefacaraudio.pl/topic/3907-audi-a3-by-hehepack

#4 d3viCe

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 22 maj 2011 - 14:33

O tym samym pomyślałem, na czym liczona skrzynka? :)

#5 eqtom388

• Użytkownik
  • 284 postów

Napisano 22 maj 2011 - 14:48

hohoho faaktycznie tej szczeliny to ja nawet nie widziałem.. dziwnie mi tez wyglądało to na Closed.. ale Ta Szczelina faktycznie jest za mała..
O ja pitole Tych słupków nie widziałem za 1 razem.. :D

#6 greg-si

• SCA Team
  • 2146 postów

Napisano 22 maj 2011 - 15:13

Kiedy i gdzie będzie można tego posłuchać?

#7 sonicpl

• Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 22 maj 2011 - 16:47

jutro jade druga czesc skladac, kiedy bedzie mozna posluchac to ja sam nie wiem.
narazie to widac tylko burdello po calej linii, trzeba postroic sie zanim szal sie zacznie.

skrzynka chyba przejdzie zmiany, pojdzie to w closed zapewne. musze zredukowac wage i zmenic sprezynki.

#8 dan124

カストディアン

• Użytkownik
  • 4144 postów

Napisano 22 maj 2011 - 19:00

Słupki?! :przestraszony: :zdziwko:
カーオーディオ愛好家や古い時計
HONOROWY członek Hamerit Team chyba za wytrwałość ;P
..."Sporo porownywalem wzmakow i naprawde nie widzialem tak szybkiego wzmaka w tej klasie"..

#9 bury22

Fizol :)

• Użytkownik
  • 1704 postów

Napisano 22 maj 2011 - 19:38

Wyświetl postUżytkownik sonicpl dnia 22 maj 2011 - 16:47 napisał

jutro jade druga czesc skladac, kiedy bedzie mozna posluchac to ja sam nie wiem.
narazie to widac tylko burdello po calej linii, trzeba postroic sie zanim szal sie zacznie.

skrzynka chyba przejdzie zmiany, pojdzie to w closed zapewne. musze zredukowac wage i zmenic sprezynki.
Nie wiem kto robił ci słupki ale słucham zestawu F1 na (prawie) codzień w aucie dzikiego i nie widzę tu żadnych komór dla średniaka a potrzebują ok 1,5L lub troszkę więcej. To są bardzo wymagające montażowo głośniki . Daj fotki słupków !

ps. Tak a propo góry , nie lepiej pójść już w braxa ?
Setup no.2 in progress ! Po MP ruszam do boju ;)

#10 artbiker

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 22 maj 2011 - 19:57

Każdy ze słupków ma ok 1L pojemności. Niestety więcej na słupku się nie da zrobić, bo zaczęły by bardzo przeszkadzać w czasie jazdy. Prucie dechy na razie też nie wchodzi w grę bo to samochód tymczsowy. Cała instalka jest robiona na szybko, do testów. Budowa skrzyni, słupki, okablowanie i cały montaż zajął 1,5 dnia. W najbliższym czasie bierzemy się za drobne porządki i pierwsze strojenia :)

#11 bury22

• Użytkownik
  • 1704 postów

Napisano 22 maj 2011 - 20:07

Wyświetl postUżytkownik artbiker dnia 22 maj 2011 - 19:57 napisał

Każdy ze słupków ma ok 1L pojemności
Za mało ... zdecydowanie

samochód tymczsowy

Cała instalka jest robiona na szybko, do testów
Kurdę nie rozumiem ... Tyle kasy na klocki i cały efekt pójdzie w piz.du przez wrzuty na szybko , moim zdaniem przy takich klockach wszystko ma znaczenie, a porządny montaż szczególnie .

#12 artbiker

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 22 maj 2011 - 20:27

Kolega Sonic długo zbierał klocki, dlatego trudno się dziwić, że chce tego posłuchać. Niestety jest z innego miasta i nie może sobie pozwolić na odstawienie samochodu na miesiąc. Na razie chodzi o to, żeby to uruchomić i wstępnie przetestować całą koncepcję. W razie konieczności, z czasem będziemy poprawiać i wykańczać elementy etapowo.

#13 bury22

• Użytkownik
  • 1704 postów

Napisano 22 maj 2011 - 20:37

Wyświetl postUżytkownik artbiker dnia 22 maj 2011 - 20:27 napisał

Kolega Sonic długo zbierał klocki, dlatego trudno się dziwić, że chce tego posłuchać.

Ja przez słabo przygoowane auto wachlowałem klockami przez ostatnie pół roku ... nic nie grało jak ja chciałem , dopiero po porządnym montażu okazało się że to co wcześniej nie grało , zagrało tak że mi szczena opadła .
Jeśli chce posłuchać jak gra brax z f1 niech podjedzie na zawody , kilka takich połączeń znajdzie :)

#14 sonicpl

• Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 22 maj 2011 - 21:12

hmm bylem w Lublinie z Arturem tylko nie moglem wtedy posluchac Dzikiego auta, to ze instaluje system w taki a nie inny sposob jest poprostu podyktowane czasem jaki spedzilem na kompletowaniu wzmacniaczy. Setup bedzie sie poprawial a ja nie zniechece sie do F1, dlaczego? Artur ma tutaj juz bardzo duze doswiadczenie i wiem ze dostroimy system na tyle ile obecne warunki pozwola. Auto faktycznie nie bedzie picowane pod wszystkie mozliwe stopnie do perfekcji. Narazie chce sprawdzic co zdarze uzyskac dobranymi juz klockami, zajelo mi to duzo czasu i dopiero teraz znalazlo sie w samochodzie.

