Skocz do zawartości

Woofery do 3 way 20cm

193 odpowiedzi w tym temacie

#161 stanec

Vice ;-)

• Użytkownik
  • 1824 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 19:44

Grzegorz1969 - Tzn. nad układem mid-tw koncentrycznym? Ale jak to się robi? To chyba by musiały być jakieś głośniki coaxialne np. 10 cm tj. kiedyś Powalla wspominał o jakiś Infinity bodajże.W słupku nie ma za dużo miejsca na robienie obudowy dla średniaka, można go ewentualnie wpuścić w deskę ale to już jest ingerencja, której chcę uniknąć. Plus jest taki jak mówisz, że można średniaka dosyć nisko ciąć, przy zwykłym średniaku kopułkowym nie trzeba robić obudowy ale też cięcie wypada wyżej. Do przemyślenia.

Użytkownik stanec edytował ten post 03 wrzesień 2010 - 19:48

Team Supremo

#162 Grzegorz1969

• Użytkownik
  • 2278 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 20:01

Tak, pisałem o układzie koncentrycznym. Infinity do niedawna było jedyną firmą która miała rozwiązanie PlusOne dzięki któremu znacznie efektywniej przenoszone było pasmo nisko-średniotonowe. O tych głośnikach dobrze wypowiadał się nie tylko Powalla lecz również Stary Zgred ( to chyba nie z tego forum jego nick).
Nowy podpis :
Od ... ( ZMIENIONO, ZAKAZANO, WYKREŚLONO, OCENZUROWANO, ZASTĄPIONO, USUNIĘTO, ODRZUCONO , POMINIĘTO ) ... nucę cicho stereo i przytupuje.
POPRAWIONO i UZUPEŁNIONO : wdzięczny i szczęśliwy użytkownik forum

#163 dan124

カストディアン

• Użytkownik
  • 4123 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 20:27

Na Gliwickiej Wiośnie takie rozwiązanie miał Ojciec.

Głośnik był o ile dobrze pamiętam Morelowy.

Ciekawe rozwiązanie.
カーオーディオ愛好家や古い時計
HONOROWY członek Hamerit Team chyba za wytrwałość ;P
..."Sporo porownywalem wzmakow i naprawde nie widzialem tak szybkiego wzmaka w tej klasie"..

#164 Marcyś

• Użytkownik
  • 693 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 20:30

Skoda Octavia - Car audio install

coś w ten deseń?

#165 Gilotyn@

Old School

• SCA Team
  • 2423 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 20:39

Jak Daniel zauważył coax morelowaty i bodajże dls pędził całe towarzystwo.

Marcyś coś w ten deseń z tym że coax wylądował w słupku.

I system zagrał ciekawie nawet bardzo. Rozwiązanie warte uwagi ma swoje mocne plusy.
Potężny Dźwięk - Sound Quality

#166 maxtz

• Użytkownik
  • 2960 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 20:42

Można i tak :hyhy:
Dołączona grafika

"Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce, tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc... ALE TO BYŁA JAZDA..."

ALPINE CDA-7897 + EXT.MW6 + EXT.MD4 + HELIX A4 - EXT.T28 + Genesis sa30 + 4 x REX-8 D4 + DLS A6

#167 powalla

• SCA Team
  • 3492 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 20:43

Myślę że właściciel tego autka się nie obrazi na mnie , bo wklejam fotkę poglądową tego coaxa morela w zabudowie baaaardzo zgrabnej i lekkiej (wizualnie).
Dołączona grafika

Ja również po "Gliwicach" kombinowałem nad podobnym rozwiązaniem ale ten tweeter Infinity nie pasował mi jak grał mi w japę (jazgotliwy lekko się robił).
złośliwy i niedobry ...masz sprawę ... idź do dobrego ...moderatora ;)

#168 stanec

Vice ;-)

• Użytkownik
  • 1824 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 20:51

Ok, już wiem o co chodzi, takie coś można też zrobić tj. podał maxtz. A ja bym w ogóle tweeter dał tak, żeby wisiał w powietrzu na wysokości środka średniaka (np. przykręcić tweeter na blaszce do słupka, żeby właśnie w ten sposób zawisł). Plus jest taki, że nadal jest wybór co do śedniaka i tweetera bo w przypadku tego Morela jest się skazanym na taki zintegrowany zestaw (i co wtedy gdy np. gra średniaka nam odpowiada a tweetera już nie :?: ).
Team Supremo

#169 wasylwek

Passive troll & company

• Użytkownik
  • 2081 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 21:13

