Woofery do 3 way 20cm
Napisano 01 lipiec 2010 - 11:29
żeby była taka powierzchnia jak 2x20cm.
Inna ciekawostka przyrodnicza ;)
HONOROWY członek Hamerit Team chyba za wytrwałość ;P
..."Sporo porownywalem wzmakow i naprawde nie widzialem tak szybkiego wzmaka w tej klasie"..
Napisano 01 lipiec 2010 - 11:57
#43 Gość_Kamyk_*
Napisano 01 lipiec 2010 - 13:14
stanec napisał:
Prawdę mówiąc to wolałbym robić komory na 2x13 niż 1x20 - zwykle wychodzi niższe Qts no i łatwiej głośniki rozmieścić.
Cytat
żeby była taka powierzchnia jak 2x20cm.
Inna ciekawostka przyrodnicza ;)
Napisano 01 lipiec 2010 - 13:18
Kamyk "Nie no jasne, wraz ze zmniejszeniem częst. zwiększa się wychylenie - chodziło mi natomiast o fakt, iż w pewnym momencie (częstotliwości) głośnik fizycznie nie jest w stanie "przerzucić" tle pow. aby zagrać na odpowiednim poziomie SPL. Między innymi z tego powodu nie jestem za "puszczaniem" wooferów 8" całym pasmem od dołu, pomimo ich stosunkowo dużej średnicy."
Powiedział bym nawet że miło zaskoczą 16-stki jak się ograniczy ich dół
Napisano 01 lipiec 2010 - 13:22
Użytkownik Kamyk dnia 01 lipiec 2010 - 13:14 napisał
Użytkownik Grzegorz1969 edytował ten post 01 lipiec 2010 - 13:24
Od ... ( ZMIENIONO, ZAKAZANO, WYKREŚLONO, OCENZUROWANO, ZASTĄPIONO, USUNIĘTO, ODRZUCONO , POMINIĘTO ) ... nucę cicho stereo i przytupuje.
POPRAWIONO i UZUPEŁNIONO : wdzięczny i szczęśliwy użytkownik forum
#46 Gość_Kamyk_*
Napisano 01 lipiec 2010 - 13:49
Grzegorz1969 napisał:
Cytat
To oczywista oczywistość
Pozdr
Napisano 01 lipiec 2010 - 13:54
[/quote]
Tak mi się napisało po Twojej wnikliwej analizie matematycznej
HONOROWY członek Hamerit Team chyba za wytrwałość ;P
..."Sporo porownywalem wzmakow i naprawde nie widzialem tak szybkiego wzmaka w tej klasie"..
Napisano 01 lipiec 2010 - 15:17
Użytkownik Kamyk dnia 01 lipiec 2010 - 13:49 napisał
Użytkownik stanec edytował ten post 01 lipiec 2010 - 15:18
#49 Gość_Kamyk_*
Napisano 01 lipiec 2010 - 16:22
stanec napisał:
Odezwę się jak będą jakieś efekty do omówienia.
Napisano 01 lipiec 2010 - 19:57
jezeli planujesz 8" to na sredniaka raczej 10cm niz kopulke
Napisano 01 lipiec 2010 - 20:04
W każdym bądź razie już postanowione i będziemy powoli działać w temacie.
Użytkownik halam dnia 01 lipiec 2010 - 19:57 napisał
jezeli planujesz 8" to na sredniaka raczej 10cm niz kopulke
Użytkownik stanec edytował ten post 01 lipiec 2010 - 20:07
Napisano 01 lipiec 2010 - 20:18
Od ... ( ZMIENIONO, ZAKAZANO, WYKREŚLONO, OCENZUROWANO, ZASTĄPIONO, USUNIĘTO, ODRZUCONO , POMINIĘTO ) ... nucę cicho stereo i przytupuje.
Napisano 01 lipiec 2010 - 20:28
Napisano 01 lipiec 2010 - 20:42
po dlugiej walce( na szczescie proc) wlecialy matrixy 6,1, sredniak dostal hp 800 czy cos w okolicy i bylo ok
co do gry hv to jest inna niz spodziewasz sie po drzwiach kick niby szybki, ale jako ze to 8" to dajesz niski hp i... po kicku zaczyna sie rozmywac, nizej schodzi ale nie sa to czestotliwosci subowe.
jezeli masz chec kombinowac 3way z 20 to
co do wspominanych zestawow "fabrycznych" slyszalem up8i, wg mnie to zenada, ani srodka ani basu tylko dudnienie.
Napisano 01 lipiec 2010 - 20:56
2) Znam tylko dwie osoby które po tym co napisałem aby zrobiły i przekonały się na własnej skórze to zrobiły -> jedną z nich jest Tomek (pod własnym imieniem i nazwiskiem jako nick pisze na tym forum);
Jakość basu z drzwi w 70% zależy od przygotowania drzwi a w 30% od głośnika ;
Ze względu na konieczność zbudowania SZTYWNEJ komory można całkowicie prawie darować sobie High End owe maty gdyż one są lekki ale przede wszystkim zbyt elastyczne. Połać zewnętrzna drzwi jest z płaskiej blachy -> jeśli ugina się pod naciskiem palca z siłą X na głębokość Y to powstaje zmiana objętości obudowy "skrzyni" jeśli umiesz to obliczyć jaka jest objętość to .... z taką samą siłą naciśnik powierzchnię membrany centralnie i sprawdź o ile przesunęła się membrana -> z tego oblicz drugą objętość. Jeśli obie objętości są równe lub objętość drzwi zwiększa się bardziej to głośnik nie pracuje w skrzyni tylko w ib lub jak kto woli pracuje jako free air
To oczywiście prawie wszyscy wiedzą ale.