Skakalem dosyc mocno z koncepcji, zaczynajac od DEH-P80MP z seria z przodu + GTO1004 pedzonego GTO 2000. Potem byl Lanzar Optidrive 6.1 zamieniony na Hertz HSK 165.4 pedzonego na poczatku Audio Systemem F2-280 potem zamiennie testowane z Stegiem K2.02 i dobyl Lanzar Optidrive 1234D ktorym zajal sie Steg, jednostka w tym czasie byla juz najmocniejsza mediastacja Clariona - VRX888RBT. Obecny zestaw piecy uzbieralem w przeciagu pol roku, Audison lezal az rok czasu zanim zagral u mnie.

Zlecac mi sluchac systemow nie musisz, sluchalem innych rownie mocnych zestawow, min. Adamu z naszego forum udostepnil chwile aby posluchac co potrafi jego setup. Po Lublinie wyciagnalem wnioski, pojawil sie ostatni do kompletu - Brax.

Slupki jak je nazwalismy to "matrioszki" i przykro mi stwierdzic ale nie zapakuje calego podszybia tylko po to aby dac im 2 litry bo nie bede widzial co sie dzieje na drodze, a mandat za to mozna tez otrzymac. Narazie maja to co mozna im bylo dac, nie psuja widocznosci bo Artur skrupulatnie wybral odpowiednie ustawienie. Podczas gdy on zajmowal sie tym, ja ukladalem i montowalem reszte aby czas rozdzielic na mozliwie rowno i efektownie isc. W takim tempie ze wogole znalazlo sie to w srodku i tak jest sukcesem, teraz pozostaje dostrajac ustawiac i myslec co mozna ewentualnie jeszcze zmienic.

Wyświetl postUżytkownik bury22 dnia 22 maj 2011 - 19:38 napisał

ps. Tak a propo góry , nie lepiej pójść już w braxa ?

kolego przyznam ze ogarnelo mnie to mocno lecz nie wypruje z siebie kazdej zlotowki aby wystartowac tylko na hi endzie, M1 to bardzo dobra konstrukcja i pozwole sobie zaczac od tego :) nie stac mnie na codzienne przewalanie piecy. Bede myslal nad tym co mowisz i myslalem zanim napisales lecz na poczatek posmakuje ile wypruje z tego smakow. Bylem i tak cierpliwy zbierajac i chomikujac co sie udalo podebrac. Mam to co widac i tak jestem zadowolony ze to az tyle.

Zanim zaczelismy rozmawiac na temat instalacji, ja rozpoczalem rozmyslanie nad nowym samochodem stad dopiero tam pojde na calosc. Na chwile obecna pozostaje przy tym.

#15 greg-si

• SCA Team
  • 2146 postów

Napisano 22 maj 2011 - 21:33

Wyświetl postUżytkownik sonicpl dnia 22 maj 2011 - 21:12 napisał

W takim tempie ze wogole znalazlo sie to w srodku i tak jest sukcesem, teraz pozostaje dostrajac ustawiac i myslec co mozna ewentualnie jeszcze zmienic.
Wydaje mi się że ten montaż może być bez sensu. Albo robicie coś na tip top wykorzystując wszystkie walory tego co macie albo robicie szybko wrzutę by sobie coś plumkało nie ingerując w koncepcje.
Taką szybką wrzutą możecie tylko narobić sobie pracy bo otrzymany efekt może być niezadowalający. Nie wspominam o subie bo to bym całkowicie pominą na tym etapie.

#16 Emil

Czytajka Forumowa :)

• Użytkownik
  • 2900 postów

Napisano 22 maj 2011 - 21:35

Dokładnie najpierw można zrobić porządnie przód i potem subwoofer toż to nie problem podłączyć go i ustawić filtry.

#17 sonicpl

• Użytkownik
  • 277 postów

Napisano 22 maj 2011 - 22:07

edit:
poprostu ujmijcie instalacje jako szybka wrzutka pelne 2 dni na montaz kabli mocowania itd.

szybka wrzuta... piecy w kolo :) i jest wesolo

#18 COBER

COBER

• Użytkownik
  • 1044 postów

Napisano 23 maj 2011 - 07:47

jakie woofery?
STOP -> LOOK -> LISTEN -> XTANT
Team Supremo

#19 Emil

Czytajka Forumowa :)

• Użytkownik
  • 2900 postów

Napisano 23 maj 2011 - 10:38

F1 :P

#20 luk9753

• Użytkownik
  • 517 postów

Napisano 23 maj 2011 - 22:31

Widzę ze pracę ruszyły :cwaniak: niedługo szykuje mi się mała fucha u sąsiadów wiec jak będziecie grzebać to podlecę zobaczyć jak tam postępy :zdrowko:
Jednostka sterująca - Alpine 7998r Przód > Lotus Reference + Audison VR 203 IT MDS 06 + Steg k202 Tył - Steg k202 + RF P3 D2 Zasilanie - 35mm2 Spawara Kable - Procon Gold Kond - Mudorf 1,5F

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!