Dzien dobry!
Fotek dzisiaj nie będzie (pach, połowa zamknęła temat

), ale za to jest news!
W aucie zagościła rzeźbiona z szafek skrzynia Closet ca.30 litrów z MB Quart-em 12"
Niestety prawy tweeter się zjarał mówiąc krótko (nie wiem dlaczego i od czego, no ale cóż...). Bądź co bądź gra na tyle dobrze, że mogłem jako tako wystroić sprzęcicho:
Sub 18dB/oktawe 63 Hz
Woofer 18dB/oktawe 63 Hz i 6dB/oktawe 4.0 kHz
Tweeter 12dB/oktawe 4.0 kHz
O ile dobrze piszę, bo slope jest kolejno 2 2,0 1. 0-6 1-12 2-18 3-24 tak?
Sub dlatego tak wysoko, bo ewidentnie dzięki temu jest mega dynamiczny. Z resztą ja nie potrzebuję kij wie jakiego trzęsienia ziemi, więc póki co, mi odpowiada.
Powiedzcie, czy aby takie ustawienia zwrotnicy są bezpieczne. Ustawiałem w sumie na ucho wszystko, trochę wg tego co poczytałem. Jest kick z woofera bardzo mocny, jest mega fajny mocny kick i bass z subwoofera. Tweetery nie drą mordy jakoś przesadnie, są całkiem detaliczne. Scena mega szeroka była dopóki ten jeden się nie spsuł. Generalnie to gdyby nie ten tweeter, to bym teraz był wniebowzięty.
Teraz dalej.
Na przód jest XS XSA 720. Woofery na dwa tylne kanały, włączone na nich bass-boost. Tweetery na dwa przednie kanały, powyłączane filtry itp. Oba gainy są skręcone bardzo nisko tweetery delikatnie więcej gaina.
Na suba jest XS XSA MB. Gain na 1/3 skali. Sub sonic na 25 Hz. Podbicie na +8dB (prawie polowa skali 0-18dB).
No i to chyba tyle. Z bagażnika przebija się tylko przez puste i wygłuszone otwory głośnikowe w półce. Mimo to jest bardzo spoko. Suba nie da się zlokalizować prawie na każdym pułapie głośności. Nie ma przesterów nawet na około 30 w skali 0-35 na radiu. A nie ukrywam, że 30 to jest już mega głośno. Testowane na nowej płycie Gienka Loski, na Sub Focus, Coldplay- Mylo Xyloto, Armin van Buuren- Mirage, Allure (Tiesto), Genesis- The Way we Walk Live.
MEGA MEGA MEGA! Niedługo jakieś foto pokażę, bo burdel jest niesamowity w bagażniku. Skrzynia, dwa wzmaki, mega plątanina kabli.
Suba puściłem na kablach Tec Precision, a przód dalej na Monster Cable.
Pozdro.