Stanec :padam: piękny topic, masz już tyle pomysłów, propozycji i danych, że trzeba zacząć działać.
Co do tego, że zostawiasz sobie "furtkę" na samo bezstresowe roszadowanie firmami grajków to widać, że przejąłeś się tematem jesteś przebiegły, zapobiegliwy :hyhy: i nie oglądasz tylko obrazków w Faq-ach :P . Wróżę fajny efekt :ok: . Co do stadium "wciągania" przez zdradliwego zwierzaka wystartuj z jakimiś "godniejszymi" przetwornikami i naprzód.
GWARANTUJĘ Ci, że po jakimś czasie będziesz coś zmieniał-wymieniał już nie dla samej "lepszej gry" systemu ale ze zwykłej...zasady :lol: .
Co do

Cytat

to tylko auto mistrza Świata w SQ...
Nie ma większego mirażu niż jakiekolwiek próby "bycia mistrzem" :lol:
Critical man
WRC--- Warcy Rycy Cescy

#170 Gilotyn@

Old School

• SCA Team
  • 2423 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 21:14

To co wkleił Maxt może i efektownie wygląda, ale nie wiem czy to dobrze zagra. I wieszanie tweetera przed średniakiem również nie jest do końca trafionym rozwiązaniem.

Co do Morela i jego coax to jego charakter jest podobny na środku i na górze, więc albo to podpasuje jako całokształt albo nie.

Kwestia głośników jest ważna, bardzo ważna i ich wybór musi być solidnie przemyślany ale główną rolą jest zwrotnica która nada ton i harmonie systemu albo i nie.
Przy wyborze głośników/ogólnej koncepcji trzeba obrać tor na którym będziemy wiedzieli jak pojechać tak żeby się nie wykoleić.
Potężny Dźwięk - Sound Quality

#171 maxtz

• Użytkownik
  • 2960 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 21:25

Zdjęcie, które wkleiłem znalazłem kiedyś gdzieś w sieci tak więc nie jestem w stanie powiedzieć jak to zagrało a czy wygląda efektownie to kwestia gustu (mnie akurat nie za bardzo sie podoba) Dołączona grafika

Co do coax-ów to ona przecież mają demontowalne tweetery tak więc co z problem wymienić na inny jeżeli średniak nam podpasuje Dołączona grafika

"Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce, tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy dupy, krzycząc... ALE TO BYŁA JAZDA..."

ALPINE CDA-7897 + EXT.MW6 + EXT.MD4 + HELIX A4 - EXT.T28 + Genesis sa30 + 4 x REX-8 D4 + DLS A6

#172 nakamichi

• Użytkownik
  • 1512 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 21:27

Wyświetl postUżytkownik Gilotyn@ dnia 03 wrzesień 2010 - 21:14 napisał

To co wkleił Maxt może i efektownie wygląda, ale nie wiem czy to dobrze zagra. I wieszanie tweetera przed średniakiem również nie jest do końca trafionym rozwiązaniem.

Co do Morela i jego coax to jego charakter jest podobny na środku i na górze, więc albo to podpasuje jako całokształt albo nie.

Kwestia głośników jest ważna, bardzo ważna i ich wybór musi być solidnie przemyślany ale główną rolą jest zwrotnica która nada ton i harmonie systemu albo i nie.
Przy wyborze głośników/ogólnej koncepcji trzeba obrać tor na którym będziemy wiedzieli jak pojechać tak żeby się nie wykoleić.

Zwrotnica w takim układzie spełnia bardzo ważną funkcje , wkrótce powinien się ukazać opis tego auta na www.soundoff.pl .
Być może "Ojciec" pokaże się jutro w Katowicach.

Użytkownik nakamichi edytował ten post 03 wrzesień 2010 - 21:29

Byle do przodu

#173 stanec

Vice ;-)

• Użytkownik
  • 1824 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 21:31

Wyświetl postUżytkownik maxtz dnia 03 wrzesień 2010 - 21:25 napisał

Co do coax-ów to ona przecież mają demontowalne tweetery tak więc co z problem wymienić na inny jeżeli średniak nam podpasuje Dołączona grafika 

No to może być ciekawie  :) Prosiłbym jeszcze osoby wtajemniczone o opisane wyższości takiego rozwiązania (współosiowego) nad tradycyjnym (średniak i tweeter oddzielnie). Domyślam się, że chodzi tu o spójność dźwięku...

Team Supremo

#174 nakamichi

• Użytkownik
  • 1512 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 21:38

Wyświetl postUżytkownik maxtz dnia 03 wrzesień 2010 - 20:42 napisał

Można i tak :hyhy:
Dołączona grafika

Taki mogl byc pierwowzór
Dołączona grafika

Podobny

Użytkownik nakamichi edytował ten post 03 wrzesień 2010 - 21:43

Byle do przodu

#175 nakamichi

• Użytkownik
  • 1512 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 21:42

Wyświetl postUżytkownik stanec dnia 03 wrzesień 2010 - 21:31 napisał

No to może być ciekawie  :) Prosiłbym jeszcze osoby wtajemniczone o opisane wyższości takiego rozwiązania (współosiowego) nad tradycyjnym (średniak i tweeter oddzielnie). Domyślam się, że chodzi tu o spójność dźwięku...
Może chodzić o wiele spraw, pierwsza z brzegu to możliwość zbudowania systemu w oparciu o powszechnie dostępny sprzęt ( jednostka ) , tak jak pisałem wyżej zagadnienie będzie opisane , trochę cierpliwości.
Byle do przodu