Pytałem się Ciebie czy znajdziesz średniaki pracujące od 300 - 400 Hz gdyż ....
Jak napisałem wcześniej głośniki EQ 6,5 " posiadają z częstotliwością rezonansową 39 Hz ( MDS08 ma 38 Hz) i można je zamknąć w logicznych (czytaj małych) kick-panelach. Ich problem to właśnie fatalne przenoszenie częstotliwości od 400 Hz (a w zasadzie zgranie tego z resztą). Z takiego rozwiązania otrzymasz znacznie lepszy bas (gdyż można zrobić szczelne i sztywne skrzynki w drzwi.
Nawet sugerował bym aby przetestować pomysł Powalli i na górę dać 10-kę dwudrożną Infinity z membraną plusone (tak to się chyba nazywa).
Napisano 01 lipiec 2010 - 22:05
Średnio widzę pomysł 8" w drzwi , bo .. bo mając 165mm woferki i dając HPF na np 50hz wyraźnie czujemy że kick schodzi niżej ale zamula w porównaniu do np,80hz , więc jaki sens ma ładowanie 8" a potem i tak ciąć go na te 70hz , bo przy 50 to już nieźle będzie się gubił (sporo większa i cięższa membranka) . No ale może akurat ... co mu szkodzi spróbować?
Napisano 02 lipiec 2010 - 01:02
Napisano 02 lipiec 2010 - 08:21
Użytkownik Grzegorz1969 dnia 01 lipiec 2010 - 20:56 napisał
2) Znam tylko dwie osoby które po tym co napisałem aby zrobiły i przekonały się na własnej skórze to zrobiły -> jedną z nich jest Tomek (pod własnym imieniem i nazwiskiem jako nick pisze na tym forum);
Jakość basu z drzwi w 70% zależy od przygotowania drzwi a w 30% od głośnika ;
Ze względu na konieczność zbudowania SZTYWNEJ komory można całkowicie prawie darować sobie High End owe maty gdyż one są lekki ale przede wszystkim zbyt elastyczne. Połać zewnętrzna drzwi jest z płaskiej blachy -> jeśli ugina się pod naciskiem palca z siłą X na głębokość Y to powstaje zmiana objętości obudowy "skrzyni" jeśli umiesz to obliczyć jaka jest objętość to .... z taką samą siłą naciśnik powierzchnię membrany centralnie i sprawdź o ile przesunęła się membrana -> z tego oblicz drugą objętość. Jeśli obie objętości są równe lub objętość drzwi zwiększa się bardziej to głośnik nie pracuje w skrzyni tylko w ib lub jak kto woli pracuje jako free air
To oczywiście prawie wszyscy wiedzą ale.
Pytałem się Ciebie czy znajdziesz średniaki pracujące od 300 - 400 Hz gdyż ....
Jak napisałem wcześniej głośniki EQ 6,5 " posiadają z częstotliwością rezonansową 39 Hz ( MDS08 ma 38 Hz) i można je zamknąć w logicznych (czytaj małych) kick-panelach. Ich problem to właśnie fatalne przenoszenie częstotliwości od 400 Hz (a w zasadzie zgranie tego z resztą). Z takiego rozwiązania otrzymasz znacznie lepszy bas (gdyż można zrobić szczelne i sztywne skrzynki w drzwi.
Nawet sugerował bym aby przetestować pomysł Powalli i na górę dać 10-kę dwudrożną Infinity z membraną plusone (tak to się chyba nazywa).
Co do wielkości średniaka to właśnie myślałem o jakimś większym czyt. nie kopułkowym tylko tradycyjnym głośniku o średnicy około 10 cm aby można go było dosyć sensownie ciąć (to jeszcze zależy od tego jak zagra sam woofer 8" bo jak wiadomo są 6" które grają w 2 way i są 6", które muszą grać w 3 way). Niemniej nisko cięty średniak to też i gorsze przenoszenie górnych częstotliwości ale z tweeterem ciętym na powiedzmy 4kHz raczej nie będzie problemu. Tyle teorii, zobaczymy jak wyjdzie w praktyce
Napisano 02 lipiec 2010 - 08:33
Problemem może okazać się tylko budżet.
#60 Gość_Kamyk_*
Napisano 02 lipiec 2010 - 08:52
powalla napisał:
stanec dobrze kombinujesz, potrzeba Ci średniaka 10cm stożek żeby za tymi 8" nadążył. Ja swoje średniaki tnę 250Hz w górę i dodatkowo są zamontowane bez komór a wsio gra i śpiewa jak kapela z Choczewa
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych