Skocz do zawartości

Vampirek - Dementowanie Plotki (MX5)

199 odpowiedzi w tym temacie

#41 TomoMadej

• Użytkownik
  • 1564 postów

Napisano 13 luty 2011 - 13:25

Życzę powodzenia! Miałem to samo w moim, a nawet jeszcze lepiej, jak rozebrałem go do gołej połogi.
Opel Vectra A 91' 1.7D
### Piszę poprawnie po polsku. ### You should remember, idiots blow speakers, not low power. ###

#42 Vampirek

• Użytkownik
  • 259 postów

Napisano 15 luty 2011 - 21:09

Dzięki wam za miłe słowa i Pavliq za Sceptyczne nastawienie :) Ja osobiście jestem z takich ludzi co jeśli się za coś biorą to albo robią to dobrze albo wcale. tak więc. Jutro jade odebrać Zakupki :)

2tylne ćwiartki potrzeba mi samych poszyć błotników (Dawca 97r Włoszczyzna 80tyś przebiegu Stan idealny)
2 Drzwi Prawe lewe uzbrojone ten sam dawca
panel nawiewu
nakładka na lewy reflektor i bierzemy się na poważnie od przyszłego tygodnia do pracy aby na jakiś sezon się wyrobić. również z Audio...

Dołączona grafika <-- jeden z moich zakupow :D
Bo życie zaczyna się od 4tyś obrotów :)

#43 Hellsin

Hell's kitchen

• Użytkownik
  • 3985 postów

Napisano 15 luty 2011 - 21:10

to z którego do którego będzie przekładka ;)
!!! Oldschool rules !!! Kraina ciągłych zmian ... The true power of SQL ;)

#44 Vampirek

• Użytkownik
  • 259 postów

Napisano 17 luty 2011 - 18:11

Niestety buda została pocieta wiec kibel kupiłem 2 tylne cwiatki 2 drzwi :) uszczelke dookoła szyby i pare jeszcze gadżetów wiec teraz zostało rozpunktowac blotniki i wszystko cacy :)

Dodatkowo kupiłem dziś maty na wew stronę drzwi
firma silent coat wykonanie jest zacne wiec bedą robić robotę :)

#45 Vampirek

• Użytkownik
  • 259 postów

Napisano 08 marzec 2011 - 14:14

Update 08.03.11r.

Dziś Demolki Ciąg dalszy.... Dach wyjechał Za nim blenda na pas tylny lampy i zderzak ze wzmocnieniem. Teraz czas na zdjęcie błotników :) Postaram się w razie możliwości zrobić z tego fotorelację chodź nie wiem czy sie uda bo auto idzie do blacharza na ta operacje. :onie:

Dołączona grafika ---> Dołączona grafika --->Dołączona grafika

I jeszcze jako bonus znalazłem takie oto toczydła do mazdy :)

Dołączona grafika

OZ Route 7J 15" ET12cie :) będą ładnie wyglądać jeszcze dziś jadę na toczenie rantów i polerkę... ponieważ cóż są z 86r. Czas zrobił swoje... :( Cena w każdym razie była przystępna. Dodatkowo udało mi się kupić oponki Toyo T1R za 200zł :) 2010 po 1000km :) z pewnych rąk.

Teraz pozostało wymienić błotniki polakierować auto i Przystapić Do instalowania Dupereli :) Co do audio Przyszła jeszcze jedna rolka Dekarki na podłogę i wygłuszenie bagażnika dodatkowo kilka płyt z MDFu do zabudowy :) Pozostało zakupić kabel Zasilający Piece trochę Mocherka do obicia wszystkiego a potem jak to mówia. Będzie Pan zadowolony :P Bez kitu mam nadzieje się z tym uporać jak najszybciej... :(

#46 Maciaty

• Użytkownik
  • 897 postów

Napisano 08 marzec 2011 - 14:20

t1r to straszna bida, na mokrym można polecieć jak na lodzie...
a felgi, cóż mi się nie widzą w ogóle.
Nuova Bravo.

#47 Hellsin

Hell's kitchen

• Użytkownik
  • 3985 postów

Napisano 08 marzec 2011 - 14:39

felgi ciekawe, chociaż bez dekli widziałem lepiej prezentujące się felgi :)
Opony - ja Toyo więcej nie kupię :) Na ten sezon będę testować traktory od Fuldy :)
!!! Oldschool rules !!! Kraina ciągłych zmian ... The true power of SQL ;)

#48 Vampirek

• Użytkownik
  • 259 postów

Napisano 08 marzec 2011 - 15:11

Co do Toyo... miałem T1R na poprzednim aucie fakt sa śliskie ale jak to mówią złej baletnicy to rąbek u spódnicy...Za cenę 200zł za praktycznie komplet nowych opon nic innego bym nie kupił Auto z Napędem na tył wiec przyjemniej boki będzie brało a najwyżej jeśli znajda sie pieniadze kupię Falken`y lub Yokohamki jakieś. Mój portfel nie jest aż tak przepełniony zielonymi więc radzę sobie jak mogę.