#176 stanec

Vice ;-)

• Użytkownik
  • 1824 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 21:42

Wyświetl postUżytkownik nakamichi dnia 03 wrzesień 2010 - 21:38 napisał

Taki mogl byc pierwowzór
Dołączona grafika

Właśnie o czymś takim myślałem   :)   Wracają do Morela i konkretnie do Integra Ovation 4 to jest to rozwiązanie trochę drogawe (nowe około 1020 zł), więc chyba trzeba będzie poszukać oddzielnie średniaka i tweetera i zrobić jak na obrazku wyżej.

nakamichi - ok, czekam na opisanie zagadnienia ^_^

Użytkownik stanec edytował ten post 03 wrzesień 2010 - 21:45

Team Supremo

#177 pavliq

• Użytkownik
  • 314 postów

Napisano 05 wrzesień 2010 - 17:05

Wyświetl postUżytkownik pablo155 dnia 03 wrzesień 2010 - 17:04 napisał

Dan, temat dotyczył maty GMS-04 TAK ? i tego ,że należy ją lekko ogrzać żeby się ładnie nakleiła TAK ?
i to prawda .natomiast nowa GMS-04 znacznie lepiej się klei na zimno a po lekkim ogrzaniu robi się plastelinka prawidłowa itd ,

Nadal twierdzę ,że w budgecie zakup 0,5m2 za 60zł o grubości 2,5mm to jedno z najlepszych rozwiązań , a co ciekawe kolega kamyk dziś stwierdził ,że DŁS (dojenie łosia z siana ) i tu się zgodzę że przepłacanie za Dynamat itd. to dojenie Łosia z Siana :lol: skoro za połowę ceny można mieć 30% więcej :ok:

jakoś wole stp :)

#178 dan124

カストディアン

• Użytkownik
  • 4123 postów

Napisano 05 wrzesień 2010 - 17:14

Mam takie rozwiązanie w mb quartach.

Niestety dostępność już raczej ciężka.
カーオーディオ愛好家や古い時計
HONOROWY członek Hamerit Team chyba za wytrwałość ;P
..."Sporo porownywalem wzmakow i naprawde nie widzialem tak szybkiego wzmaka w tej klasie"..

#179 mamusa

• Użytkownik
  • 218 postów

Napisano 05 wrzesień 2010 - 19:07

Nie kombinuj z oddzielnym, podczepianym tweeterem i średniakiem bo to gra inaczej niż coax. Nie jestem w stanie tego wytłumaczyć w sensie technicznym, ale odczucia całkiem inne :) Już co nieco w ten temat się wkręciłem bo to właśnie mi powalla polecał to rozwiązanie (i wyżej wspomniane Infinity). Odsłuchiwałem już m.in REF 4032CF i Helix'y Esprit w obudowach 0,5l (niestety w domu i bez zwrotkowania...) i efekt jest dość zacny jak za tą kase :D. Już niedługo będzie u mnie autko to też będe ćwiczył rozwiązanie z coax'ami.

P.S Jakbyś gdzieś wyrwał jakieś "zacniejsze" coax'y do odsłuchów to czekam na zdanie relacji ;D
"Audio nie ma kompromisow,żeby grało to musi kosztowac i koniec."
"Po co kupować tanie rzeczy? Za miesiąc będzie się denerwował że mu za słabo!"
:)

#180 FUBU

Gąbka się nie pyta o gatunek!

• Użytkownik
  • 3039 postów

Napisano 05 wrzesień 2010 - 19:38

Mialem wczoraj okazje w Katowicach posluchac auta Ojca, i powiem szczerze, ten morelowy coax zrobil na mnie przeogromne wrazenie :przestraszony: Dzwiek bardzo przyjemny dla ucha, nie to co wiekszosc aut zawodniczych w ktorych bylo zero dolu praktycznie i zadnej zadziornosci tylko zwykla prosta linia :zdziwko: , Wysokie i srednica byly takie lekkie ladne i przyjemne, gitarka bardzo ladnie odwzorowana, wokal dokladny, wysoko dociagaly, bardzo detaliczne. Scena? Szeroka pieronsko. Wokal jak przyklejony idealnie na srodku zeby nie wiem jaki kawalek puscic. Bardzo mi sie to rozwiazanie podobalo :) Naprawde ciekawy system, polecam przesluchac jesli ktos bedzie mial mozliwosc :)
Yippie-ki-yay Motherfucker!

Opel Vectra B | Alpine CDA-9833R | MTX Blue Thunder PRO 75x2+Hertz HT25 | Rockford Fosgate Punch 800.2+Hertz HV165 | Active

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie

• Potrzebujesz konta? Zarejestruj się!