Jeśli chodzi o felgi na zdjęciach nie robią jakiegoś szału to fakt... ale w rzeczywistości na prawdę pasują klimatem do Mx5 po kilku zabiegach kosmetycznych (polerka) ładnie się to będzie prezentować. Mówią że o gustach się nie dyskutuje :) Co do Dekli kupiłem bez nich ale nie problem owe dokupić lub zrobić same szpice na Tokarce :) pokombinuje z czasem

#49 Vampirek

• Użytkownik
  • 259 postów

Napisano 11 maj 2011 - 22:53

Update 11.05.11r.

Pora zdmuchnąć troche kurzu z tematu... wiem dawno nic nie było pisane co nie znaczy że projekt audio umarł. Nic nie umarło dopiero Kończymy renowację samochodu. Dopiero za 2 tyg zostanie odebrana jak dobrze pójdzie. Może po kolei co nas zastało po rozebraniu i po powycinaniu elementów... Dużo rudej którą trzeba było usunąć. trochę zdjęć.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

W Między czasie Felgi przeszły małą renowację:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Tada:

Dołączona grafika

Następnym Etapem było przewiezienie auta od typowego blacharza do lakiernika gdzie chłopcy dalej rozbebeszali i czyscili z rdzy mazdę

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Mijały dni... i trafiło się to:

Dołączona grafika
Gwincik do amorów KYB GR2 w zupełności wystarczy

Stwierdziłem że nie wytrzymam i felgi muszę gdzieś przymierzyć więc?

Dołączona grafikaDołączona grafika

Troche wystają ale to się skoryguje w owym aucie nie było przeklepanych rantów :(

Następnie auto zostało wyszlifowane z warstw starego lakieru i okazało się że miało gradobicie ;/ a to pech... cóż wiele musieliśmy szlifować.. aby uzyskać równą powierzchnię...

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

W efekcie został usunięty praktycznie cały lakier... następnie wgniotki zostały wyszpachlowane a następnie auto zostało pokryte Szpachlą natryskową.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Ten etap mamy za sobą ale że ja jestem maruda i przez tydzień wybierałem kolor... pomiedzy białym perłowym białym perłowym z dodatkiem niebieskiej perły czerwonym zlotym etc... w każdym razie ma być wyjątkowa... dlatego to tyle trwa... dziś już kolor został wkońcu zaakceptowany efekty zobaczycie niebawem.

Ale? W między czasie stwierdziłem że środek w pierwszej generacji MX5 jest bardzo nudny i zalatuje mychą :( dlatego też udało mi się dorwać deskę rozdzielczą całą kompletną z przełacznikami wiązką i innymi gadzetami do tego tunel i boczki z tym że boczki pochodzą z modelu 2002-2005 a deska 99-05 w związku z tym wszystko się ładnie komponuje (deska jest do odnowienia ponieważ jakiś baran dół wyflokował wszystko odłaziło i wyglądało szpetnie teraz trzeba to wszystko polakierować na czarny półmat.) Boczki są obszyte skórką :)

I tydzień temu udało mi się zakupić foteliki do kompletu z Civic`a Type R były w kiepskim stanie... i udały się do spa (tapicera) dzieki temu odzyskały stary blask (na zdjęciach fotel kierowcy) Materiał To Alcantara + na środku siateczka a wszystko przeszyte czerowną nicią.

I to tak minęły ostatnie dni i tygodnie.

Co do samego audio. dziś udało mi się kupić za 23zł bardzo fajny gadżet Stopki samoprzylepne z przelotkami do trytrytek + 200 trytrytek w 5ciu kolorach :) co mnie bardzo cieszy będzie porządek lubię to. (niestety zdjęć brak)

A tak w między czasie sprzedałem słupki z MonaCor`ami ze wzgledu na to że mówiliście że to nie pasuje nijak do MP7.16 cóż... Teraz Na Tweeter wybór padł na WaveCor`a :) podoba mi się bo cięcie wypada już przy 1kHz w sam raz do 2way.

Pozdrawiam
V.

#50 zaczek111

• Użytkownik
  • 460 postów

Napisano 12 maj 2011 - 07:41

Widzę, że Madzia bedzie jak nowa :super: Jestem ciekawy jaki bedzie ten wyjątkowy kolor :?:
141,4dB ;)

#51 dan124

カストディアン

• Użytkownik
  • 4125 postów

Napisano 12 maj 2011 - 14:19

Entuzjazm w reanimacji godny podziwu.
カーオーディオ愛好家や古い時計
HONOROWY członek Hamerit Team chyba za wytrwałość ;P
..."Sporo porownywalem wzmakow i naprawde nie widzialem tak szybkiego wzmaka w tej klasie"..

#52 Vampirek

• Użytkownik
  • 259 postów

Napisano 23 czerwiec 2011 - 18:05

Update 23.06.11

Uff... Hektar czasu minął od poprzedniego posta... Mineło również ponad 3 miesiące i nadejszła wiekopomna chwila... Auto wróciło na podjazd. :) Jeszcze tylko dzis po wybebeszeniu deski pojechało na pełne zabezpieczenie profili zamknietych...

Spaj foty wszyscy widzieli efekt końcowy jest wiecej niż zadowalający :)

Classic Red?

Dołączona grafika

No Fucking Way :D Kolor pochodzi z MSM Velocity Red z bagatelnym podbiciem złotej perły o 400%

Foty są z telefonu wiec efektu nie widać w ogóle. :) na żywo miażdy system
Dołączona grafika

Przystąpiliśmy do składania zewnętrznej części auta. najpierw koła niusia się troche poszerzyła? Blacha z przodu to zło więc wyjechała do bagażnika

Dołączona grafika

Na nowym kole wygląda tak?

Dołączona grafika

I foto z wczorajszego zabezpieczania małej

Dołączona grafika

Dzis od rana wziąłem się za przygotowania do dalszych prac

Głuszenia nadszedł czas..... :)

Oczywiście poszła dekarka... robiona na gorąco... dodatkowo na nią idzie pianka wygłuszająca o grubości 3mm ale to dopiero po położeniu przewodów... Czyli kablologia pelną gębą zacznie się jutro... bo dodatkowo okazało się że musze przerobić pinologię deski rozdzielczej od NB do mojej wersji :( troche utrudni to prace ale damy radę... jak zawsze...

Co do foteli to niestety Type Ry zostały sprzedane z powodów prozaicznych po prostu nie weszły do auta.... ale z zyskiem :P Natomiast teraz trwają poszukiwania foteli z innego modelu hondy... czas pokaże czy moja studencka kieszeń to wytrzyma biorąc pod uwagę końcowy koszt odbudowy auta... Z jednego jestem zadowolony. Mam wszystko tak jak chciałem i wiem co mam... a nie kota w worku :]

Dalsze efekty prac niebawem :) tak myślę ;] Wygluszenie tylnej półki bagażnika itd :]

#53 Vampirek

• Użytkownik
  • 259 postów

Napisano 25 czerwiec 2011 - 20:30

Update 25.06.2011.

Kontynuując mój monolog...Dorzuce kilka nowych fotek. Przez ostatnie dwa dni niewiele się zmieniło bo siedziałem nad Kablo-Pinologią Deski rozdzielczej i drzwi. Po prostu zrobić raz a dobrze by do tego potem nie wracać. Nie chciałem jednakże niszczyć oryginalnej wiązki. A że posiadałem kompletną wiązkę z NB czyli nowszego modelu mogłem sobie pozwolić na zrobienie przejściówek. Jednym słowem Profeska żadnej Druciarni.

Po kolei:

Przejściówka dla panelu dmuchawy. nieznacznie zmieniła się pinologia więc jest :)

Przejściówka włącznika świateł awaryjnych + włącznika Mechanizmu otwierania i zamykania świateł

Dołączona grafika

I przejsciówka (najdłuższa) panelu elektrycznych szyb. w towarzystwie reszty :]

Dołączona grafika

Doszło jeszcze przelutowanie kostki od włącznika elektrycznych lusterek i dospawanie nowej wiązki do Zegarka :)

W efekcie Pinologia deski zakończona sukcesem. Wszystko sprawdzone na sucho i Bangla :D

Dziś wziąłem się za wiązki w drzwiach. Moje auto niestety nie było wyposażone ani w el szyby ani el lustra ni też centralny zamek :(... Nabyłem wiec drogą kupna kostki do tych wszystkich podzespołów. Następnie zostało wszystko polutowane poizolowane i puszczone przez peszle przez montażem. Miejsce w peszlu znalazł również już kabel dla Woofera. Jak wiemy Cordial 2x1.5mm^ w plecionce.

Wszystko zamieszkało w aucie wraz z nowym wygłuszeniem drzwi... Na zewnętrzny płat poszły Maty SilentCoat sprawdzone już kilkukrotnie i na prawde dają radę i robią robotę.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

W dniu jutrzejszym jest plan na zakończenie Procesu pinologicznego. I jeśli się uda znaleźć odpowiedni gadżet do wzmocnień w otwory montażowe to zostanie również wygłuszona część wewnetrzna drzwi :) Na razie myślę że Maty Boll z warstwą Alu dadzą radę... jeśli nie zostaną użyte również maty SilentCoat.

#54 Vampirek

• Użytkownik
  • 259 postów

Napisano 28 czerwiec 2011 - 21:19

Update 28.06.11

Dziś Kolejny Element mojego monologu :) Robi się z tego niezły blog :P heheheh, a tak poważnie mówiąc. Znow mineło trochę czasu. Mimo że pracuje coś tam zawsze podłubie.

A więc po kolei. Drzwi. To jest temat rzeka... trochę się z nimi zeszło i mam nadzieję że wszystko będzie ok. Na początek zostały zainstalowane 12mm Dystanse z MDFu być może będą potrzebne ciut niższe... ale to się okaże niebawem. Następnie przystąpiłem do montażu klamek od NB no i zaczeło się rzeźbiarstwo.. Szczerze powiem że nie wiem jak dopasować na koniec ten plasticzek dookoła klamki aby wszytko banglało.... jak zorganizuje 2gi komplet to pokombinuje opalarką aby ten trochę odkształcić by wszystko ładnie się zgrywało. Kolejnym krokiem było wstawienie wzmocnienia z Blachy Aluminiowej w najwiekszy otwór rewizyjny. Nie lubimy jak nam dźwięk spieprza.... Na koniec wszystko zostało obwiercone przygotowane pod boczek. pasowanie... i Wygłuszanie. a teraz troche fotorelacji

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Mamy boczki Jesteśmy happy że najgorsza część roboty za nami... Teraz czas zająć się ciut przyjemniejszą robotą. Na początek Kablomania RCA. Również nie lubie Pier**ka w kablach więc wszystko zostało zainstalowane na kwadracikach montażowych i przytroczone kolorowymi trytrytkami

Kable do głośników lecą prawym i lewym progiem :) są tam ładne plastikowe peszelki którymi można je puścić

Dołączona grafika

Następnie aby podłogę ciut wyrównać i wyzbyć się filcowych wkładek lub je z czasem wymienić jeśli będzie mało wygłuszenia. Użyta została Pianka pod panele podłogowe sztuka ma 3mm została położona podwójnie.

Potem wpadł dywanik :] uprany poprzez uczynną kolezankę

Teraz przenieśmy się do tyłu powyżej ściany grodziowej tam też mamy pożądek w kablomanii

Dołączona grafika

Następnie została wygłuszona blacha dzieląca odpowiednio stuningowana do przenoszenia Basowych rejestrów z bagażnika

Mamy wszystko już aby włożyć deskę od NB która uprzednio została uzbrojona w wiązkę

Podsumowując mamy Deskę od NB Boczki z NBFLa niestety okazało się że potrzebuje jeszcze obudowy kierownicy od NB :/ no nic damy radę... Szyby chodzą wszystko przesmarowane oczyszczone jak powinno. Lusterka chodzą. Centralny zamek również chodzi. Zegarek od NB Chodzi razem z Dimmerem. Właściwie wydaje się że jest wszystko ideał... no ale właśnie nie jest :( Robiłem wszystko tak jak powinno być... powoli dokładnie jak fabryka. Ale... Boczki od nb są ciut szersze niż od NA... i trochę prężą tam gdzie dotykają deski. W sumie nie jest to jakieś problematyczne bo drzwi się zamykają i w sumie dzięki temu nic nie trzeszczy nie piszczy. Z czasem to przekombinuje aby było malina.

#55 kacpinio

• Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 28 czerwiec 2011 - 21:30

przerwę Twój monolog i powiem krótko: WOW!!
będziesz musiał kiedyś podjechać do Pawła do Malborka abym mógł to wszystko na żywo zobaczyć ;)

#56 yeti

• Użytkownik
  • 108 postów

Napisano 29 czerwiec 2011 - 11:38

im więcej patrzę na to twoje auto mam chęć swoje rozebrać totalnie i zrobić mega porządek
trochę rockforda i innych pierdół...

#57 BrianGtx

• Użytkownik
  • 257 postów

Napisano 29 czerwiec 2011 - 11:54

Wziął się za CA a wymienił pół nadwozia ;) Masz cierpliwość. Świetna robota :padam:

#58 green

• Użytkownik
  • 665 postów

Napisano 29 czerwiec 2011 - 14:19

gratuluje kompleksowej roboty i dbałości o szczegóły :)
Jednostka: Alpine DVA7996R + PXA-H701/RUX-C701
Przód: Focal Utopia No.7 Active + BRAX X2400/BRAX X1000
Sub: Phase Aliante 10Si + BRAX X1000

#59 pawellaby

• Użytkownik
  • 1001 postów

Napisano 29 czerwiec 2011 - 15:15

jak dla mnie ligowo :) podziwiam :zdrowko:
Golf 1.8 T

słucham muzy przez sluchawki

#60 kampers

• Użytkownik